Dėl dalyvavimo mėlynosios vėliavos programoje – abejonės | kl.lt

DĖL DALYVAVIMO MĖLYNOSIOS VĖLIAVOS PROGRAMOJE – ABEJONĖS

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė savivaldybės siūlymui dalyvauti tarptautinėje mėlynosios vėliavos programoje. Tiesa, kai kuriems politikams 10 tūkst. eurų kainuojantis statusas sukėlė klausimų.

Miestas vėl sieks tarptautinio įvertinimo – mėlynosios vėliavos dviem Klaipėdos paplūdimiams Smiltynėje ir Antrojoje Melnragėje.

Pernai aplinkosaugininkai teigiamai įvertino šiuos du paplūdimius, kurie, kaip teigė savivaldybės atstovai, įvykdė visus keliamus reikalavimus.

Dalyvavimas mėlynosios vėliavos programoje kainuoja 10 tūkst. eurų. Šis statusas suteikiamas tik vienam sezonui.

Tarybos narė Nina Puteikienė atkreipė dėmesį, kad Smiltynės paplūdimyje iki šiol nėra atliekų rūšiavimo konteinerių. Jie stovi paplūdimio prieigose, kaip ir numatyta programos taisyklėse.

N.Puteikienė dar sykį paprašė savivaldybės klerkų pažiūrėti į situaciją neformaliai.

„Esu labai dažna mėlynojo paplūdimio Smiltynėje lankytoja. Visą vasarą prašiau, kad Mieto tvarkymo skyrius įrengtų rūšiavimo konteinerius pačiame paplūdimyje, o ne jo prieigose. Paplūdimyje yra kavinė ir visi šiukšlių konteineriai būna užpildyti mišriomis atliekomis. Tai kokia prasmė formaliai laikytis tos tvarkos, neatsižvelgiant į realią situaciją?“ – klausė politikė.

Tarybos nariui Arvydui Vaitkui klausimų sukėlė programos koordinatoriaus atlygis mėnesiui. Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė patikslino, esą 3 tūkst. eurų suma nurodyta vieneriems metams, tuo metu mėnesinis atlyginimas siekia 250 eurų.

Lina Skrupskelienė domėjosi, ar egzistuoja statistika, kiek realiai turistų per metus į Klaipėdos paplūdimius pritraukia mėlynoji vėliava? Anot I.Šakalienos, tokios statistikos miestas neturi, tačiau tai yra paplūdimio kokybės ženklas, žinomas visame pasaulyje. Bet kuriam piliečiui aišku, ko galima tikėtis mėlynosios vėliavos pliažuose.

Klaipėdos miesto tarybos narys Arūnas Tuma klausė, ar ne geriau būtų tuos 10 tūkst. eurų investuoti į infrastruktūros gerinimą?

Mėlynosios vėliavos programą vykdo Aplinkosauginio švietimo fondas, nevyriausybinių aplinkosauginių organizacijų tinklas. Lietuvoje šią programą koordinuoja Lietuvos žaliųjų judėjimas.

Tam, kad pelnytų mėlynąją vėliavą, paplūdimys turi atitikti 30 kriterijų: vandens kokybės, aplinkosauginio švietimo, saugumo ir paslaugų, infrastruktūros pritaikymo neįgaliesiems bei kitus. Tarybos narė Ligita Girskienė išrėžė, esą tarptautinio bendrovės „Grigeo Klaipėda“ skandalo fone mėlynoji vėliava visiškai nesiderina, todėl šio sprendimo nepalaikė.

Už dalyvavimą mėlynosios vėliavos programoje balsavo 21 politikas, penki pasisakė prieš, trys susilaikė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Dudorius

Su dešimt tūkstančių ėriukų uzdengsiu šūdų krūvą, ir vėl plazdės mėlynoji vėliavėlė!

Ne i tema

Toms "Balticum" TV ziniu vedejoms kas pasakys, kad per Klaipeda teka Dange? Is kokio kaimo yra kilusios?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS