Dėl pūvančių griuvenų – klaipėdiečių skundai: apleisti automobiliai tampa šiukšlių krūvomis | kl.lt

DĖL PŪVANČIŲ GRIUVENŲ – KLAIPĖDIEČIŲ SKUNDAI: APLEISTI AUTOMOBILIAI TAMPA ŠIUKŠLIŲ KRŪVOMIS

Klaipėdos savivaldybė per metus sulaukia šimtų skundų dėl daugiabučių kiemuose rūdijančių automobilių. Apleistų kledarų savininkai, vos gavę įspėjimą, kartais tesugeba perstumti mašiną iš vienos vietos į kitą. Tačiau yra ir tokio laužo, kuris riogso ne vienus metus ir siutina gyventojus.

Pyksta, nes užima vietą

Dažniausiai miestiečiai griebiasi skundų dėl to, kad apleistos mašinos užima vietas daugiabučių kiemuose, kur ir taip trūksta vietų automobiliams.

Kuriozinė situacija susiklostė Budelkiemio gatvėje.

Prie 21 numeriu pažymėto namo stovi net penki apleisti automobiliai. Vienas jų jau net be valstybinių numerių.

Į savivaldybę skundus gyventojai dėl šio kiemo rašo ne pirmą kartą. Žmonės mini, kad kai kurios mašinos neišvažiuoja jau daug metų.

"Kiekvienas kiemas turi tokių laužų", – rašė gyventojas, vardydamas keturių automobilių valstybinius numerius ir viešindamas internete penktosios mašinos be valstybinių numerių nuotrauką.

"Kai kurių mašinų savininkai jau yra įspėti. Sistemoje matome, kad šie automobiliai jau minėti kituose skunduose", – tikino Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Linas Lapinskas.

Benamiai įsirengė gūžtą

Labai sunku suprasti, kam jie laiko tą laužą?

Tikros metų griuvenos nominacijos vertas "Ford Sierra" automobilis, kuris Paryžiaus Komunos gatvės gyventojams virto tikru galvos skausmu.

1985 m. pagaminto automobilio variklis vargu ar kada bus įjungtas. Mašinos būklė tiek apgailėtina, kad joje buveinę įsirengė benamiai.

Išdaužytais langais, apklotų ir šiukšlių prigrūsta mašina lyg vaiduoklis stovi duobėtame kieme.

Matyti, kad transporto priemonė nejudinta labai ilgą laiką, mašinos ratai jau apžėlė žole.

Linas Lapinskas / Redakcijos archyvo nuotr.

"Automobilių aikštelėje, esančioje prie Paryžiaus Komunos gatvės 8 namo, prie "Vaidilos", jau ilgą laiką stovi apleistas automobilis, prigrūstas šlamšto, aplink jį taip pat pilna daiktų. Prie jo ne kartą mačiau stovinčius asmenis, panašius į benamius. Manau, tokį automobilį reikėtų pašalinti, nes jis tik gadina miesto aplinką. Taip pat, manau, reikėtų sutvarkyti šią aikštelę, nes jos būklė yra tragiška", – savivaldybės valdininkams rašė pilietis.

"Jam ne vienas protokolas surašytas – tiek mūsų skyriaus, tiek ir policijos. Vieną baudą žmogus susimokėjo, o antrosios – dar ne, dar nesuėjo galutinis terminas. Kodėl jis laiko tą mašiną, mums savininkas nepasakoja", – tikino L.Lapinskas.

Pirmą kartą per metus automobilio savininkui tenka susimokėti pusę minimalios baudos – 35 eurus.

"Mašinos reali kaina tik baudoms būtų išleista", – pečiais gūžčiojo L.Lapinskas.

Prieš 35 metus pagaminto "Ford Sierra" automobilio vertė – sunkiai nuspėjamas dalykas. Internete pavyko surasti skelbimą apie Biržuose parduodamą analogišką 1983 m. gamybos automobilį, už kurį savininkas prašė 680 eurų, tačiau toji "Ford Sierra" važiuoja.

"Ford Sierra" automobilis, jau kelerius metus rūdijantis Paryžiaus Komunos gatvėje, tapo ne tik šiukšlių krūva, bet ir benamių landyne. (Skaitytojo nuotr.)

Klaipėdoje dūlanti "Sierra" realiai tėra tik metalo laužo krūva, galinti traukti nebent supirkėjų dėmesį.

"Savininkas su ja nieko nedaro, nedraudžia, nevažinėja ir neremontuoja. Kodėl jis jos neutilizuoja, neaišku. Tokią mašiną jau matyt tik į metalo laužą verta atiduoti", – svarstė L.Lapinskas.

Paaiškėjo, kad puvėku virtęs automobilis turi savininką.

Skundžiasi penktus metus

Taikos prospekto gyventojai skundžiasi, kad tokia apleista mašina jau labai ilgą laiką stovi nejudinama.

"Stovi mašina nenaudojama jau penkerius metus, varvančiais tepalais, varvančiais kitais eksploataciniais skysčiais, po ja jau apžėlusios žole trinkelės. Problema buvo pranešta prieš dvejus metus, bet niekas neišspręsta", – savivaldybei piktinosi gyventojas.

Šiuo metu tik vienas žmogus visame mieste rūpinasi apleistų automobilių klausimu – jis dirba Viešosios tvarkos skyriuje.

Pastatė: visoje Klaipėdoje, daugiabučių kiemuose, pūva šimtai apleistų automobilių. Vienus jų savininkai stumdo iš kiemo į kiemą, kiti taip ir lieka likimo valiai. (Skaitytojų nuotr.)

Mieste pūva 350 mašinų

Per metus Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius sulaukia per 500 skundų dėl apleistų mašinų. 400 buvo pašalintos, kai tik jų savininkai buvo įspėti.

"Dalis skundų kartojasi, dalis nepasitvirtina, bet galima spėti, kad miesto gatvėse yra apie 350 apleistų automobilių", – spėjo L.Lapinskas.

Kartais pasitaiko, kad kaimyno dėmesį patraukusi mašina būna tiesiog sena ir ja retai važinėjama.

"Jei žmogus neturi pinigų, nieko nepakeisi, visko pasitaiko. Būna, kad vyresnio amžiaus žmonės laiko mašiną, ji retai išjuda iš kiemo. Kartais jūrininkai ar tolimųjų reisų vairuotojai kiemuose laiko retai važinėjamus automobilius. Dažnai kaimynams jie ir užkliūva. Tačiau, susisiekus su savininku, paaiškėja, kad žmogus taupo pinigus ir ruošiasi ją remontuoti. Kitą kartą užtenka tik paraginti, ir žmogus nusprendžia mašiną pašalinti", – pasakojo L.Lapinskas.

Tačiau yra tokių automobilių, kurie metų metais keliauja iš kiemo į kiemą.

"Perstumia sutemus į kitą kiemą, ir toliau laiko. Atvažiuojame, patys pamatome, kad perstumta mašina jau gretimame kieme. Nuo baudos tai jų neišgelbės", – sakė L.Lapinskas.

Savininkė – Anglijoje

Pasitaiko, kad automobilių šeimininkų neranda nei savivaldybė, nei policija.

"Yra tokia mašina, visus metus stovi, o jos šeimininkė gyvena Anglijoje. Niekaip mes jos nesurandame. Dėl šio automobilio jau septynių skundų sulaukėme", – pasakojo L.Lapinskas.

Per metus savivaldybės darbuotojai išsiuntinėja šimtus įpareigojimų pašalinti iš kiemų nevažiuojančius automobilius.

Pernai tokių mašinų savininkams buvo surašyti 49 protokolai.

Apie 15 automobilių taip ir stūkso uostamiesčio gatvėse, nors net neaišku, ar jie turi savininkus.

"Fiksavus pakartotinį nusižengimą, baudą skiria teismas. Antrą kartą per metus baudžiamam savininkui gali grėsti nuo 140 iki 300 eurų bauda. Numatoma ir automobilio konfiskacija", – patikino L.Lapinskas.

Laužą tektų saugoti

Vis dėlto sprendimas konfiskuoti bešeimininkiu tapusį turtą retokai priimamas.

"Labai sudėtinga procedūra. Neužtenka, kad teismas skirtų automobilio konfiskaciją. Mašiną dar reikėtų kurį laiką saugoti. O kur ją dėti, kiek kainuotų jos saugojimas, pavyzdžiui, metus? Dar išvežti reikėtų, po to tik utilizuoti. Visai tai kainuoja", – pasakojo L.Lapinskas.

Vilniaus savivaldybė patvirtino tvarką, kuri šiek tiek lengvina apleistų mašinų pripažinimą bešeimininkiu turtu.

"Teko girdėti, kad Vilnius ir Marijampolė pasitvirtino tokias tvarkas. Na, bet sostinė, kiek suprantu, turi aikštelę, kur gali saugoti tokį turtą. Mes irgi pasvarstome apie tokią galimybę. Bet kol kas visiškai nepajudinamų automobilių turime nedaug. Vis atrandame juos, siunčiame perspėjimus jų savininkams, ir procesas vis tiek juda. Bandėme skaičiuoti tokias mašinas, kurios metų metais nepajuda. Radome apie 15. Tačiau jei kiltų daugiau problemų, tuomet reikėtų galvoti apie naujų tvarkų inicijavimą", – nuomonę išsakė L.Lapinskas.

Jei automobilis yra netvarkingas ir iš jo mechanizmų varva tepalai ar kiti skysčiai, mašinos savininkui gali grėsti dar ir bauda už švaros taisyklių nepaisymą mieste.

"Bet, taisyklė, baudos tokius žmones nelabai jaudina. Labai sunku suprasti, kam jie laiko tą laužą? Gal kažkokios šeimos problemos, sveikatos reikalai? Esu klausęs žmogaus, gal jis laukia, kol pabrangs jo turtas? Atsakymo nesulaukiau", – prisiminė L.Lapinskas.

GALERIJA

  • Dėl pūvančių griuvenų – klaipėdiečių skundai: apleisti automobiliai tampa šiukšlių krūvomis
  • Dėl pūvančių griuvenų – klaipėdiečių skundai: apleisti automobiliai tampa šiukšlių krūvomis
  • Dėl pūvančių griuvenų – klaipėdiečių skundai: apleisti automobiliai tampa šiukšlių krūvomis
  • Dėl pūvančių griuvenų – klaipėdiečių skundai: apleisti automobiliai tampa šiukšlių krūvomis
  • Dėl pūvančių griuvenų – klaipėdiečių skundai: apleisti automobiliai tampa šiukšlių krūvomis
  • Dėl pūvančių griuvenų – klaipėdiečių skundai: apleisti automobiliai tampa šiukšlių krūvomis
  • Dėl pūvančių griuvenų – klaipėdiečių skundai: apleisti automobiliai tampa šiukšlių krūvomis
  • Dėl pūvančių griuvenų – klaipėdiečių skundai: apleisti automobiliai tampa šiukšlių krūvomis
  • Dėl pūvančių griuvenų – klaipėdiečių skundai: apleisti automobiliai tampa šiukšlių krūvomis
  • Dėl pūvančių griuvenų – klaipėdiečių skundai: apleisti automobiliai tampa šiukšlių krūvomis
Skaitytojo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Simonaitytes

Prie Simonaitytes 28 namo jau stovi gal 10 metu pora Audi 80 (balta ir raudona) .Gerb.Perekupai ir Metalo Lauzo Supirkejai priklijokyt jiems savo duomenys,gal jums parduos,nes seimininkai tikrai yra

klp

"Bandėme skaičiuoti tokias mašinas, kurios metų metais nepajuda. Radome apie 15." - Ar toks apleistų automobilių skaičius Klaipėdai yra aktualiausia problema ??? :) :) :) Matyt, kad žurnalistams prasidėjo badmetis, o gal portalo savininkai neleidžia rašyti apie realybę?

vytas

JAV,kur dabar esu,mašina gatvėje,ar kitoje viešoje erdvėje,nesvarbu kokios būklės,prastovėtų ne ilgiau vieną savaitę jeigu nebuvo judinama,po to užklijuojamas įspėjimas su terminu pašalinti,jam pasibaigus mašina išvežama.Daug kartų teko tokį procesą stebėti.Atsiimt iš aikštelės kainuoja daug,ir ilgai jos ten matyt irgi nelaiko.Taigi čia jokia ne problema,o noro nebuvimas ją spresti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS