Danės gatvė liks be asfalto? | kl.lt

DANĖS GATVĖ LIKS BE ASFALTO?

Tiesiant požemines komunikacijas Danės gatvėje, darbininkai apnuogino autentišką ikikarinio laikotarpio skaldytų ir tašytų akmenų grindinį, kurį Klaipėdos visuomenininkai siūlo atidengti. Miesto paveldosaugininkai šiai idėjai iš esmės pritaria, tačiau pripažįsta, kad tokiu atveju padidėtų gatvės triukšmingumas.

Liktų akmenų grindinys

Klaipėdos miestiečių draugijos vardu pirmininkas Benas Volodzka kreipėsi į miesto savivaldybę bei paveldosaugininkus dėl Danės gatvės ruožo autentiško grindinio atidengimo ir restauravimo.

"Manome, kad būtina, remiantis vakarietiško nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos ir tvarkymo sąranga bei gerosios praktikos pavyzdžiais užsienyje, atskleisti fiziškai neprieinamą, tačiau vertingą ikikarinio laikotarpio kultūrinį sluoksnį, jį nuosekliai ir profesionaliai tvarkant, restauruojant ir išryškinant tam tikrus elementus arba, esant galimybei, visą jo kompleksinę visumą", – rašoma draugijos rašte savivaldybei.

Esą buvusių Klaipėdos magistrato rūmų, o dabar rotušės pastatui pravartu suteikti senojo laiko dvasiai artimesnę aplinką, nes ji yra "radikaliai transformuota ir sužalota".

Visuomenininkai Miesto plėtros ir strateginio komiteto prašo inicijuoti svarstymus dėl Danės gatvės vertingo dangos sluoksnio dalies išryškinimo ir eksponavimo visuomenės poreikiams.

Nuo Pilies iki Biržos tilto

Klaipėdos miestiečių draugija norėtų, kad būtų atkurtas visas akmeninio grindinio sluoksnis Danės gatvėje nuo Pilies iki Biržos tiltų, pašalinant asfalto paviršių.

"Pažymime, kad tašytų akmenų gatvės danga yra lygesnė ir patogesnė nei senamiestyje sovietmečiu rekonstruotų gatvių su nekokybiškais ir kampuotais akmenimis. Taigi manome, kad, atkūrus ir restauravus visą autentišką gatvės dangą, bus iš dalies sugrąžintas istorinis vaizdas ir suteikta aplinkai visuomenės vertinama laiko dvasia", – rašte savivaldybei pabrėžė B.Volodzka.

Savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vadovas Vitalijus Juška pritarė Klaipėdos miestiečių draugijos minčiai.

"Pradėjus požeminių komunikacinių tinklų tvarkymo darbus, mes matėme atidengto grindinio fragmentus, veikiausiai tas grindinys po asfalto danga yra visoje gatvėje. Bet norint pertvarkyti šitą gatvę, reikalingas projektas. Kai kur reikia pakeisti bortelius, nes vienur jie betoniniai, kitur yra autentiški. Tuomet tektų tvarkyti ir šaligatvius, nes jų plytelės betoninės. Kitaip tariant, reikia projekto, numatyti pinigus ir tada galima kalbėti apie grindinio atidengimą", – dėstė V.Juška.

"Reikia projekto, numatyti pinigus ir tada galima kalbėti apie grindinio atidengimą", – sako V. Juška. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Reikia politinio sprendimo

Tačiau esą tai turėtų būti politinis sprendimas, miesto taryba turėtų apsispręsti, ar ta gatvė turėtų būti tokia, kaip anksčiau.

"Atkurdami akmeninį grindinį, atkursime buvusią istorinę terpę. Žinoma, reikėtų atsižvelgti į tai, kad padidės triukšmas, nes akmenine danga labiau girdisi transporto judėjimas nei važiuojančio asfaltu. Todėl reikėtų atsiklausti ir aplinkinių gyventojų nuomonės, kuri šiuo atveju reikšminga", – kalbėjo V.Juška.

Be to, nėra žinoma, ar akmenų grindinys yra visoje Danės gatvėje, ar jis tik fragmentiškai išlikęs, tai būtų galima išsiaiškinti tik pašalinus asfaltą.

"Galimas ir toks variantas, kaip padarėme Sukilėlių gatvėje, kur dalis grindinio yra naujo, o istoriniai akmenys, kurie buvo geriausi, buvo pakloti į vieną plotą. Yra įmanoma ir taip padaryti", – teigė V.Juška.

Anot Paveldosaugos skyriaus vedėjo, žinoma ir daugiau Klaipėdos gatvių, kur po asfaltu slypi istorinis grindinys.

"Netgi nuotraukų turime, kai apie 1950 m. buvo asfaltuojama nemažai gatvių, asfaltas buvo klojamas ant tų akmenų. Tačiau grindinio atidengimas yra susijęs su nemažomis lėšomis", – sakė V.Juška.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Klaipėdietis

Sugrąžinkite senovinius akmenis iš Joniškių kapinių į senamiestį.. Jie prie Tarybų valdžios buvo iš grindinių paimti ir panaudoti kapinių keliui tiesti. Neprotinga neūkiška . Istoriją būtina sugražinti į gatves.

Buras

Ji ir seniau buvo grista slifuotais akmenimis, kol komuniagos visa Klaipedos pavelda neuzpyle asfaltu.

Sia

Nematau kandidatuose zelenskio nes kl dienrastis su ukru veliava
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS