Finišavo žygis „Už švarią Lietuvą!“: surinkta ir išrūšiuota virš tonos šiukšlių | kl.lt

FINIŠAVO ŽYGIS „UŽ ŠVARIĄ LIETUVĄ!“: SURINKTA IR IŠRŪŠIUOTA VIRŠ TONOS ŠIUKŠLIŲ

  • 6

Pirmą kartą organizuotas atliekų rinkimo ir rūšiavimo žygis „Už švarią Lietuvą!“, įveikus 1363 km, po 77 dienų ėjimo finišavo Palangoje.

Finalinis žygio renginys vyks lapkričio 7 d., šį šeštadienį, Kauno santakoje. Renginio pradžia – 12 val.

Kuriama „Vartojimo dėlionė“

Žygis prasidėjo rugpjūčio 16 d., kai iš Palangos pajudėjo žygeiviai aplink Lietuvą, kur iš pakelių ir pamiškių rinko šiukšles, jas rūšiavo – pagal tai bus sudarytas Lietuvos vartotojo portretas. Iš viso surinkta bei išrūšiuota 1 t 133 kg atliekų. Skirtinguose žygio etapuose iš viso dalyvavo apie 200 žygeivių, prie žygio organizavimo prisidėjo 40 savanorių.

Kiekvieną vakarą žygeivius priimdavo vis kitoje vietoje – nakvynei juos įleisdavo bendruomenių, kultūros centrai, mokyklos, kaimo turizmo sodybos, privatūs asmenys.

Daugiausia surinkta plastikinių depozitinių butelių bei transporto atliekų. Taip pat surinkta cigarečių pakelių, žiebtuvėlių, vienkartinių puodelių, sulčių pakelių ir maisto pakuočių.

„Už švarią Lietuvą!“ – tai pirmasis pėsčiųjų žygis aplink Lietuvą, kurio metu buvo ne tik renkamos, bet ir kasdien rūšiuojamos randamos šiukšlės. Dalis išrūšiuotų atliekų pateko į Kauno santakoje įrengtą meninę instaliaciją – čia yra kuriama „Vartojimo dėlionė“. Pagal tai, kokios šiukšlės yra sudėtos į specialius kubus, galima nustatyti, kokios atliekos labiausiai teršia Lietuvos gamtą. Likusios išrūšiuotos atliekos tiesiog išmestos į joms skirtus konteinerius.

Organizatorių nuotr.

Kiekvieną vakarą žygeivius priimdavo vis kitoje vietoje – nakvynei juos įleisdavo bendruomenių, kultūros centrai, mokyklos, kaimo turizmo sodybos, privatūs asmenys. Tai padėjo kurti bendrystę, skleisti žygio idėjas, ieškoti bendrų sprendimų. Buvo organizuojami ir renginiai didesniuose miestuose, vyko ekologinės dirbtuvės.

Žygio sumanytojas – socialinės iniciatyvos „Kūrybos kampas 360°“ vadovas, visuomenininkas Giedrius Bučas. Jis praėjo visą žygį nuo pradžios iki pabaigos.

„Kai kurie žmonės man sakė, kad vienas žmogus nieko nepadarys. Esą tas pats yra ir su atliekų rūšiavimu, vartojimo mažinimu. Bet aš parodžiau, kad ir vienas žmogus daug ką gali, o jo idėja daug ką gali įkvėpti. Bendrystę nėra lengva sukurti, bet ties šiuo tikslu mes dirbsime ir toliau“, – teigia G. Bučas.

Aplinkos ministerijai neįdomu

Žygis sulaukė įvairių žmonių dėmesio – prie jo jungėsi visuomeninių, ekologinių iniciatyvų atstovai, verslininkai, lietuviai ir užsieniečiai, tačiau dėmesio nesulaukta, nors ir buvo informuota, nei iš vietos savivaldos, nei iš Aplinkos ministerijos.

Organizatorių nuotr.

Daugiau nei du mėnesius su G. Buču ir kitais žygeiviais kartu ėjo ir 21-erių vilnietė studentė Dovilė Jadenkutė.

„Po žygio, atrodo, nesijaučia euforijos. Bet, manau, kad taip ir turi būti. Šis žygis – tai pokyčių kiekviename iš mūsų pradžia“, – įsitikinusi D. Jadenkutė.

Žygio tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į perteklinio vartojimo keliamas problemas ir jų poveikį mūsų planetai bei mūsų sveikatai. Su žygio rezultatais bus supažindinta visuomenė, verslas, mokslininkai ir valstybinės institucijos, visi bus pakviesti drauge ieškoti atliekų prevencijos sprendimų.

GALERIJA

  • Finišavo žygis „Už švarią Lietuvą!“: surinkta ir išrūšiuota virš tonos šiukšlių
  • Finišavo žygis „Už švarią Lietuvą!“: surinkta ir išrūšiuota virš tonos šiukšlių
  • Finišavo žygis „Už švarią Lietuvą!“: surinkta ir išrūšiuota virš tonos šiukšlių
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

RK.

Jei kiekvienas klaipėdietis kiekvieną dieną nuo žemės pakeltų ir išmestų vieną šiukšlę, Klaipėda po mėnesio taptų švariausiu miestu Lietuvoje.

Mes

Kai masiškai pramonės teršiama aplinka,"skautai" užsiima nuorūkų rinkimu....? Su institucijom pakovotų kurios "nemato"-nežino-neori matyti aplinkos teršimo ar pramonės magnatais...?Va tai kitas reikalas būtų..Poilsinis-pramoginis žygis -taip geriau užvadintų....

opa

tiek laiko ejo ir tik apie tona siuksliu??? Ka jie veike? ne taip zygi pavadino, neatitinka pavadinimo visai. Vienas zmogus gali per kelias dienas ne viena tona surinkti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS