Dėl mašinų aikštelės – kaimynų skundai | kl.lt

DĖL MAŠINŲ AIKŠTELĖS – KAIMYNŲ SKUNDAI

Dėl projekto, kurį įgyvendino daugiabučio gyventojai, pasipylė skundai Klaipėdos savivaldybei. Aistros verda dėl Danės gatvėje esančio žemės sklypo, kurį išsinuomojo 9-ojo namo gyventojų bendrija, pati prisidėjusi savo lėšomis, kad kieme atsirastų automobilių stovėjimo aikštelė.

Įtarimai: tai – korupcija

„Savivaldybė padarė automobilių aikštelę ties Danės gatvės 9-uoju namu. Buvo panaikinta vaikams skirta smėlio dėžė, sumažinti „praėjimai“. Buvo aiškinama, kad visi gyventojai galės statyti mašinas, aš gyvenu 7 name. O dabar matome, kad įrengtas atitvaras, nes sklypas išnuomotas 9-ojo namo gyventojams. Konkreti korupcija. Mes galvojame, kad šiame name gyvena koks nors savivaldybės veikėjas“, – „Klaipėdai“ kaimynus skundė gretimo namo gyventoja.

Moteris pripažino išsiuntusi skundus savivaldybei, tačiau gavusi atsakymus, kad kaimynai viską įsirengė legaliai, nenurimo.

Prisidėjo savo lėšomis

Danės gatvės 9-ajame name įsikūrusi daugiabučio namo savininkų bendrija „Šeimyna“. Jai vadovaujantis Aloyzas Sabutis net nustėro išgirdęs, kad Klaipėdos savivaldybei kaimynai siunčia skundus.

„Mes trejus metus rengėme projektą. Šitiek leidimų, suderinimų reikėjo. Kai siūlėme kaimyniniam namui prisijungti, jo gyventojai nesutiko, niekam nieko nereikėjo. O kai atsirado aikštelė, buvo trinkelėmis iškloti pėsčiųjų takai, jie paklausė – kodėl prie jų namo trinkelės nesudėtos? Tai kaip vertinti tai?“ – stebėjosi bendrijos pirmininkas.

Danės 9-ojo namo gyventojai kvietė prie projekto jungtis ir Jūros gatvėje esančio kaimyninio namo gyventojus. Tačiau ir šie neparodė iniciatyvos.

Bendrija mokėjo ne tik už dokumentacijos rengimą, bet ir atliko kadastrinius sklypo matavimus. Nacionalinė žemės tarnyba išnuomojo sklypą bendrijai.

Jei nieko nedarysi, nieko nebus. Teliks tik skųstis ir dejuoti.

„Parengę projektą dar turėjome gauti policijos suderinimus. Ne taip lengva įgyvendinti visa tai. Savivaldybės, aplinkosaugininkų, transportininkų – visi leidimai yra. Mūsų iniciatyva atsirado ir vaikų žaidimų aikštelė. Jei nieko nedarysi, nieko nebus. Teliks tik skųstis ir dejuoti. Savivaldybės taryba yra nusprendusi, kad prioritetas teikiamas tiems projektams, prie kurių prisideda gyventojai. Bendrijos gyventojai savo lėšomis prisidėjo“, – tikino A. Sabutis.

Pirmininkas ragino kaimynus pasidomėti tvarkomis ir patiems imtis iniciatyvos.

„Nereikia laukti, kol kas nors kitas padarys. Tegul ateina, aš pakonsultuosiu, kaip reikia rengti dokumentus ir ko reikia tokiam projektui“, – šypsojosi A. Sabutis.

Patvirtino tvarką

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus specialistas Karolis Šakarnis teigė, kad Danės gatvės 9-ojo namo patirtis yra unikali.

„Jie kitu keliu ėjo, jiems reikėjo daugybės suderinimų, gyventojai savo iniciatyva rengė projektą, jie turi visus leidimus. Jiems reikėjo nueiti kryžiaus kelius. Dabar tvarka jau yra patvirtinta savivaldybės tarybos sprendimu. Nuo šiol gyventojams yra galimybė dalyvauti programoje“, – paaiškino K. Šakarnis.

Tai reiškia, kad tie daugiabučiai namai, kurie yra pasiruošę prisidėti savo lėšomis prie kiemo sutvarkymo, turės galimybę dalyvauti programoje.

„Pernai buvo vienas namas, kuris išreiškė norą, ir mes įtraukėme jį į planus kiemo sutvarkymui. Šiemet vėl skelbsime informaciją. Žiūrėsime, kiek bus norinčiųjų. Kol kas daug dar nėra. Jei žmonės sėdi ir nieko nedaro, o tik skundžiasi, nieko nebus. Reikia bent jau prašymą savivaldybei parašyti“, – pripažino savivaldybės specialistas.

Purvas: tokiame purvyne savo automobilius laikantiems Naujakiemio gatvės gyventojams trūko kantrybė – žmonės susivienijo ir nusprendė savomis lėšomis prisidėti prie automobilių aikštelės įrengimo. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Sulaukia gyventojų skambučių

Pasak K. Šakarnio, Danės gatvės 9-ojo namo gyventojų iniciatyva yra pirmoji uostamiestyje.

"Reikia suprasti, kad lėšų viskam vienu metu tikrai neužteks. O žmonės juk nori turėti kieme aikštelę, nori apšvietimo", – sakė K. Šakarnis.

Dar vienas pavyzdys – Naujakiemio gatvės 15-ojo namo gyventojai, apsisprendę imtis aikštelės įrengimo darbų prisidedant savo lėšomis.

"Naujakiemio gatvės namo iniciatyvai perkame projektavimo paslaugą. Tada vyks projekto parengimas ir tik tuomet darbai", – pasakojo Miesto tvarkymo skyriaus specialistas.

Savivaldybė netrukus skelbs visą reikiamą informaciją apie galimybes ir kitiems daugiabučiams įgyvendinti projektus prisidedant savo lėšomis.

„Mes sulaukiame tiek gyventojų, tiek bendrijų atstovų skambučių, žmonės domisi. Tačiau kaip realiai jiems pavyks susitarti, kai reikės įgyvendinti projektą, neaišku. Bet susidomėjimas yra“, – pasakojo K. Šakarnis.

Specialistas paaiškino, kad prieš atsirandant automobilių aikštelei dažniausiai tenka rūpintis ryšių ir kitų požeminių komunikacijų išsaugojimu ar net iškėlimu.

Tenka pasirūpinti papildoma lietaus nuvedimo sistema.

„Neužtenka pastatyti aikštelę, o ji po to visą laiką tyvuliuos po vandeniu. Juk padidėja kietųjų paviršių plotas, turi kažkur nubėgti vanduo. O tai padidina įrengimo kainą. Būtų puiku, jei kartu būtų įgyvendinamas ir apšvietimo projektas“, – kalbėjo K. Šakarnis.

Skaičiuojama, kad didesnio daugiabučio aikštelės įrengimui kiekvienas butas turėtų prisidėti nuo 100 iki 200 eurų. Jei gyventojų yra mažiau, suma gali keistis.

Danės 9-ojo namo gyventojai per kurį laiką buvo sukaupę 10 tūkst. eurų sumą. Ją ir panaudojo projekto, dokumentacijos rengimui ir pačios aikštelės atsiradimui.

Svarbiausia – iniciatyva

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis patikino, kad šioje istorijoje svarbiausia yra gyventojų iniciatyva.

„Reikėjo įdėti daug energijos, kad tas projektas atsirastų. Danės gatvės 9-ojo namo gyventojai ne tik iniciatyvą parodė, bet ir pavyzdį. Visiems kitiems daugiabučiams taip pat yra sudaryta galimybė gauti finansavimą su dalies lėšų prisidėjimu. Tvarka yra patvirtinta, daugiau informacijos galima gauti Miesto tvarkymo skyriuje“, – pažymėjo A. Dobranskis.

Jis pripažino, kad pirmas sunkumas, kurį įgyvendinant tokį projektą namo gyventojams tektų įveikti patiems – gebėjimas susitarti ir nutarti.

„Dažniausiai ne visi sutinka, ne visi nori. Labai svarbu, kad kaimynai būtų solidarūs, nes teks rasti lėšų prisidėjimui. Kaimynai turi draugauti, kitaip nieko nebus“, – akcentavo A. Dobranskis.

Veikia ir daugiau programų, kuriose gyventojai gali dalyvauti prisidėdami savo lėšomis.

„Iš pradžių visiškai nejudėjo gatvių asfaltavimo programa su gyventojų prisidėjimu. Tačiau viskas pajudėjo, ir nemažai gatvių išasfaltuota – Tauralaukyje, pietinėje miesto dalyje, Irklų gatvėje. Bet daugiabučių kiemų programa norėtųsi, kad judėtų sparčiau“, – tikino A. Dobranskis.

Rašyti komentarą
Komentarai (36)

Savivaldybė nereagavo

Rumšiškės kvartalo namo rūsiai užpilti, nes sumažino žaliosios plotus pusiau ir iškirto medžius. Nėra kam sugerti perteklinio vandens. Namo pamatai kai kur paplauti

Įdomiausia

Kad savivaldybė reaguoja į 1 žmogaus skunda kai jiems palankus skundas. Bet nereagavo į 600 gyventojų skundus ir prieš ju valia iškirto 500 sveiku medžių ir 10 000m2 krūmų tik dėl to kad uždarbiauti. Užbetonavo apie 5 ha ir 10ha kad rinkti pinigus už autom. stovėjimaus. Dabar namo rūsiai užpilti.

Šaunuoliai

gyventojai.Kaune labai daug namų savo lėšomis įsirengė puikius kiemus su parkingais.Tik atsiranda dar daug sovietinio mentaliteto budulių,kuriems kažkas turi viską padaryti už dyką jų privačiuose namuose
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS