Danė vėl virto pelke | kl.lt

DANĖ VĖL VIRTO PELKE

Klaipėdiečiai stebisi pažaliavusia Danės upe. Specialistų teigimu, periodiškai pasikartojantį upės vandens spalvos pasikeitimą lemia natūralūs gamtos procesai.

Klaipėdiečiai stebisi pažaliavusia Danės upe. Specialistų teigimu, periodiškai pasikartojantį upės vandens spalvos pasikeitimą lemia natūralūs gamtos procesai.

Uostamiesčio gyventojai pastebėjo, kad Danė vėl pasidarė žalia. Tiršti dumbliai padengė vandens paviršių.
Šis reiškinys kartojasi kiekvienais metais.

Pasak Jūrinių tyrimų departamento direktoriaus Algirdo Stankevičiaus, pakilusi vandens temperatūra, ramus oras ir didelis maisto medžiagų kiekis vandenyje sudaro sąlygas dumbliams vystytis.

"Net jei mes visai nustotume teršti vandens telkinius, sunku būtų užtikrinti, kad artimiausiais metais dumbliai išnyks. Per daugelį metų vandens telkiniuose yra susikaupęs gana didelis kiekis maisto medžiagų, kurios sukasi tarsi voverė rate, todėl ir susidaro palankios sąlygos vystytis augalų planktonui", – teigė A.Stankevičius.

Anot jo, dumbliai miršta, nusėda į dugną, po to procesas vėl prasideda iš naujo. Kai prasideda dumblių irimas, vyksta puvimo procesas, jį palaiko  deguonis, kurio ima trūkti žuvims.

"Tokiu atveju žuvys paprastai pasitraukia, kur giliau, kur sąlygos palankios. Joms labai didelio pavojaus gal ir nėra, bet tai nereiškia, kad jos nekris. Bet tokia jau yra gamta, ji pati save reguliuoja. Melskimės, kad palytų, atslūgtų karščiai, papūstų vėjas ir tas dumblių augimo procesas upėse liausis", – tvirtino A.Stankevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Praeivis

Gerai pasakyta, Lietuva laisva, Perskaičius straipsnį "Žydros svajonės apie naują kadenciją įklimpo nuotekų liūne", nelabai tikėtina apie švaresnę gamtą, nes AB"Klaipėdos vanduo" toliau leisdamas nevalytas nuotekas, savo vis vien padarys. Keista čia juk ne koks UAB tai daro, o AB (Akcinė bendrovė) o tai juk vis dėlto akcijų paketas ne fizinio asmens.

to njhfj

Kada Dange isvalys? Vaikysteje maudemes, vezius gaudem. O dabar?! HA ha, o dabar tau laisva lietuva

istorija

Dangė
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS