Dėl savaitgalį suskaudusio danties – galvosūkis | kl.lt

DĖL SAVAITGALĮ SUSKAUDUSIO DANTIES – GALVOSŪKIS

Savaitgalį ar po darbo valandų staiga suskaudęs dantis gali tapti rimtu išbandymu net ir tvirčiausių nervų klaipėdiečiui. Jei neturi pažįstamų medikų ir nesugebi be recepto gauti antibiotikų dozės, supūliavęs dantis gali smogti kraujo užkrėtimu ar net rimtesnėmis pasekmėmis.

Savaitgalį ar po darbo valandų staiga suskaudęs dantis gali tapti rimtu išbandymu net ir tvirčiausių nervų klaipėdiečiui. Jei neturi pažįstamų medikų ir nesugebi be recepto gauti antibiotikų dozės, supūliavęs dantis gali smogti kraujo užkrėtimu ar net rimtesnėmis pasekmėmis.

Be talono – nė žingsnio

Mažametei, kuriai supūliavo dantis, o tėvai taip ir nerado savaitgalį mieste budinčio odontologo, dabar teks dvejus ar trejus metus gydyti dantį. Aštuonmetė per plauką išvengė kraujo užkrėtimo ir savaitę vartos antibiotikus.

"Bėdų sukėlė nuolatinis dukros dantis, kuris buvo sutaisytas spalį. Kadangi dukra turi problemų dėl dantukų, mes esame dažni gydytojų lankytojai", – pasakojo Gintarė B.

Praėjusio penktadienio pavakarę moteris buvo priversta mesti visus darbus, kai po muzikos mokyklos užsiėmimų pas mamą užsuko ašarojanti dukra. Mergaitė skundėsi, kad jai skauda dantuką.

"Pirmiausia nubėgome į arčiausiai darbovietės esantį privatų odontologo kabinetą. Žinojau, kad viršuje jai dygsta kitas dantukas. Paprašiau, kad gydytojas apžiūrėtų dukrą. Tačiau buvo paaiškinta, kad turi pacientą ir negalės priimti. Pasiūlė apsilankyti pirmadienį", – kalbėjo klaipėdietė.

Moteris mėgino susisiekti su savo gydytoja, kuri nuolat prižiūri dukros dantukus, bet ragelio niekas nekėlė.

"Nuskubėjau į Klaipėdos miesto stomatologijos polikliniką. Pirmiausia išgirdau, kad niekas mūsų neapžiūrės, nes neturime talono. Patikinau, kad už apžiūrą sumokėsiu. Vis tiek išgirdau neigiamą atsakymą, esą nėra kam. Aš nustebau ir tiesiai paklausiau, kaip tokioje įstaigoje gali nebūti budinčio odontologo?" – šiurpo Gintarė B.

Vakarais nenori dirbti

Moteris paklausė, kur jai dėti sergantį vaiką, tačiau išgirdo abejingą pareiškimą, kad tai esą ne įstaigos reikalas.

"Mane pasiuntė prie tuo metu dirbusios gydytojos kabineto durų. Esą, jei susitarsiu, gydytoja priims. Paaiškinau daktarei situaciją ir išgirdau, kad lauksiu mažiausiai pusę valandos ir galbūt ji priims", – pokalbį prisiminė mama.

Moteriai toks pareiškimas nuskambėjo labai nepatikimai, tad laukdama prie durų ji skambino įvairiais privačių klinikų telefonais. Aštuoniose Klaipėdos įstaigose, kurios nurodo dirbančios iki 19 arba 20 val., neatsirado nė vieno laisvo gydytojo.

"Nepatekome net ir į vienintelę savaitgaliais veikiančią kliniką. Laimei, atsivėrė durys ir mus su dukra priėmė odontologė, prieš tai garsiai padejavusi, kad penktadienį tikėjosi anksčiau baigti darbą. Aš nežinau, kodėl valstybinėje įstaigoje galima anksčiau baigti darbą?" – stebėjosi Gintarė.

Uždegimo nepastebėjo?

Gydytoja apie 19 val. baigė mergaitės apžiūrą ir patikino, kad mama laiku suskubo ieškoti pagalbos. Moteris už paslaugą sumokėjo.

"Supūliavo plombuotas dantis, teko išvalyti kanalus. Gavome nurodymą pirmadienį kreiptis į savo odontologą. Tačiau kitą dieną, šeštadienį, dukrai pakilo temperatūra iki 38,3 laipsnio", – pasakojo Gintarė.

Moteris vėl puolė ieškoti pagalbos. Tačiau šeštadienį šeimos gydytojas nedirba, gydytojo, kuris sutiktų išrašyti receptą antibiotikams, neįmanoma rasti.

"Teko susitarti su pažįstamu vaistininku ir gauti vaistų už pažadą, kad pirmadienį pristatysiu receptą. Kitaip vaikui juk kraujo užkrėtimas gali išsivystyti. Gerai, kad aš turėjau pažįstamą, o ką reikėtų daryti kitoms mamoms, kurios neturi tokių draugų? Mane stebina, kad tokia didelė Stomatologijos poliklinika neturi budinčio gydytojo", – kraupo moteris.

Gintarė B. prisiminė 2011 metais Klaipėdoje nuskambėjusią tarybos nario Vidmanto Plečkaičio kelių dantų netekties istoriją vieną savaitgalį.

"Tuomet odontologai viešai baksnojo pacientams, jog šie patys kalti, kad nesilanko pas medikus. Taip esą tik pablogina situaciją. Tačiau mano dukra kas 2 ar 3 mėnesius yra vedama pas odontologą", – pastebėjo Gintarė B..

Vakar mažametę apžiūrėjęs endodontas nusistebėjo, kad per savo praktiką mato tik antrą tokio stipraus uždegimo atvejį.

"Šį dantį teks gydyti 2–3 metus, nes vaikui nesusiformavusios šaknys. Gydytojas konsultacijos metu stebėjosi, kad mergaitė su atviru infekcijos židiniu buvo paleista penktadienio vakarą be rimtesnio gydymo. Viskas galėjo baigtis implantu, o dantukus juk gydėme", – tvirtino mergaitės mama.

Priekaištavo dėl skandalo

Klaipėdos savivaldybės tarybos narys V.Plečkaitis tikino, kad po viešai aprašytos jo dantų istorijos iš tiesų būta daugybė posėdžių dėl to, kaip klaipėdiečiams yra užtikrinama medikų priežiūra ekstra atveju.

"Iš tos istorijos tik viena nauda – sužinojau privačios klinikos adresą, kuri vienintelė Klaipėdoje dirba iš šeštadienį, ir sekmadienį. Man juk bėda nutiko per ilgąjį savaitgalį, kai iš tiesų negavau pagalbos. Paskui 5 dantis išrovė.  Mane tuomet puolė medikai, kad be reikalo sukėliau skandalą. Esą trūksta lėšų papildomiems budėjimams. Bet kai dantis skauda, niekas apie pinigus negalvoja", – dūsavo V.Plečkaitis.

Tačiau tarybos narys pripažįsta, kad nuo tos istorijos iki šių dienų uostamiestyje niekas nepasikeitė šioje srityje.

"Man atrodo, ne lėšų trūksta. Čia dviejų centų vertės klausimas. Bėdos prispausti žmonės iš tiesų skuba į valdišką Stomatologijos polikliniką, tačiau jei ši nedirba, tegul atspausdina telefono numerius tų klinikų, kurios teikia paslaugas. Tereikia pakabinti ant durų, kad žmogus rastų pagalbą. Taisyklė, kad ligos prasideda savaitgaliais", – kalbėjo politikas.

Aiškinsis situaciją

Vicemeras Vytautas Čepas aiškino, kad, jo galva, 90 proc. odontologų paslaugų teikiamos privačiai.

"O biznis eina ten, kur pelną mato. Per ketverius metus girdžiu antrą tokį sudėtingą atvejį, kai žmogus nerado tinkamos pagalbos. Man pačiam yra buvę, kai dantis suskaudo savaitgalį. Teko skambinti pažįstamam odontologui į namus", – pastebėjo vicemeras.

V.Čepas žadėjo, kad artimiausiu metu apsvarstys problemą iš naujo su savivaldybės darbuotojais.

"Jei paslauga teikiama už savivaldybės ar valstybės pinigus, ta paslauga ir turi būti teikiama. Visi dabar gudrūs, – odontologai bet kada gali išeiti į privatų sektorių", – tvirtino politikas.

Paklaustas, ar žino, kad viešosios įstaigos Klaipėdos miesto stomatologijos poliklinikos vyriausioji gydytoja Gražina Macnorienė neranda galimybės įsteigti budinčio odontologo etato, bet turi jėgų ir noro kiekvieną pusdienį dirbti privačiai, V.Čepas net nustėro.

"Blogai, kad taip yra. Čia, vadinasi, yra absoliutus abejingumas. Visa tai reikia vieną kartą sutvarkyti", – rėžė vicemeras.

Gydytojai galvos nekirs

Savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Janina Asadauskienė tvirtino taip pat tik viena ausimi girdėjusi, kad Klaipėdos miesto stomatologijos poliklinikos vyriausioji gydytoja pluša dviejuose darbuose.

"Taip negali būti. Juk jos darbo sutartyje nurodytos darbo valandos. Ir jos darbo grafikas suderintas su administracijos direktoriumi. Aš tik girdėjau apie tai. Tačiau kol niekas nepasiskundžia administracijai, niekas nesiima aiškintis. Aš nesakau, kad mes G.Macnorienei galvą nukirsime. Nekirtome ir anuomet. Tiesa, ir neglostėme", – atsakė J.Asadauskienė.

Komentuodama situaciją, į kurią papuolė klaipėdietė Gintarė B. su savo dukrele, J.Asadauskienė priminė, kad ekstra atveju mergaitei galėjo būti suteikta pagalba ir Klaipėdos vaikų ligoninėje.

"Situacija yra likusi neišspręsta. Tačiau odontologai aiškina, kad ekstra pagalba apsiriboja analgetinių vaistų davimu. O tai gali padaryti bet kuris gydytojas. Šeimos gydytojai, jei patys nebudi, turi sutartis su kitomis įstaigomis. Tai gali būti kitas privatus medicinos centras, gali būti ligoninės priimamasis. Tai yra susitarimo klausimas, neprivalu visam miestui budėti dėl vieno skaudančio danties", – aiškino J.Asadauskienė.

Tačiau valdininkės žodžius paneigia realybė, nes analogiškoje situacijoje atsidūręs V.Plečkaitis ligoninės priėmimo skyriuje sutiko tik budintį chirurgą, kuris jokio recepto nepasiūlė.

"Jei medikai atsisako suteikti pagalbą žmogui, kuris atvyko su skausmais, jam pakilusi temperatūra, tuomet tikrai tai reikia vertinti kaip nesuteiktą pagalbą. Tam galioja apskundimo tvarka.

Reikia skundo, kad įstaiga susitvarkytų", – kalbėjo specialistė.

J.Asadauskienė pabrėžė, kad tabletę nuo skausmo Klaipėdoje turėtų pacientui duoti bet kuri medicinos įstaiga.

Pluša dviejuose darbuose

G.Macnorienė tikino, kad viešoji įstaiga Klaipėdos miesto stomatologijos poliklinika dirba iki 20 val. Tačiau šeštadienį ir sekmadienį durys čia užvertos.

"Mes neturime tiek specialistų, kad būtų budėjimo grafikai. O ir pacientų mažai", – aiškino vyriausioji gydytoja G.Macnorienė.

Paklausta, kaip pati spėja suktis dviejuose darbuose, gydytoja tikino, jog jos darbo sutartyje įrašyta, kad ji dirba iki 16 val., tad privačiai praktikai turi laiko.

"Prieš aiškinantis, kodėl žmogus negavo pagalbos, reikia žinoti, kur jis yra prisirašęs. Visi šeimos centrai turi savo odontologus. Jie dirba tokiomis valandomis, kaip ir mūsų poliklinika", – paaiškino G.Macnorienė.

Vyriausioji gydytoja pabrėžė, kad poliklinika aptarnauja Kuncų ambulatorinės klinikos, S.Stanislovaitienės šeimos gydytojo kabineto pacientus bei įmonės "Paslaugų orbita" pacientus.

"Kaip žinoma, vaikų gydyti niekas nenori ir juos siunčia į mūsų polikliniką. Tačiau mes nesame centrinė įstaiga, mes teturime 2,1 tūkst. vaikų. Mus juk mažino, kai atsidarinėjo kiti centrai. O kai reikia teikti pagalbą, siunčia pas mus", – piktinosi  įstaigos vadovė.

Paprašyta paaiškinti, kur bet kuris klaipėdietis turėtų kreiptis rimtai bėdai ištikus, medikė nurodė privačią kliniką Nidos gatvėje.

"O kokią įstaigą priversi dirbti sekmadienį? Po V.Plečkaičio istorijos buvo daug posėdžiauta, tačiau nuspręsta, kad užtenka privačios klinikos. Ne mūsų įstaigos jėgoms išspręsti tokią problemą", – aiškino G.Macnorienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

JaninaB

Kažin kodel blogiečiu tapo Stomatologijos poliklinika? Jinai yra sunaikinta iki minimumo. Manau, jog daugiau odontologų dirba trečioje poliklinikoje, bet p.Asta Aleksėjūnaitė dėl kažkokios priežasties ją užmiršo paminėti.Mano nuomone savaidgalių budėjimo problemą turi spręsti Sveikatos skyrius,o ne Stomatologijos poiklinikos vadovė ir į šį reikalą turi būti įjungtos ne vien valdiškos poliklinikos, bet ir privačios klinikos.Pastoviai gydausi dantis blogai straipsnyje paminėtoje poliklinikoje ir esu labai patenkinta. Noriu padėkoti šios poliklinikos vadoveiG. Macnorienei už tai,kad šios poliklinikos likęs mažytis kolektyvas dirba puikiai. Linkiu visam kolektyvui kantrybės ir sėkmės.

ehh

Dėl atlyginimų odontologams valstybinėse darbo vietose reikia sutikti graudu (apie 20 Lt/val. prieš mokesčius)... bet, kad žmonės ten nepersidirba tai faktas, dažniausiai darbai pagal tabelius nuo 7 val. o pradeda dirbti nuo 8.30 val. lygiai taip pat su darbų pabaiga iki darbo pabaigos kokia valanda jau jų nebėra... tai išdirbto laiko kaina pasidaro apie 30-40 per valandą... nu o po viso ko jie lekia į privačias klinikas, kad užsidirbti. Jei odontologai valstybinėse darbo vietose gautų apie 4000-7000 prieš mokesčius, manau, būtų galima kalbėti apie kažkokią tai griežtesnę jų kontrolę, priešingu atveju ir tie dabartiniai išsilakstys (kurių nemaža dalis net puse etato tedirba...)

Pilietė

Sudarkė Klaipėdoje stomatologijos paslaugą, o dabar stebisi, kad nebėra kam dantų taisyti, -taigi yra visiškai sugriauta paslauga, išmėtyta po visą miestą. Žmonės nebesusigaudo kur kam kreiptis. Stomatologijos poliklinka jau tik pavadinimas, čia vos keli daktarai bedirba...Viska 3-oje poliklinikoje...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS