Erkės taikosi į poilsiaujančius pajūryje | kl.lt

ERKĖS TAIKOSI Į POILSIAUJANČIUS PAJŪRYJE

  • 8

Neringiškiai sako, kad erkių Kuršių nerijoje - pilna. Kai kurie prisipažįsta net iš daržų po kelia namo parsinešantys, praneša LNK žinių tarnyba. 

Tik ne visus poilsiautojus erkės gąsdina. Visuomenės sveikatos specialistai aiškinosi, kur Kuršių nerijoje erkių gausu.

Elvina Juknienė, Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė

- Specialistai praėjusią savaitę atliko erkių aktyvumo ir gausos stebėseną Juodkrantėje Raganų kalne, kurio metu aptiko 12 erkių 1 maršruto kilometre.

Raganų kalne erkių užfiksuota panašiai kaip pernai. Nidoje jų irgi buvo rasta, ypač prie Tomo Mano memorialinio muziejaus. Vyresni neringiškiai sako, kad anksčiau erkės taip negąsdino - jas išnaikindavo purkšdami. Specialistai girdėjo kalbas, kad kai kurie pajūryje su erkėmis kovoja patys. Ten, kur poilsiauja ir vaikšto žmonės, erkes naikina chemija. Ir po tokių purškimų esą poilsiautojams saugiau. Bet Miškų tarnybos specialistai biologiniu preparatu naikinantys pušis graužiančius vikšrus sako,kad jis erkių nežudo. Ir kovos erkėms neskelbia.

Kęstutis Grigaliūnas, miškų tarnybos vyriausiasis specialistas

- Registruoto preparato erkių naikinimui Lietuvoje nėra. Ir neteko girdėti, ar kažkas Europos mastu naudotų, nes vis tiek tai turėtų būti incekticidas ir žmonių lankomose vietose tokių preparatų nelabai rekomenduojama purkšti.

Esą kol kas pagrindinė kovos su erkėmis priemonė – šienavimas ir žmonių budrumas.

Kęstutis Grigaliūnas, miškų tarnybos vyriausiasis specialistas

- Kiek man teko domėtis  - ankščiau nebuvo rasta erkių tiek encefalitą platinančių, tiek nešiojančių Laimo ligą, bet dabar situacija pasikeitusi, jos taip pat yra tų ligų nešiotojos, tai KN nelabai kuo išskirtinė.

Užkrečiamų ligų specialistai sako, kad patikimiausia apsaugos priemonė - skiepai. Tik jų nėra nuo Laimo ligos. Ir primena, kaip poilsiaujant erkių platinamų ligų nepasigauti. Pirmiausia, nepatariama sėdėti ar gulėti tiesiog ant žolės.

Elvina Juknienė, Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė

- Gamtoje patariama vilkėti šviesius drabužius, kad būtų lengviau erkę pastebėti, užsidengti atviras kūno vietas, taip pat galima apsipurkšti erkes atbaidančiomis priemonėmis - repelentais.

Parkuose ir pušynuose patariama vaikščioti pėsčiųjų takais. Grįžus namo atidžiai apžiūrėti kūną ir drabužius.

 

 

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

PRIE RUSO

erkiu nebuvo ,jos buvo isnaikintos.Tai todel.kad os buvo burzuazijos simbolis ,kuris siurbia proletariato krauja.Zodziu burzuaziniu erkiu nei tikroveje nei kitur nebuvo ,nes daugelyje atveju taip vadinamas burzuazines erkes issiusdavo i Sibira ,o ten ziemos saltos ,tai aisku ir chemijos nereikejo.O prie demokratijos EXkomunistai jau tapo ne tie,kaip buvo prie Leonido Iljiciaus,jie isdave komunizmo idealus ,ir internacionalizmo primcipus ir pradejo net verztis i baznycia.Kas netikite nueikite i bznycia ir ten pirmose eilese pamatysyte atsivertusius buvusius ateistus EXkomunistus ir aktyvius komjaunuolius.

Ot, naujiena!

Na, štai galų gale "klaipedka" parašė apie erkes. Negi, galvoju, šiemet neparašys. Kasmet - kaip tik pavasaris - erkės! Erkė populiariausias dienraščio gyvūnėlis - naminis augintinis, beveik.

...

Pavasarį vos prabudusias erkes BŪTINA sudeginti drauge su sena žole, kurioje jos miegojo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS