Dėl „Kamineros“ triukšmo – klaipėdiečių pyktis: iki gyvo kaulo įgriso įmonės krovos garsai | kl.lt

DĖL „KAMINEROS“ TRIUKŠMO – KLAIPĖDIEČIŲ PYKTIS: IKI GYVO KAULO ĮGRISO ĮMONĖS KROVOS GARSAI

Nemuno gatvėje įsikūrusios „Kamineros“ grupei priklausančios įmonės krovos garsai iki gyvo kaulo įgriso aplinkinių namų gyventojams. Jie tikina, kad dieną ir naktį kenčia dėl triukšmo, o pradėjus krauti durpes bei kitas birias medžiagas, dūstama ir nuo dulkių.

Tyčiojosi iš žmonių?

Skundus savivaldybei ir aplinkosaugininkams gyventojai siunčia ne pirmus metus.

Ketvirtadienį Klaipėdos savivaldybės organizuotame nuotoliniame pasitarime liejosi aistros.

Anksčiau įmonė tyčiojosi tik iš gyventojų, dabar tyčiojamasi iš Visuomenės sveikatos centro ir savivaldybės tarybos.

Viešame problemos svarstyme vietiniai tiesiai šviesiai rėžė įmonės „Kaminera“ savininkui, Klaipėdos tarybos nariui Arūnui Tumai, kad šis tyčiojasi iš gyventojų.

„Anksčiau įmonė tyčiojosi tik iš gyventojų, dabar tyčiojamasi iš Visuomenės sveikatos centro ir savivaldybės tarybos. Tai yra šantažas“, – kalbėjo gyventojas Vigilijus Lisauskas.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistams išmatavus triukšmą Nemuno gatvėje įsikūrusio „Kamineros krovinių terminalo“ teritorijoje, miesto vadovai ir specialistai pareikalavo įmonės pateikti triukšmo mažinimo veiksmų planą.

Vigilijus Lisauskas / Stop kadras

„Pagal gyventojų skundus atlikome triukšmo matavimus jų gyvenamojoje aplinkoje. Matavimus atliko Nacionalinė sveikatos priežiūros laboratorija. Matavimai parodė, kad, įmonei vykdant veiklą, kraunant metalą į laivą, buvo nustatytas tiek ekvivalentinis, tiek maksimalaus triukšmo ribinis lygis, viršijantis higienos normų reikalavimus. Ekvivalentinis – keturiais decibelais, o maksimalus – 16 decibelų. Įmonės buvo paprašyta pateikti triukšmo mažinimo planą. Tačiau iš įmonės gavome informaciją, kad ji nesutinka su triukšmo matavimo rezultatais“, – situaciją pristatė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kontrolės departamento vedėja Asta Šlepetienė.

NVSC Klaipėdos departamento direktorius Raimondas Grigaliūnas pridūrė, kad pernai buvo suderintas triukšmą mažinančios sienelės įrengimo projektas. Departamento vadovas įmonės atstovų klausė, kada jie pradės statyti šią užtvarą?

Klaipėdos miesto aplinkos apsaugos inspekcijos specialistė Laura Dagilienė tikino, kad, atlikus įmonės patikrinimą, buvo nustatyta medžiagų tarša ir paviršinių nuotekų išleidimas į marias.

Įmonei buvo taikyta administracinė atsakomybė.

Triukšmauja kiti?

Įmonės „Kamineros krovinių terminalas“ direktorius Vaidas Intas susitikimo dalyviams aiškino, kad tyrimus krovos kompanija užsakė ir pati, tad verslininkams kyla klausimų dėl NVSC užsakyto tyrimo duomenų.

V.Intas pasakojo, kad yra parengtas 8 metrų aukščio triukšmą mažinančios tvoros projektas, gautas leidimas ją statyti.

„Visuomenės sveikatos centras pažymėjo pastabą, kad po įrengimo reikalinga atlikti papildomus matavimus“, – tikino V.Intas.

Įmonė savo iniciatyva užsakė triukšmo matavimo tyrimus nakties metu, kai nedirbo. Taip siekta išsiaiškinti, koks yra foninis triukšmas.

„Yra kitos krovos kompanijos, transportas, geležinkelis, laivai, kariniai sraigtasparniai“, – pirštu į kaimynus bedė įmonės vadovas.

Verslininkai 2019 m. buvo užsakę matavimus skirtingu paros metu.

„Tuomet įmonė nevykdė veiklos. Rezultatai parodė, kad triukšmo aplinka nakties ir dienos metu viršija normas“, – patikino V.Intas.

„Kamineros krovinių terminalo“ vadovas aiškino, kad įmonė neatsisako idėjos statyti apsauginę tvorą, tačiau kėlė klausimą dėl jai numatytos vietos.

Galbūt ją būtų tikslinga įrengti ties uosto teritorijos sanitarinės zonos riba, tuomet apsauginė jos funkcija būtų veiksmingesnė.

Nesutinka su pastabomis

V.Intas aiškino, kad įmonė stengiasi didžiąją darbų dalį atlikti dienos metu, vengia naktinio darbo, o jei to prireikia, krovą vykdo tik ties laivo zona.

Taip pat V.Intas aiškino, kad kompanijai neleidžiama laistyti kraunamų drupių, kad jos pervežamos 68–70 proc. drėgnumo.

V.Intas įsivėlė į ginčą su aplinkosaugininkais ir NVSC specialistais, klausdamas, kas prisiims atsakomybę, jei po tvoros pastatymo paaiškės, kad triukšmo viršijimai vis tiek fiksuojami.

Įmonės vadovą teko tramdyti R.Grigaliūnui, kuris priminė verslininkams teisės aktus ir galiojančias tvarkas.

Siūlė tramdyti toną

Į diskusiją įsijungė ir įmonės „Kaminera“ savininkas, Klaipėdos tarybos narys A.Tuma.

Verslininkas tikino, kad tvora gali kainuoti pusę milijono eurų, o bankai paskolų šiuo metu lengva ranka nedalija.

„Triukšmo tyrimas vyko vieną valandą. Na, jei nukrito koks metalo gabalas. Kas valandą krenta po metalo gabalą?“ – kalbėjo A.Tuma.

Verslininkas aiškino, kad aplinkinių namų gyventojams buvo siūloma pakeisti langus naujais, bet esą niekas to nenorėjo.

Gyventojų vardu kalbėjusi Jurgita sunkiai tramdė emocijas, pasakodama, ką patiria vietiniai.

Moteris tikino, kad žmonės nuolat neišsimiega, jų gyvenimo kokybė kenčia. Naktį praleidę be miego, dieną dar kankinasi dėl ore tvyrančių dulkių.

„Kiek kartų skambinta ir prašyta nustoti dvyliktą valandą nakties mėtyti metalą, kai nėra kraunamas laivas. O jūs sakote „vienas geležiukas nukrito“, – piktinosi moteris.

Aršėjant pokalbio tonui tiek iš A.Tumos, tiek ir iš gyventojų pusės, aistras tarp susitikimo dalyvių teko raminti savivaldybės administracijos direktoriui Gintarui Neniškiui, kuris paprašė konkrečių siūlymų iš verslininkų.

Sutarta su įmonės atstovais organizuoti susitikimą, kai bus gauti papildomi triukšmo matavimai.

Aplinkosaugininkai rengiasi liepos 12-ąją tikrinti įmonės veiklą.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Nesupratau

Kodėl sunku nusipirkti ausų kištukus ir miegoti su jais užsikišus ausis?

Reziume:

Netinka triukšmingas ir pramoninis miestas - gyvenkit ne mieste.Taškas.

Klaipėdos gyventojas

Čia triukšmą ne tik Kaminera kelia, bet ir pačių gyventojų lojantys keturkojai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS