Ginklo broliams – bronzos varpas | kl.lt

GINKLO BROLIAMS – BRONZOS VARPAS

Afganistano karo veteranų organizacija "Miražas" neatsisakė idėjos memoriale, skirtame žuvusiems ginklo broliams – lietuviams – pakabinti bronzos varpą. Nepavykus jo gauti Klaipėdoje, karo veteranai surinko reikiamą metalą ir nusprendė varpą nuliedinti Rygoje.

Kai pernai Klaipėdos savivaldybė dairėsi, kaip "įdarbinti" likusius senojo kariliono varpus, Skuodo rajone, Aleksandrijoje, esančio Žemdirbio muziejaus įkūrėjas ir Afganistano karo veteranas Virginijus Mitkus pasiūlė vieną tų varpų leisti panaudoti žuvusių lietuvių "afganistaniečių" memoriale.

Vis dėlto Klaipėdos savivaldybė nusprendė varpų nebedalyti, tačiau Afganistano karo veteranai savo idėjos dėl varpo neatsisakė.

Šiame muziejuje yra didelis akmuo, skirtas sovietmečiu Afganistane žuvusiems lietuviams.

Šalia yra obeliskas su iškaltomis ten žuvusių Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos ir Estijos – jaunuolių pavardėmis.

Aplink obeliską pasodinta juodųjų tulpių, tai irgi svarbus simbolis, nes "Juodąja tulpe" buvo vadinamas lėktuvas, kuriuo iš Afganistano namo cinkuotuose karstuose buvo grąžinami žuvusiųjų kūnai.

Ant to obelisko "afganistaniečiai" norėjo pakabinti varpą. Pradžioje kalbėta, kad tiktų ir suskaldytas ar net sušaudytas, nes jis reikalingas tik kaip simbolis, tačiau varpo Klaipėdoje ar aplinkiniuose rajonuose rasti nepavyko.

Tuomet "afganistaniečiai" nusprendė rinkti metalo laužą – bronzos atliekas, surinko per 200 kilogramų, iškeitė į lydinį ir sutarė išlieti varpą Rygoje.

"Iki vėlyvo rudens latviai pažadėjo pagaminti. Varpo apačios skersmuo turėtų būti iki 60 cm, svers apie šimtą kilogramų, nors surinkti reikėjo dukart tiek, bet metalo likutį žadėjo mums grąžinti. Tie mūsų vyrai juk ne savo noru buvo išvežti į Afganistaną, ten neteko gyvybių. 200 žuvusiųjų Baltijos šalims juk kažką turėtų reikšti", – kalbėjo V.Mitkus.

Jis teigė, kas varpo gamyba kainuos apie 2 tūkst. eurų.

"Ateityje, jei viskas pasiseks, norėtume išlieti du varpus – latviams ir estams, lietuvių šiame kare žuvo daugiausia – 96, klaipėdiečių – devyni", – teigė V.Mitkus.

Dar vienas lietuvis – Arvydas Žutautas šiame kare dingo be žinios, apie jo likimą lig šiol nieko nežinoma.

Iš Lietuvos SSR Afganistane tarnavo apie 4 760 šauktinių, apie pusė tūkstančio jų – klaipėdiečiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS