Dėl kertamų medžių Gargžduose – erzelis | kl.lt

DĖL KERTAMŲ MEDŽIŲ GARGŽDUOSE – ERZELIS

Gargžduose prasidėję prastos būklės medžių kirtimo darbai sukėlė pasipiktinimą. Tačiau aiškėja, kad senus, papuvusiomis šaknimis uosius nuspręsta kirsti todėl, kad jų būklė kelia pavojų.

Išdavė leidimus

"Gargžduose pradėjo pjauti istorinius uosius. Juos gal net prūsai sodino palei akmeninį kelią į Prūsiją. Labai gaila, kad priimtas toks sprendimas. Ar taip mažinamas anglies dioksido kiekis? Ar bus atsodinti medžiai? Čia akmeninis kelias į Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centrą", – piktinamasi skunde.

Klaipėdos rajono savivaldybės Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus specialistė Jurgita Tamošauskienė paaiškino, kad pasipiktinimo banga kilo visai be reikalo.

"Medžiai pjaunami Laugalių gatvėje. Tai nėra joks kultūros paveldas, tai yra sena miesto gatvė, grįsta akmenimis. Ši gatvė vedė į senąją Gargždų geležinkelio stotį. Gatvė buvo apsodinta paprastaisiais uosiais", – pasakojo J. Tamošauskienė.

Po vėtrų rajono savivaldybei jau ne kartą teko imtis išvirtusių medžių šalinimo darbų.

"Šioje gatvėje po audrų atsirasdavo virtuolių. Atsižvelgdami į tai, nusprendėme atlikti medžių ekspertizę. Beje, visoje Europoje paprastieji uosiai kenčia nuo šaknis pakertančių grybinių ligų. Jau vasarą galima buvo matyti, kad dalis šių medžių šakų yra nudžiūvusios. Želdinių būklės ekspertinis vertinimas buvo atliktas rugpjūtį", – paaiškino specialistė.

Medžių kirtimui yra išduoti leidimai.

Šiuo keliu, kuris veda į jaunimo centrą, vaikšto vaikai. Ar tikrai reikėtų dar laukti?

Yra nepatenkinamos būklės

Analizė parodė, kad reikia šalinti blogos ir nepatenkinamos būklės medžius.

"Jokiais kitais instrumentais nebegalima pagerinti šių medžių būklės. Bet juos galime pakeisti naujais sodmenimis. Konstatuota, kad blogos būklės yra 17 medžių, o nepatenkinamos – 18 uosių. Iš viso – 35 medžiai", – skaičiavo J. Tamošauskienė.

Vietoje nupjautų medžių bus pasodinti kiti lapuočiai.

"Tik ne uosiai. Veikiausiai tai bus klevai ar mažalapės liepos. Ne tik su uosiais yra problemų. Visa centrinė gatvė apsodinta kaštonais. O juos puola keršakandė. Prie vandens bokšto auga eglynas, kuris taip pat džiūsta dėl žievėgraužio", – tikino J. Tamošauskienė.

Kelia pavojų žmonėms

Specialistė paaiškino, kad istoriniais šių uosių nederėtų vadinti.

"Tam yra specialus registras. Istorine galime vadinti tik, pavyzdžiui, Priekulėje esančią alėją. Šiuo atveju taip nėra. Gyventojams tokie palyginimai gali kilti dėl to, kad Gargžduose nėra daug akmenimis grįstų gatvių", – svarstė J. Tamošauskienė.

Specialistė priminė, kad šalyje yra užfiksuota atvejų, kai nuvirtę medžiai ne tik pridaro žalos automobiliams, bet ir sužaloja žmones.

"Vilniuje vykusiame seminare teko klausytis istorijos apie tai, kaip ekspertinis vertinimas buvo konstatavęs, kad medžio būklė buvo bloga. Jis laiku nebuvo pašalintas. O virsdamas jis sužalojo autobusų stotelėje stovėjusios merginos stuburą. Šiuo keliu, kuris veda į jaunimo centrą, vaikšto vaikai. Ar tikrai reikėtų dar laukti?" – klausė J. Tamošauskienė.

GALERIJA

  • Dėl kertamų medžių Gargžduose – erzelis
"Klaipėdos" skaitytojo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Vygdytojai tegu

nuvaziuoja ir pasimoko is Voketijos. Ten visi dideli medziai yra saugomi. Mazi medukai sodinami tik naujuose rajonuose, o esami dideli medziai paliekami irgi. Tai visiskai ne Europietiski dalykai , kas daroma su medziais . Pasiziurekit dar karta i Gargzdu piliakalni , kur viskas tampa parodija. O leidimaikurie gali buti isduoti , gali buti ir atsaukti.

Chi

Džiaukitės, savivaldybės specialistė tuoj įsakys istorinę gatvelę apsodinti sakuromis, žydės ir džiugins akį ne vienam:)

Buru uzeiga

Visokios ten "ekspertes" is Vilniaus, tegul sedi Vilniuje, siaurina gatves ir sodina invazines sluotas. gudams ir kitiems... ne lietuviams, tikriausiai patinka... :D
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS