Chromu užterštuose sklypuose – inspektoriai: tirs klaipėdiečių vaisius ir daržoves | kl.lt

CHROMU UŽTERŠTUOSE SKLYPUOSE – INSPEKTORIAI: TIRS KLAIPĖDIEČIŲ VAISIUS IR DARŽOVES

Paskelbus, kad Vitės kvartale chromo koncentracija dirvožemyje viršijo leistinas ribines vertes iki keliolikos kartų, tik du gyventojai pareiškė norą ištirti savo auginamus vaisius ir daržoves.

Praėjusią savaitę šiaurinės miesto dalies gyventojus pasiekė žinia apie pavojingai padidėjusią taršą – aplinkos monitoringo metu atlikti tyrimai parodė, kad Vitės rajone chromo koncentracija dirvožemyje viršijo leistinas ribines vertes iki dvylikos kartų.

Į „juodąjį“ sąrašą yra įtraukta net keturiolika adresų, tarp jų – ir du gyvenamieji namai, vaikų darželiai, mokyklos.

Mėginiai buvo imti rugpjūčio 7-ąją ir perduoti tirti laboratorijai. Tik lapkričio pradžioje savivaldybė sulaukė pirminių rezultatų, o galutinę ataskaitą žadama pateikti iki artėjančio penktadienio.

Iki tol gyventojams rekomenduojama naudoti medicinines kaukes, neleisti vaikams žaisti smėlio dėžėse, nevalgyti šiame rajone užaugintų vaisių ir daržovių.

Užterštą teritorijoje žemės sklypus turintys klaipėdiečiai, pageidaujantys, kad būtų ištirti jų maisto produktai, raginami susisiekti su Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba.

Kaip pranešė Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža, iki šiol į tarnybos kvietimą atsiliepė tik du žmonės. Galbūt dėl to, kad šiame kvartale nėra daug individualių namų.

Trečiadienį inspektoriai nuvyks į vietą ir paims užterštoje teritorijoje užaugintų vaisių ir daržovių mėginius. Šie iškart bus vežami į Vilnių.

Mėginius tirs ir atsakymą pateiks Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas.

„Vienas gyventojas sakė turintis vynuogių, kitas augina daržoves. Tikimės, kad dar ir daugiau norinčiųjų atsilieps“, – vylėsi A.Bauža.

Kol kas žmonėms rekomenduojama nevalgyti Vitės kvartale užaugintų vaisių ir daržovių.

Anot Nacionalinis visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vyriausiojo specialisto Dariaus Galdiko, antradienį bus imami ir smėlio dėžėse esančio smėlio, dirvožemio mėginiai.

Tačiau tyrimo rezultatų reikės palaukti. Įtariamas taršos šaltinis – uoste krovos darbus vykdančios įmonės.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija tikino bendradarbiausianti siekiant atsakyti į visus keliamus klausimus dėl užteršto dirvožemio. Teigiama, kad chromas patenka į sunkiųjų metalų grupę, šie teršalai nesuyra, o ilgą laiką keliauja iš vienos ekologinės nišos į kitą.

Patekę į gruntą sunkieji metalai, taip pat ir chromas, išsausėjus dirvožemiui, dulka ir vėl kyla į orą.

Chromo kiekio viršijimai žalingi visiems gyviems organizmams – žmonės ir ypač vaikams. Ilgalaikis chromo kaupimasis žmogaus organizme sukelia lėtinį apsinuodijimą.

GALERIJA

  • Chromu užterštuose sklypuose – inspektoriai: tirs klaipėdiečių vaisius ir daržoves
  • Chromu užterštuose sklypuose – inspektoriai: tirs klaipėdiečių vaisius ir daržoves
  • Chromu užterštuose sklypuose – inspektoriai: tirs klaipėdiečių vaisius ir daržoves
  • Chromu užterštuose sklypuose – inspektoriai: tirs klaipėdiečių vaisius ir daržoves
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

to pastyciojimas

Tu asilo breete jei nežinai miesto verčiau patylėk

joker

O kur pustažandis berniukas prapuolė? Nuo jo ne duxo nė sluho? Idomu jei berniukas būtų Alytaus meru ten turbut ir pieno nereikėtu degint ir kiškis nuo senatves but pakrates ir tašos nebūtų

pasityciojimas

mokyklos, darzeliai ir daugiabuciai...alio? kas auginate darzoves? yra nuosavi namai, bet jau zymiai toliau nuo uosto...jau prasideda makaronu kabinimai ant ausu, kitaip nepavadinsi , kur tie sklypai salia uosto?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS