Dėl dujų smarvės Žvejybos uosto rajone – detektyvas | kl.lt

DĖL DUJŲ SMARVĖS ŽVEJYBOS UOSTO RAJONE – DETEKTYVAS

Žvejybos uosto rajono gyventojai kelias dienas kamuojasi užuosdami dujų smarvę.

Žmonės kvietė dujininkų tarnybą, tačiau specialistai jokio avarinio nuotėkio nerado.

Kamuojami šleikštulio, Sulupės gatvės 8-ojo namo gyventojai nenurimo ir paskambino Bendruoju pagalbos telefonu 112.

Atvykę Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyrai apžiūrėjo teritoriją.

Pasivaikščioję po netoliese esančius krūmynus ir garažų masyvą, vyrai rado vietą, iš kurios sklinda dujų kvapas.

Klaipėdos VPGT operacinio vadovavimo skyriaus vyresnysis specialistas Mindaugas Jovaišas patikino, kad ugniagesiai rado vietą, kur kažkas ant žemės išpylė dujų baliono turinį.

„Dvi dienas prieš tai žmonės pasakojo, kad kvietė dujininkus, bet jie nieko nerado. Iškvietus ugniagesius, prie garažų aptikta, kad kažkas išpylė dujų balionuose esantį skystį, kuris skirtas žymėti gamtines dujas, nes jos yra bekvapės. Labai panašu, kad kažkas valė dujų balionus. Gal buitinius, o gal ir automobilinius“, – svarstė M. Jovaišas.

Labai panašu, kad kažkas valė dujų balionus.

Gyventojai jautė nemalonų kvapą dėl metantiolio, dar žinomo kaip metilo merkaptanas. Tai yra organinis sieros junginys.

Metantiolis yra naudojamas kaip kvapiklis gamtinėms dujoms žymėti. Jis yra išgaunamas kaip šalutinis medienos bei popieriaus pramonės produktas. Be to, jis yra gaminamas ir pramoniniu būdu jungiant vandenilio sulfidą ir metanolį.

„Kiek pamenu, pats kvapas nėra pavojingas. Grėsmę sukelia dujos, bet jos bekvapės, o dėl saugumo ir dedamas šis kvapas. Bet aplinkosaugininkai tiksliau pasakytų, ar toks kvapas kelia grėsmę aplinkai“, – sakė M. Jovaišas.

Vis dėlto ilgą laiką tvyrantis toks kvapas gali sukelti galvos skausmus, šleikštulį, žmogų gali pradėti pykinti.

„Jei kelias dienas žmogus, atsidaręs langą, jaučia dujų kvapą, be abejo, taip negali būti. Panašus atvejis yra buvęs Kauno gatvėje. Tada buvo dujų nutekėjimas iš automobilio. Visas kiemas smirdėjo žmonėms po langais. Tris ar keturias dienas smirdėjo“, – prisiminė M. Jovaišas.

Kur kas stipresnę smarvę žmonės yra jautę Tilžės gatvėje, kai kažkas nesėkmingai bandė valyti dujų perpylimo stoties rezervuarus. Tada dvokė net dalis miesto.

Sulupės gatvės seniūnaitis Saulius Liekis spėjo, kad kažkas kaimynams pagadino gyvenimą, garažų masyve nusprendęs sumeistrauti grilį.

„Matyt, išplovė dujų balioną, o turinį išpylė. Iš senų buitinių dujų balionų gaminami griliai, kepsninės. Vieta nuošali, didelė teritorija, va ir pridirbo“, – kalbėjo seniūnaitis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Rimas

Neperdėtas budrumas. Prieš 7 metus dujos nutekėjo skirstytuve ties Maxima, nutiestų telefono kabelių vamzdžiais atitekėjo į pašto pastatą ir įvyko sprogimas pastate ,kur niekas dujų nenaudojo ir nesitikėjo tokio siurprizo. Atsitiktinumo dėka , patate sprogo nežymus dujų kiekis , galėjo būti tragiškos pasekmės su dideliu aukų skaičiumi, nes tuo metu kirpykloje buvo 14 žmonių ,pašte dar 10.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS