Dėl briedžio simbolio Mažosios Lietuvos herbe – Heraldikos komisijos kompromisas | kl.lt

DĖL BRIEDŽIO SIMBOLIO MAŽOSIOS LIETUVOS HERBE – HERALDIKOS KOMISIJOS KOMPROMISAS

Po dar vienų derybų dėl briedžio simbolio Mažosios Lietuvos herbe, Valstybinė heraldikos komisija nusileido su išlygomis. Esą briedis herbe gali likti, bet ne kaip pagrindinė figūra, ten reikėtų ir kitų vaizdinių, atspindinčių raštijos vystymąsi bei jūrinę kultūrą.

Prašė baigti diskusijas

Šįkart posėdis vyko nuotoliniu būdu. Jo pradžioje Etninės kultūros globos tarybos narė Vilma Griškevičienė visiems dalyviams priminė, jog kiti metai yra paskelbti Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos metais, tad heraldikos klausimas yra dar aktualesnis.

"Todėl prašytume Heraldikos komisijos pritarti pasirinktam simboliui – briedžiui. Manau, mūsų mokslo žmonės yra gana profesionaliai ir įtaigiai pateikę argumentus", – posėdžio pradžioje pratarė V.Griškevičienė.

Klaipėdietis, dizaineris Kęstutis Mickevičius taip pat pastebėjo, kad krašto dizaineriai, turintys meno kūrėjo statusą, svarstė šitą reikalą ne kartą.

"Mes nepritarėme Heraldikos komisijos briedžio draudimui ir kad tas briedis turi nacio šaknis. Klaipėdos universiteto mokslininkai parengė išsamią studiją šiuo klausimu ir jie nerado nacių šaknų", – pakartojo K.Mickevičius, priminęs, jog ir išeiviai iš Klaipėdos, memelenderiai pasirinko savo simboliu vieną briedžio ragų karūnos dalį.

Todėl pasirinkti visą briedį herbe, kuris turi ryšį su krašto išeiviais, nebūtų blogas sprendimas.

Klaipėdietis siūlė herbo variantą išrinkti konkurso būdu, o ne parenkant dailininką ir įpareigojant jį tai padaryti.

Briedį parinko demokratiškai

Briedis gali būti, bet ne vien tiktai jis.

Diskusijoje dalyvavęs istorikas Vygantas Vareikis atkreipė dėmesį, kad briedžio simbolis buvo pasirinktas demokratiniu būdu išrinktų atstovų – merų, vicemerų, tarybos narių deleguotų atstovų.

"Tai ir yra, apie ką, beje, ir Lietuvos Respublikos Prezidentas šneka – regioniškumas. Regiono žmonės sprendžia ir, jei jų deleguoti žmonės tai sako, manyčiau, į tai reikėtų atsižvelgti", – kalbėjo istorikas.

V.Vareikis atkreipė dėmesį, kad briedžio simbolis šiandien naudojamas ir šiuolaikinės Vokietijos ginkluotosiose pajėgose.

"Tai yra ta valstybė, kuri labai neigiamai žiūri į visus nacių simbolius, ir, jei jau jiems tai tinka, tai briedis tikrai – demokratiškas", – pabrėžė V.Vareikis, siūlydamas Heraldikos komisijai pritarti briedžio simboliui Mažosios Lietuvos herbe.

Nepaisant daugybės argumentų dėl briedžio, atsirado tokių, kurie manė, kad Mažosios Lietuvos herbe galėtų būti pavaizduotas ir kurėnas, ir švyturys arba lietuvininkė.

Norėtų ir kitų vaizdinių

Heraldikos komisijos narė Jolanta Karpavičienė laikėsi pozicijos, kad regiono bendruomenės nuomonė gerbtina, bet "reikia ieškoti protingo sprendimo, kad būtų suderintos Heraldikos komisijos ir Mažosios Lietuvos atstovų nuostatos".

Tačiau komisijos atstovė pabrėžė, kad herbo simbolikoje palaikytų akcentus, kurie atspindėtų ir jūrinius simbolius ar nuopelnus raštijai.

"Neatmesčiau galimybės, kad briedį herbo skyde galėtų papildyti dar kai kurie simboliai", – jai antrino kitas Heraldikos komisijos atstovas Arvydas Každailis.

Dar vienos komisijos narės Jolitos Liškevičienės teigimu, šiandien Mažąją Lietuvą sudaro 7 skirtingos savivaldybės ir šiuo metu šis regionas yra truputį kitoks, negu buvo istoriškai.

"Tai reiškia, kad herbą galima sukurti iš šiandienos pozicijų, tokį, kuris atitiktų šio regiono specifiškumą. Taip, briedis gali būti, kaip istorinis ženklas, bet prašome ir norime plačiau pasižiūrėti į to regiono svarbą", – teigė J.Liškevičienė.

Esą moters vaizdinys, tiltas, jūriniai ar raštijos simboliai herbe taip pat turėtų atsispindėti. Ir tie simboliai jį tik praturtintų.

Heraldikos komisijos pirmininkė Agnė Railaitė-Bardė pridūrė, kad komisija niekada nebuvo nusistačiusi prieš briedį, bet ir ji herbe norėtų matyti ne tik šį gyvūną.

Siūlė nebetempti gumos

Klaipėdietis K.Mickevičius galiausiai pasiūlė skelbti herbo sukūrimo konkursą, suformuluoti jo sąlygas, sudaryti žiuri ir "liautis tempti gumą".

"Bet reikia principinio sprendimo, kad Mažosios Lietuvos atstovų pasiūlytas simbolis yra centrinė figūra", – pastebėjo V.Vareikis.

Vis dėlto Heraldikos komisijos narių dauguma siūlė neteikti briedžio kaip pagrindinės Mažosios Lietuvos herbo figūros, bet į jį įtraukti kitų simbolių.

"Briedis gali būti, bet ne vien tik jis", – reziumavo Heraldikos komisijos pirmininkė, pasidžiaugusi, kad diskusija dėl Mažosios Lietuvos herbo pasistūmėjo į priekį.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

?

Na va. Pagaliau apie baltų briedžio simbolio šaknis śnekos pasibaigė. Kalba pasisuko apie Memelį ir Memelenderius, Vokietiją.

/

Gerb. Kestuti Mickeviciu reikia nupiesti herbe. Ragus kur nors ikomponuoti. Jis to nusipelno.

4

Reikia gyvūną iš K raides, pvz. Kengūra arba Kobra, kad būtų linksmiau
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS