Galerijai Klaipėdoje – senasis vardas | kl.lt

GALERIJAI KLAIPĖDOJE – SENASIS VARDAS

Pasaulinio garso dailininko Prano Domšaičio vardo galerija uostamiestyje buvo pervadinta Klaipėdos dailės muziejumi. Taip ji buvo vadinama pusantro mėnesio. Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus, kuriam priklauso šis filialas, vadovas Arūnas Gelūnas po visuomenėje kilusio pasipiktinimo atšaukia sprendimą naikinti senąjį įstaigos pavadinimą.

Pasigedo panoraminio vaizdo

A.Gelūnas kovo 30 d. pasirašė įsakymą, kuriuo nuasmenino dvi vardines galerijas – P.Domšaičio Klaipėdoje ir Vytauto Kasiulio Vilniuje.

A.Gelūnas dėstė, kad tai buvo bendra strategija.

Esą vieno autoriaus vardu pavadinti padaliniai turi gana ribotą galimybę dominti platų ratą žmonių.

„Žinoma, dalis žmonių puikiai žino, kas yra P.Domšaitis ir kas yra V.Kasiulis, bet Nacionalinio dailės muziejaus paskirtis yra daugiau panoraminis ir platus vaizdas“, – prieš mėnesį dienraščiui aiškino A.Gelūnas.

Jo teigimu, iš Klaipėdos galerijos niekur nedings P.Domšaičio darbų ekspozicija ir ant fasado pavadinimas „P.Domšaičio galerija“ esą liks visada, nes būtent čia yra šio iš Rytprūsių kilusio ir pasaulyje pagarsėjusio dailininko darbų kolekcija.

Nuasmeninimas buvo klaida

A.Gelūnas tada tikino, kad Klaipėdos dailės muziejui nuo šiol atsivers daugiau galimybių rodyti įvairesnes tarptautines, nacionalinio lygmens parodas, kurios galėtų būti atvežtos ir iš Vilniaus.

Esą su šia bendra strategija yra susiję ir padalinių pavadinimų pakeitimai.

„P.Domšaitis gal ir yra pasaulinio garso figūra, bet – ribotam ekspertų ratui, tai nėra nei V.van Goghas, nei M.K.Čiurlionis, nei P.Picasso. Galerijos pavadinimas niekur nedingsta, bet mums atrodo, kad ateityje reikėtų vengti gal kiek skubotai vieno žmogaus vardu pavadinti visą muziejų“, – paaiškino A.Gelūnas.

Klaipėdietis istorikas Dainius Elertas įsitikinęs, kad galerijos nuasmeninimas – klaida. Anot jo, P.Domšaitis gal ir nėra itin tvirtais saitais su Klaipėda susijęs menininkas, bet jis – pasaulio figūra, todėl esą visiškai nebuvo būtina naikinti nei jo vardo, nei atminties.

1980–1982 m. Lietuvių fondas (JAV) iš dailininko našlės įsigijo P.Domšaičio kūrybinį palikimą – 800 kūrinių.

1989–2001 m. Lietuvių fondas perdavė Lietuvos dailės muziejui 530 P.Domšaičio kūrinių.

2001 m. liepos 26 d. Lietuvos dailės muziejaus Klaipėdos paveikslų galerijoje atidaryta nuolat veikianti P.Domšaičio kūrinių ekspozicija, įkurtas P.Domšaičio kultūros centras.

2004 m. Klaipėdos paveikslų galerija pavadinta P.Domšaičio vardu, po 17 metų tą vardą pamėginta panaikinti.

Pakeitė savo nuostatą

Dar didesnis pasipiktinimas dėl vardinio dailės muziejaus pavadinimo pakeitimo kilo Vilniuje ir net Paryžiuje, kur gyvena nacionalinės premijos laureatas, rašytojas Valdas Papievis, pats asmeniškai besirūpinęs V.Kasiulio kolekcijos perdavimu Lietuvos muziejui.

Po neigiamos visuomenės reakcijos savo feisbuko paskyroje Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus direktorius pripažino, kad V.Kasiulio dailės muziejaus ir P.Domšaičio galerijos pavadinimų keitimas buvo įgyvendintas netinkamai.

Esą nebuvo skirta pakankamai dėmesio viešoms diskusijoms, deramai neinformuoti ne tik giminės, bet ir diplomatai, politikai, ekspertai, kurie aktyviai prisidėjo kurdami šiuos muziejus.

„Šiandien oficialiu raštu kreipsiuosi į kultūros ministrą, prašydamas atšaukti dviejų Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus padalinių – V.Kasiulio dailės muziejaus ir P.Domšaičio galerijos – pavadinimų pakeitimą, galbūt sugrįžtant prie šios iniciatyvos po išsamių viešų diskusijų, kurios prasidės 2021 m. rudenį“, – savo feisbuke vakar rašė A.Gelūnas.

Išgirdęs, kad P.Domšaičio, taip pat ir V.Kasiulio vardai galerijų pavadinimuose vis dėlto išliks, klaipėdietis D.Elertas pasidžiaugė: „Nedažnas atvejis, kai pavyksta grąžinti teisingumą, juk yra asmenybių, kurios mus jungia su pasauliu. Visa tai nukarpius, būtų liūdnas vaizdas.“

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

gerai, kad pasitaisė

Labai džiaugiuosi. Buvo padarytas keistas, nesuprantamas ir neadekvatus spredimas. Ačiū Dievui, atėjo į protą.

Rita

Sorošo gerbėjas Gelūnas trina Lietuvos garsenybių, mecenatų, atminimą. Pagarba tiems, kurie sukilo prieš tokį pasibaisėtiną aktą. Gal Gelūnas bus padorus dar ir išlaidas apmokės?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS