Dėl namų numerių – painiava | kl.lt

DĖL NAMŲ NUMERIŲ – PAINIAVA

Specialiųjų tarnybų pareigūnai ir medikai vargsta klaidžiodami po uostamiestį, nes ne kiekvienas pastatas turi tinkamą numerį. Pasitaiko visiškai kuriozinių situacijų. Paaiškėjo, kad Klaipėdoje yra tokių adresų, kuriems priskiriama pusantro namo – trys laiptinės viename name ir dar viena – kitame name.


 

Specialiųjų tarnybų pareigūnai ir medikai vargsta klaidžiodami po uostamiestį, nes ne kiekvienas pastatas turi tinkamą numerį. Pasitaiko visiškai kuriozinių situacijų. Paaiškėjo, kad Klaipėdoje yra tokių adresų, kuriems priskiriama pusantro namo – trys laiptinės viename name ir dar viena – kitame name.

Parašo – K+M+B

Ką daryti pagal iškvietimą skubantiems specialistams, kai jų pagalbos nesulaukę žmonės rizikuoja gyvybe?

Dažniausiai daugiaaukščių kiemuose tenka klaidžioti greitosios medicinos pagalbos medikams.

Nors ekipažai ir yra aprūpinti modernios navigacijos įranga, naudojamasi įvairiausiomis duomenų bazėmis, tačiau specialistams neretai tenka pasikliauti tik savo akimis ir nuovoka.

Vienas pavyzdžių – po renovacijos pasikeitęs namo fasadas, sienos šviežiai nudažytos, o namo numerio lentelės nėra.

Kita problema – naujai pakeistos metalinės laiptinės durys. Kol name buvo senosios, medinės, ant jų buvo išlikęs butų žymėjimas.

Pašalinis lengvai susigaudydavo, kokio buto kokioje laiptinėje ieškoti. Ant modernių durų dažniausiai tokio žymėjimo nėra.

"Daugių daugiausia, ką parašo, tai Trijų Karalių pirmąsias raides. Pagal logiką numeracija turi eiti iš kairės į dešinę, tačiau yra tokių namų, kur butai didėjančia tvarka sunumeruoti atvirkščiai – iš dešinės į kairę", – kuriozines situacijas pasakojo Greitosios medicinos pagalbos specialistai.

Blaškosi po laiptines

Naktį atvykę į reikiamą daugiabučio kiemą, medikai turi kone su prožektoriumi dairytis, į kokią laiptinę jiems pulti – kartais butų numeracija pažymima juodais dažais ant tamsių spalvų laiptinės durų.

"O atsitinka taip, kad mėgini aiškintis pats, įeidamas į laiptinę. Ogi pirmajame ir antrajame aukšte esantys butai taip pat yra be numerių, lipi iki trečio aukšto, kad sužinotum, jog ne toje laiptinėje esi", – skundėsi specialistai.

Paaiškėjo, kad savivaldybei privalu rūpintis tik vadinamųjų kampinių namų numeracija. Kitų namų numeracija privalo pasirūpinti patys gyventojai, bendrijos arba namą administruojančios įmonės.

Klaipėdiečiai medikai pavyzdžiu laiko Kaune esančią tradiciją – namų numerius rašyti itin didelius, kad jie būtų matomi iš labai toli.

O Klaipėdoje yra tokių namų, kur trys laiptinės priklauso, pavyzdžiui, 97 numeriu pažymėtam namui, o viena – jau 99 numeriu pažymėtajam.

Pasitaiko ir tokių situacijų, kai paskutinė namo laiptinė yra jau kitame name, nors navigacijos įrenginys rodo, kad adresas yra vis dar tas pats.

Buvo Pušyno, tapo Parko

Neseniai buvo kilęs skandalas dėl pasikeitusio vienos uostamiesčio gatvės pavadinimo.

Parko gatvės gyventojas pasipiktino, kad naujas gatvės pavadinimas yra suteiktas prieš metus, tačiau jis neįtrauktas į duomenų bazę.

Buvusi Pušyno gatvė tapo Parko, o paaiškėjo, kad medikai sistemoje nemato šios gatvės. Ji tebežymima senuoju pavadinimu.

Medikus kvietęsis klaipėdietis apstulbo, kad jo naujojo adreso greitosios medicinos pagalbos ekipažas niekaip negali surasti.

Klaipėdos savivaldybės Geodezijos ir GIS skyriaus vedėjas Vytautas Nausėda, išgirdęs klausimą apie kuriozišką namų numeraciją Klaipėdoje, pats prisipažino gyvenantis tokiame name, kur viena laiptinė yra vienoje namo pusėje, o kita – visiškai kitoje.

"Nors numeris tikrai yra. Bet štai toks namas. Vienoje laiptinėje – 40 butų, o iš kiemo pusės esančioje laiptinėje taip pat – 40 butų. Namas yra tas pats", – pasakojo valdininkas.

Adresų keisti nenori

"Tokių dalykų pasitaiko, tai likę nuo sovietmečio. Galima būtų keisti adresą, bet tai kainuoja ir daug nepatogumų laukia. Žmonėms iškils klausimas dėl gyvenamosios vietos deklaracijos, kažkam teks keisti sutartis, nes pasikeis adresas. O jei kokia nors firma registruota tame name, jai iškils dar daugiau problemų. Juk pasikeis adresas", – aiškino V.Nausėda.

Kad vieną kartą atsirastų geležinė tvarka šioje painiavoje, sunku pasiekti.

"Daug kur yra neatitikimų, tačiau jų taisymas mums atsisuka antru lazdos galu. Žmonės nepatenkinti", – prisipažino V.Nausėda.

Kontrolės nėra

Iškilo klausimas: kas kontroliuoja, ar namų administratoriai prikalė namo numerį ant sienos ar ne?

Juk už valstybinių švenčių metu neiškeltą vėliavą gresia baudos, o Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius net rengia reidus ir patikrinimus.

Tačiau paaiškėjo, kad namų numeracijos niekas netikrina. Nors tokių skundų savivaldybė sulaukia.

"Jei reikės, pasiųsime savo berniukus ir mergaites patikrinti. Nors per dešimtmetį pamenu tik du tokius skundus", – aiškino Viešosios tvarkos skyriaus Administracinių pažeidimų tyrimo poskyrio vedėjas Marius Poimanskis.

Miesto tvarkymo ir švaros taisyklėse yra aiškiai išdėstyta, kas atsakingas už namų numeraciją ir kas gresia už šių taisyklių nesilaikymą.

"Tiesa, šiose taisyklėse nekalbama apie butų numeraciją ir lenteles ant laiptinių durų. Tačiau aišku, kad savivaldybė yra atsakinga už kampinių namų numeraciją, gatvių pavadinimų lenteles. Bendrijų pirmininkams ar namų administratoriams už šių taisyklių nesilaikymą gresia administracinė atsakomybė", – aiškino Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo pavaduotoja Irena Nachčiunova.

Už šios tvarkos nesilaikymą gresia įspėjimas arba bauda iki 579 eurų.

Savivaldybės valdininkai visai neseniai paakino atsakingus asmenis pasirūpinti namų numeracija, išsiuntinėjo pranešimus.

Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties viršininkas Rimvydas Juodviršis tikino, kad geriausia būtų tvarkos siekti miesto tarybos sprendimu.

"Taryba patvirtintų tvarką ir būtų privalu jos laikytis. Pavyzdžiui, būtų įvestas vieno dydžio numeracijos reikalavimas. Lentelės taptų vienodos ir net vienos spalvos. Būtų įrašyta, kad privalu žymėti ir butų numerius ant laiptinių durų, viskas taptų aišku. Netektų ratais aplink namus važinėti", – pastebėjo R.Juodviršis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

A

Mes 30 metų turėjome Nr. 7, prieš 2 metus pakeitė namui numerį į 5A, o 2015 rugsėjį į 13B. Dabar šalia 5 namo yra 13B ?! O sveika logika kur ?

NAUJUJU

statybu kvartaluose apie numerius nera ko ir kalbeti.Ten negalima susirasti net gatviu.Stovi pastatyti namai juose pilnai gyvenama,taciau gatves pavadinimo niekas neturi zinoti- taip galvoja staybininkai uzstate gatve, taip pat galvoja ir savivaldybes klerkai,o zmones ieskodami konkrecios gatves nebezino nei ka daryti.Asmeniskai as turejau daug vargo su tele-2 del adreso pakeitimo,jie niekaip nesugebejo i kompiuteri ivesti namo numerio su A o be sios raides saskaitos keliavo kazkur prie Garliavos i tokio pat pavadinimo gatve.Tai labai trukdo zmoniu laika,nes daug kartu reikia kreiptis i institucijas tuo paciu klausimu,BE VISO TO REBUSAI STATYBOSE -SUJUNGIAMI DU KOTEDZAI ,NORS PROJEKTUOTI DU ATSKIRI NAMAI,PRIDAROMA a NAMU,NUMERACIJA BUTU VEL KAIP KAM PATINKA,PRIDUODANT NAMA JAU REIKIADAUG ZEMES SKLYPU GEODEZINIU NUOTRAUKU,,VEL ATSKIRU NAMU ITEISINIMO REGISTRE - TAIGI STATYTOJAMS PELNAS,O ZMONEMS VARGAS.

Asta

"Kad vieną kartą atsirastų geležinė tvarka šioje painiavoje, sunku pasiekti." Jūs tam ten ir sėdit, kad tvarką daryti. Kodėl nepagalvojat apie gyventojų ar įmonių sunkumu keisdami gatvių pavadinimus? Kam reikėjo Pušyno g. keisti į Parko g. ir Įgulos g. į V.Bermono g.? Iš neturėjimo ką veikti nebent. Pakelkit subines iš kabinetų ir sutvarkykit numeraciją.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS