Garantinį fondą bankrutuojančios įmonės užvertė prašymais | kl.lt

GARANTINĮ FONDĄ BANKRUTUOJANČIOS ĮMONĖS UŽVERTĖ PRAŠYMAIS

Bankrutuojančios įmonės Garantinį fondą užvertė prašymais skirti darbuotojams išmokas. Per pirmą šių metų pusmetį gauta 512 įmonių raštų, kuriuose prašoma skirti 15 mln. 602 tūkst. litų. Daugiausia paraiškų – 104 – gauta šių metų birželį.

Į Garantinį fondą per 10 metų – nuo 2002 iki 2012-ųjų – Lietuvos įmonės sumokėjo 531 mln. litų.

Didžiausią įmokų sumą per tą laiką – beveik 111 mln. litų, bendrovės į fondą pervedė 2010-aisiais. Įmokų sumos stipriai krito pernai, kai bendrovės Garantinį fondą papildė vos 16 mln. litų. Šių metų fondo sąmatoje numatyta iš darbdavių surinkti 43 mln. 200 tūkst. litų, o išleisti – 40 tūkst. 655 litus.

Per visą Garantinio fondo veiklos laiką išmokos buvo skirtos 168 tūkst. 200 bankrutavusių įmonių darbuotojų. Jiems išmokėta 350 mln. litų.

Nuo 2001 iki 2013 m. birželio pabaigos išmokos skirtos 1 tūkst. 289 bankrutavusių bendrovių darbuotojams.

Neseniai Garantinio fondo tarybos posėdyje nagrinėta ir bankrutavusios bendrovės "Klaipėdos kranai" paraiška. Išmokų tikisi apie 70 darbuotojų.

Klaipėdos teritorinės darbo biržos duomenimis, tai – vienas didžiausių darbuotojų atleidimų šiais metais uostamiestyje.

Per pirmą šių metų pusmetį Garantiniame fonde gauta 512 įmonių paraiškos, kuriose prašoma skirti 15 mln. 602 tūkst. litų darbuotojų išmokoms, tačiau skirta kone trimis milijonais litų mažiau. Didžiausias skaičius paraiškų gautas šių metų birželį – 104. Daugiausia išmokų – 59 proc. sumos – skirta darbo užmokesčiui, 22 proc. – išeitinei išmokai, 15 proc. – piniginei kompensacijai už nepanaudotas kasmetes atostogas.

Pernai per visus metus Garantiniam fondui buvo pateikta 922 paraiškos.

Faktai

Garantinis fondas – tai pinigų fondas, iš kurio skiriamos nustatyto dydžio išmokos bankrutuojančių ar bankrutavusių įmonių darbuotojams, nutraukusiems darbo santykius su šiomis įmonėmis, taip pat darbuotojams, kai įmonė jiems yra įsiskolinusi.
Garantinis fondas įsteigtas 2001 m. birželio 15 d. Vyriausybės nutarimu.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Manau

Manau, kad visus tų " bankrotininkų" padarytus nuostolius turėtų iš savo kišenės padengti tie, kas priėmė šitokius bankroto įstatymus, leidžiančius sukčiams vsio zakonno apvaginėti.

Tiesiog pasaka

Manau, kad dauguma bankrotų tyčiniai, nes turtas pervedamas į kitas bendrovės, o nuostolius mat turi dengti mokesčių mokėtojai, ir vėl kuriamos kitos bendrovės.Jokios atsakomybės apgavikams? Tai kas čia - sukčių rojus? Tas pats ir su fizinių asmenų bankrotu - išvaistyti pinigus ir bankrutuoti?

kaip gerai

Bosas pasiėmė pelną o algas išmokėsim mes visi iš biudžeto...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS