Dėl gatvėje atsidūrusio žmogaus – pagalbos šauksmas | kl.lt

DĖL GATVĖJE ATSIDŪRUSIO ŽMOGAUS – PAGALBOS ŠAUKSMAS

Pastarąsias porą savaičių praeiviams gailestį kelia vidutinio amžiaus vyras, šaltas žiemos dienas leidžiantis lauke susmukęs ant vejos. Žmogus nepiktnaudžiauja alkoholiu, tačiau, panašu, turi rimtų sveikatos problemų.

Svetimo nelaimei neabejinga klaipėdietė nebežino ko griebtis, kad nereikėtų matyti šio graudaus reginio.

„Kol mes šiltuose namuose laukiame artėjančių švenčių, visur malonus šurmulys, taip žmogus laukia nežinia ko. Gal artėjančios mirties? Atradę benamį šuniuką jam skubiai ieškome prieglaudos ar suteikiame prieglobstį, o čia – gyvas žmogus šalia prekybos centro „Depo“ guli jau ne pirmą dieną. Naktimis jis glaudžiasi netoliese esančiuose Nakvynės namuose Dubysos gatvėje. Dieną, pagal įstaigoje galiojančią tvarką, privalo palikti patalpas. Kviečiau greitąją, jam pagalbos nereikia. Kai buvo sniego, mačiau gulintį apsnigusį. Padarykime gerą darbą, padėkime žmogui atsitiesti“, – kreipėsi moteris.

Jeigu jis būtų neblaivus, gautų blaivinimo paslaugą. Tačiau jis tikrai toks nėra.

Akivaizdu, kad bėdžiui pagalba būtina, juolab kad jis nėra apsvaigęs nuo alkoholio ar narkotikų. Priešingu atveju Klaipėdos nakvynės namų darbuotojai vestųsi jį išblaivyti.

Naktis maždaug 56 metų benamis leidžia Dubysos gatvėje neseniai atidarytuose saugios nakvynės namuose, o ryte, juos palikęs, vėl laukia vakaro, kada galės čia sugrįžti.

Dienos metu priimti benamio neturintys teisės Nakvynės namų darbuotojai atneša jam karštos arbatos, stengiasi ieškoto būdų, kaip padėti žmogui.

Pasak Klaipėdos nakvynės namų direktorės Almos Kontrimaitės, vyro padėtis kebli, nes jis neturi socialinio draudimo. Vadinasi, oficialiai negali sulaukti jokios pagalbos – nei medicininės (išskyrus būtinąją medicinos pagalbą), nei finansinės.

Regis, ir jis pats nerodo noro susitvarkyti reikiamus dokumentus.

„Jeigu jis būtų neblaivus, gautų blaivinimo paslaugą. Tačiau jis tikrai toks nėra. Žmogus naudojasi nakvynės paslauga kiekvieną naktį nuo 20 val. iki 8 val. ryto, yra socialiai nedraustas. Buvo praleidęs registraciją Užimtumo tarnyboje ir, berods, vasario pradžioje vėl galės kreiptis į tarnybą dėl socialinio draudimo atkūrimo. Nedraustiems asmenims savivaldybė apmoka tik plaučių tyrimą dėl tuberkuliozės, visi kiti reikalingi tyrimai nemokamai neatliekami, žmogus turi būti draustas“, – dėstė A. Kontrimaitė.

Klaipėdos nakvynės namai. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Tam, kad žmogus gautų apgyvendinimą Nakvynės namuose, reikia patvirtinimo iš trijų specialistų – odos ir venerinių ligų, ftiziatro ir psichiatro. Esą atlikus šiuos tyrimus gatvėje besivoliojančiam vyrui būtų galima galvoti apie apgyvendinimo paslaugos suteikimą.

Žinoma, jeigu pats žmogus to panorės. A. Kontrimaitė priminė, kad už nakvynę įstaigoje visiems reikia sumokėti 20 proc. savo gaunamų pajamų.

„Bet kuriuo atveju, mes tvarkysime jam dokumentus, o jis sutiks ar ne, čia jau bus jo valia“, – atkreipė dėmesį direktorė.

Anksčiau patys Nakvynės namų darbuotojai už savo pinigus nupirkdavo klientams reikalingus tyrimus, tačiau ilgainiui tokia praktika įstaigoje buvo išgyvendinta. Mat panašių atvejų per metus pasitaiko ne vienas.

Esą pats žmogus turi norėti spręsti savo problemas.

„Kai tik pasakome, kad turi judėti, planuoti savo dieną, jis iškart krenta ant žemės ir nori numirti“, – komentavo A. Kontrimaitė.

Direktorės žodžiais, taikyti išimtį ir leisti dienos metu pasilikti Nakvynės namuose būtų nesąžininga kitų klientų požiūriu, be to, būtų pažeistos įstaigos vidaus tvarkos taisyklės. O ir patys darbuotojai nesutiks dirbti viršvalandžių.

Tačiau, pašnekovės tikinimu, smarkiai atšalus likimo valiai benamis tikrai nebus paliktas.

Lauke savo išmatose besimurkdančiam vyrui kiekvieną dieną kviečiama greitoji, įvertinę sveikatos būklę medikai jį parveža į tą pačią vietą.

Nakvynės namų darbuotojai laukia gydytojų pažymos, kuri atskleistų varguolio sveikatos problemas, taip pat bandys sutvarkyti dokumentus, reikalingus apgyvendinimui.

Kaip teigė Klaipėdos savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Audronė Liesytė, viešoje vietoje neblaiviems asmenims kviečiama policija.

Kitu atveju žmogui padėti, suteikti reikalingą informaciją ir pasiūlyti sprendimą turi Nakvynės namų darbuotojai. Savivaldybės klerkai tuo neužsiima.

GALERIJA

  • Dėl gatvėje atsidūrusio žmogaus – pagalbos šauksmas
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (14)

JOANA

Su Šv.Kalėdomis visus dorus Lietuvos žmonis.Bukite sveiki ,būkite sotūs ir nebijokite paprašyti pagalbos jei neišsprendžiate savo sunkaus gyvenimo problemų. 1.Turiu pasiūlymą.Tiktų kenčiantiems ir nelaimingiems žmonėms apgyvendinti ČŽV buvęs kalėjimas ,paverčiant gyvenamomis patalpomis.Juk tai kainavo milijonus visų mūsų vargšų sąskaita pastatytas pastatas nusikalstant žmoniškumui . Laikas išpirkti kaltes ir nors su rimbu pabudinti žmoniškumą ir pagelbėti gatvėse gyvenantiems nelaimingiems žmonėms. 2.Tiek daug protingų ir nesavanaudiškų konservatorių ,gal sugebėtų,, Willjamso ,, pardavimo juodus pinigėlius grąžinti valstybei iš savo kišenių ir užtektų lėšų ir vargstantiems benamiams aprūpinti ir daugiavaikėms šeimoms pamaitinti kruopomis be kirminų. konsult.V.A.

į: irgi

Gal taip, gal ne - jaunystėje gulėdavau be jėgų nei valgydama, nei ko nors imtis jėgų turėdama po visą savaitę pradžioje 1, vėliau 2 k./m. Iki to nuo vyresnių klasių daug metų būta kitų reiškinių. Tačiau gydytojai įtarė simuliuojant ligą. Padėtis vis blogėjo, tačiau pas gydytojus galėdavau nueiti tik kai atsigaudavau ir turėdavau jėgų iki jo nukakti. Tada jis stebėdavosi, ko tu nori, juk vaikštai! O nevaikštančių, jei net Taip uri temperatūros, gydytojai namuose nelankydavo, nematydavo, kaip tada atrodau.. Taip sulaukiau pensijos, ir tik 7tą 10-tį įpusėjus,kai jau ir aklas ligą matė, skyrė tyrimą, kuriuo liga aptinkama. Iki to tik bendrą kr. tyrimą padarydavo. O paūmėjimų metu atrodžiau kaip depresikė. Tas pat ir tam žmogui gali būti - taip besijaučiantys nesipriešins net žudomi - visiškas abejingumas ir bejėgystė.

Irgi

Akivaizdi depresijos forma,kai žmogus nieko nebenori, niekas nebedomina...Tai baisi būsena..Jam reikia pirmiausia medicininės pagalbos..O padėti galime tik mes žmonės,kurie dar esame nepraradę žmogiškumo...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS