Dėl naujos mokyklos – kritikos strėlės: statybos ne tik stringa, bet ir brangsta | kl.lt

DĖL NAUJOS MOKYKLOS – KRITIKOS STRĖLĖS: STATYBOS NE TIK STRINGA, BET IR BRANGSTA

Mažojo Kaimelio rajone statoma mokykla uostamiesčiui pabrango apie 3,5 mln. eurų, o statybų pabaigos data nukelta iki kitų metų pavasario.

Kaina –14,4 mln. eurų

Sutartis su įmone "Versina" dėl Senvagės gatvėje statomos mokyklos buvo pasirašyta dar 2019 m. Iš pradžių rangos sutartis buvo įvertinta 10,9 mln. eurų. Mokykla turėjo būti pastatyta per 16 mėnesių.

Tačiau grandiozinis projektas ėmė strigti. Klaipėdos savivaldybės patarėjas Gintaras Dovydaitis aiškino, jog sutarties vykdymas buvo sustabdytas dėl to, kad rangovas nesutiko pradėti darbų, kol nebuvo iškelti inžineriniai tinklai.

Sutarties vykdymas sustojo aštuoniems mėnesiams.

Prie pagrindinės sutarties esame pasirašę 25 papildomus susitarimus. Mano darbo praktikoje to dar nebuvo.

"Prie pagrindinės sutarties esame pasirašę 25 papildomus susitarimus. Mano darbo praktikoje to dar nebuvo", – prisipažino G.Dovydaitis.

Panašu, kad tokių papildomų sutarčių teks dar pasirašyti ne vieną. Teko keisti techninį projektą, perskaičiuoti darbų ir statybinių medžiagų kainą.

"Šiuo metu sutarties kaina – 14,4 mln. eurų. Realiai sutartis pabrango 3,5 mln. eurų. Iš jų apie 1,24 mln. dėl statybos kainų indekso pokyčio. 2,3 mln. eurų kaina pakilo dėl papildomų darbų", – tikino G.Dovydaitis.

Tačiau savivaldybės atstovas akcentavo, kad papildomi darbai atsirado ne dėl rangovo kaltės – brango statybinės medžiagos, o pati savivaldybė, kaip užsakovas, taip pat pridarė klaidų.

Projektui – politikų kritika

Klausimų iškilo ir dėl jungiamosios gatvės, kuri skiria du sklypus. Viename jų statomas mokomasis, kitame – sporto korpusas.

Tarp šių statinių driekiasi jungiamoji gatvė, kurios įrengimas nebuvo įtrauktas į pirkimą. Virš gatvės pastatus jungia antžeminė galerija.

Gatvę pagal pirminius susitarimus turėjo įrengti investuotojas, kuris šalia stato aštuonis daugiabučius. Tai kainuos apie 367 tūkst. eurų.

Realus terminas – 2023 m. pavasaris. Šiuo metu įvykdyta 40 proc. darbų. Panaudota 5,6 mln. eurų. Vis dar koreguojamas techninis projektas.

"Tačiau būtų reikėję laukti, kol bus pastatytas paskutinis daugiabutis, tik tuomet gatvė būtų įrengiama. Todėl nuspręsta, kad jos įrengimu užsiims savivaldybė, o investuotojas kompensuos išlaidas", – tikino G.Dovydaitis.

Dėl visų šių trikdžių nukelta ir mokyklos statybos pabaiga.

"Realus terminas – 2023 m. pavasaris. Šiuo metu įvykdyta 40 proc. darbų. Panaudota 5,6 mln. eurų. Vis dar koreguojamas techninis projektas", – kalbėjo G.Dovydaitis.

Kultūros, švietimo ir sporto komiteto posėdyje tarybos narė Nina Puteikienė po pristatymo, kaip vyksta mokyklos statyba, kreipėsi į Klaipėdos vicemerą Arvydą Cesiulį.

Nina Puteikienė: mes negalime padaryti tvarkos ten, kur dingsta milijonai.

"Kaip jaučiatės dabar, užminkę pyragą štai tokiai košei?" – klausė N.Puteikienė.

A.Cesiulis atsakė, kad jis pripažįsta, jog užmojai nebuvo sėkmingi, klausimų kyla dėl vietos ir pačių statybų.

"Matyt, sprendimas buvo ne pats geriausias vietos pasirinkimo požiūriu", – pripažino vicemeras.

Prašo tyrimo

Kritikos šioms statyboms negailėjo ir kiti komiteto nariai – akcentuota, kad mokyklos miestiečiams reikia, o statyba ne tik stringa, bet dar ir brangsta.

Klausimų komiteto nariams kilo ir dėl investuotojo įmonės "Danės krantas" įsipareigojimų, ir dėl projekto sprendinių, klausta, kam bus naudojamas mokyklos stogas, kur bus sporto aikštynas.

Gal reikėtų nupirkti nepriklausomą auditą? Mokyklos kaina išaugo daugiau nei du kartus. Būtų nustatyti kaltininkai.

"Gal reikėtų nupirkti nepriklausomą auditą? Mokyklos kaina išaugo daugiau nei du kartus. Būtų nustatyti kaltininkai. Mes, politikai, susirenkame čia ir tik pašnekame, beviltiškai paskėsčiojame rankomis. Mes negalime padaryti tvarkos ten, kur dingsta milijonai. Taip negalima", – replikavo N.Puteikienė.

Rimantas Didžiokas, komiteto pirmininkės pavaduotojas, svarstė, kad galbūt į kolegės klausimus galėtų atsakyti Kontrolės komitetas ar Antikorupcijos komisija.

"Buvo paskubėta, o buvusieji politikai, priimdami sprendimus, neįvertino visų rizikų", – sakė R.Didžiokas.

Komitetas nusprendė kreiptis į Kontrolės komitetą, kad būtų išsiaiškintos visos šių statybų detalės: kodėl išaugo kaina ir kodėl vėluoja darbai, bus prašoma ištirti, kas lėmė, kad mokyklai buvo parinkta ši vieta.

GALERIJA

  • Dėl naujos mokyklos – kritikos strėlės: statybos ne tik stringa, bet ir brangsta
Projekto vizualizacija
Rašyti komentarą
Komentarai (14)

kestutis

Viena pavardė tik ateina į galvą kai nagrinėji projektus tų metų BUDINAS Šta iš ko reikia reikalauti atsakomybės. Kažko aprimo nebėra straipsnių apie savo nuopelnus gal sąžinė graužti pradėjo

S.S.S.

o tai kodėl tada kitoms įmonėms tarkime kurios prižiūri miestą, tvarko asfaltą, šaligatvius, prižiūri želdinius, valo gatves ir t.t. Kodėl toms įmonėms neleidžia pasididinti įkainių? Sutartys trims metams, o įkainiai tie patys. Gi kyla ir darbo užmokestis, ir kuro kainos ir medžiagų kainos. Kodėl vienoms įmonėms sutartinė kaina gali kisti, o kitoms ne. Lai pasidomi dienraštis, kas per dvigubi standartai. Kas už tos sutartis slypi, kad gali kainą didintis.

Remigijus

Rodos paprasta mokykla, nieko mandro, o pasirodo Gugenhaimo muziejus. Verslininkai fabrikus, ar verslo centrus pastato pigiau
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS