Dėl šiukšlių kalnų Dituvoje – įsiūtis | kl.lt

DĖL ŠIUKŠLIŲ KALNŲ DITUVOJE – ĮSIŪTIS

Sodų bendrijoje "Dituva" dėl buitinių atliekų užvirė aistros. Vieni gyventojai, esą tik retkarčiais užsukantys į sodus, piktinasi dėl to, kad iš pakelių dingo šiukšlių konteineriai. Tačiau sodų bendrijos vadovybė aiškina, kad čia pačių žmonių kaltė, jog sodų bendrijos kelias virto tikru šiukšlynu.

Įstrigo autobusas

Po ilgojo savaitgalio, kai dėl laisvos Žolinės  dienos į sodus suvažiavo daugybė klaipėdiečių, situacija Dituvos soduose tapo nevaldoma.

"Taip jau nutiko, jog šiukšlių tuo metu niekas neišvežė. Ilgąjį savaitgalį soduose tikrai buvo daugybė žmonių. Visi jie tempė atliekas į konteinerius, kurie tuoj pat prisipildė. Netrukus pakelėje susidarė kelių sunkvežimių dydžio šiukšlių krūva", – pasakojo sodų bendrijos pirmininkas Tadas Vaitkus.

Pagrindinė įvaža į sodus skendėjo ir smarvės debesyje.

"Sulaukiau autobusų parko darbuotojų priekaištų, jog autobusas per šiukšles negali įvažiuoti į stotelę. Pasipiktinusiųjų skambučiai netilo net naktį", – pastebėjo bendrijos pirmininkas.

Pasipiktinusiųjų skambučiai netilo net naktį.

Brangiau mokėti nenori

Gyventojai liejo įtūžį ne tik telefonu, bet ir socialinio tinklo "Facebook" sodų bendrijos paskyroje.

"Tokia situacija susidarė dėl to, kad sodininkai vengia savo atliekomis rūpintis individualiai. Tai reiškia, jog kiekvienas sodininkas privalo pasirūpinti konteineriu, o tiksliau, trimis rūšiavimui skirtomis talpyklėmis. Dauguma net ir soduose gyvenančių žmonių jokiais būdais nenori pripažinti, jog jie čia gyvena. Nes užpildę prašymą bendrijos nariai vietoj 23 eurų per metus turėtų mokėti 43,5 euro. Tačiau jiems bus išduotas individualių rūšiavimo konteinerių komplektas – trys vienetai, taip pat kompostavimui skirta dėžė", – tvarkas aiškino bendrijos pirmininkas.

Pati sodų bendrija kasmet gyventojų atliekų sutvarkymui išleidžia 40–50 tūkst. eurų.

"O kodėl kažkas kitas turi mokėti? Tai bendrijai jau yra per brangu. Ilgą laiką joje stovėjo 138 šiukšlių konteineriai. Sodininkai tiesiog mesdavo šiukšles į juos, o išvežimu rūpinosi bendrija. Patys gyventojai rašė skundus, kad šių konteinerių nebūtų. Pastačius gatvelėje  konteinerį, artimiausio sklypo savininkas tuoj pat ima piktintis smarve. Po truputį konteinerius naikinome, liko 12", – priminė T.Vaitkus.

Bendrojo naudojimo konteineriai stovi tik tose vietose, kur nėra sodininkų sklypų.

"Reikia pripažinti, jog vienu metu gyventojams trūko individualių konteinerių, kuriuos išduoda viešoji įstaiga "Gargždų švara". Tačiau patys dalysime 50 konteinerių, kuriuos atvežė "Gargždų švara", – pasakojo T.Vaitkus.

Nuo spalio 1 d. – pokyčiai

Sodininkai socialiniame tinkle piktinosi, jog jie yra apmokestinami dvigubai. Esą gyvendami mieste ir taip moka už atliekų tvarkymą, o į sodus atvažiuoja retai, todėl konteinerių komplektų jie net nenori imti, esą jiems nereikia.

"Palauksime spalio pirmosios ir pažiūrėsime, ar tikrai soduose liks tik nuolatiniai gyventojai ir kiek jų bus. Tuomet iš viso panaikinsime bendrus konteinerius, gyventojai turės naudotis individualiais", – patikino T.Vaitkus.

Po Žolinės savaitgalio nuspręsta imtis kai kurių priemonių.

Visi nori, kad viskas būtų patogu ir dar nemokama.

"Žmonės nesupranta, jog atliekas jau laikas pradėti rūšiuoti. Anksčiau sodininkai viską sugebėdavo kompostuoti, nupjautų medžių šakų netempdavo prie konteinerių – esą kažkas kitas jas turi išvežti. Gyvename Europoje ir kiekvienas mūsų turi prisidėti prie atliekų tvarkymo. O kieno šiukšlės atsidūrė pakelėje? Juk ne mano ir ne sodų bendrijos administracijos. Jos yra  sodininkų. Sukasi uždaras ratas. Jie pyksta, kad bendrieji konteineriai smirdi, o individualių nenori imti. Visi nori, kad viskas būtų patogu ir dar nemokama", – aiškino T.Vaitkus.

Vežėjai tyli

Kol kas nuspręsta griežtai kontroliuoti atliekų tvarkymą soduose.

"Šiukšlės turi būti išvežamos tris kartus per savaitę. Šią paslaugą rajone teikia įmonė "Ekonovus". Ne tik mes vieni turėjome bėdų su šiuo vežėju – tai neveža šiukšlių, tai iš viso ragelių nebekelia. Aš negaliu pasakyti, kodėl šiukšlės nebuvo išvežtos, gal sugedo bendrovės transportas, gal laisvas dienas pasiėmė? Nuspręsta, kad bendrijos darbuotojai stebės ir fiksuos, ar nustatytomis dienomis atliekos išgabenamos tinkamai. Taip pat žiūrės, kiek konteinerių ištuština vežėjas. Visa informacija nustatytų dienų vakare bus perduodama įstaigai "Gargždų švara", kuri rūpinasi šios situacijos kontrole", – aiškino T.Vaitkus.

Įmonės "Ekonovus" padalinio vadovė Neringa Jasaitė, paprašyta pakomentuoti situaciją, per dvi dienas – trečiadienį ir ketvirtadienį – nesugebėjo to padaryti.

"Atsiųskite klausimus raštu. Aš atostogauju. Įmonės atstovai atsakys. Nebuvo taip, kad šiukšlės nebūtų buvusios išvežtos. Rašykite klausimus. Viso gero", – tiek tesugebėjo pasakyti įmonės atstovė.

Situaciją, kuri susidarė Dituvoje, nusprendė pakomentuoti Romas Draskinis, įmonės „Ekonovus“ generalinis direktorius.

„Dituvos sodų bendrija yra viena didžiausių Lietuvoje. Atliekas iš jos išveždavome du kartus per savaitę, o jau nuo šio pirmadienio teritoriją aptarnaujame net tris kartus per savaitę.

Visgi, esminė problema slypi ne tame – norint, kad situacija nepasikartotų, reikia ne tiesiog dažnesnio aptarnavimo, bet ir gyventojų sąmoningumo“, – tikino įmonės direktorius.

Bendrieji konteineriai, įmonės vadovo žiniomis, buvo tiek perpildyti, kad jų atliekų išvežimu besirūpinantys operatoriai net negalėjo pakelti.

„Taip nutiko dėl to, kad konteineriais naudojasi ne tik sodininkaujantys asmenys (kuriems jie ir priklauso), bet ir tie, kurie sodų bendrijoje gyvena nuolat – nors tokie gyventojai turėtų naudotis individualiais konteineriais. Kita problema – į bendruosius konteinerius buvo sumestos net statybinės, stambiagabaritės atliekos – kurioms išvežti turi būti organizuojami papildomi reisai. Jau nekalbant apie tai, kad mesti didžiagabarites atliekas į bendruosius konteinerius nėra teisėta. Šias atliekas galima nemokamai palikti stambiagabaričių atliekų aikštelėse, kurių Lietuvoje yra net 96.

Labai tikimės, kad ši situacija padės bendruomenei įvykdyti minimus pokyčius, o įmonė „Ekonovus“ stengsis ir toliau, kiek tai mūsų rankose, prisidėti prie švarios ir tvarkingos bendruomenės aplinkos“, – žadėjo bendrovės vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (37)

Rita

Kaip tai ner konteineriu .sumoketa iki metu galo.kurr deti siuksles kur ta paslauga uz kuria sumoketa.kas per pasipinigavimas uz nieka.vešim prie gargzdu savivaldybes ir dar sumokesit uz atvezimapareikalausim.grazinkit punigus už neatlikta paslauga.kazkos apiplesinejimas

Anonimas

Jau 5 men. nematau jokiu konteineriu dituvos sodose. Kur dingo? Buvo sumoketa uz isvezima?

Tikrai

DABAR, TAI TIKRAI FILMUOSIU PO ISEIGINIU VAŽIUOJA IŠ SAVO SODŲ Y DARBUS PILNOS BAGAŽINĖS PRIKRAUTOS ŠIUKŠLIŲ, MAIŠŲ YVAŽIAVIMAS IŠ JURININKŲ PR Y LŪŽŲ G, SUSTOJA IR META Y KONTEINERIUS VISKAS MATOS PER LANGĄ, PASKUI MES GYVENTOJAI VIENAS KONTEINERYS IR PILNAS MES ANT ŽEMES
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS