Gripo rodikliai uostamiestyje vėl auga | kl.lt

GRIPO RODIKLIAI UOSTAMIESTYJE VĖL AUGA

Klaipėdoje ūgtelėjo sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI). Numanomos priežastys – higienos reikalavimų nesilaikymas, nesiskiepijimas, taip pat oro temperatūros svyravimai, lemiantys staigesnius peršalimus.

Pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovo Raimundo Grigaliūno, sergamumas gripu išaugo penktadaliu.

„Lyginant su praėjusia ir su dar ankstesne savaite, Klaipėdos mieste gripo ir ŪVKTI atvejų skaičius 10 tūkst. gyventojų išaugo apie 20 proc. Kretingos rajone – panašiai, Palangos mieste – apie 30 proc., o Neringos mieste net truputį sumažėjo. Klaipėdos rajone ir Šilutės rajone – panašiame lygyje kaip ir buvo. Per pastarąsias dvi savaites sergančiųjų skaičius buvo panašus: 28–29 hospitalizuoti žmonės, iš jų užpraeitą savaitę buvo dešimt vaikų, praėjusią – šeši vaikai“, – teigė pašnekovas.

Jis taip pat pažymėjo, kad šiuo metu labiau dominuoja B tipo gripas – tai lengvesnė šios ligos forma, ypač vaikams.

Tikėtina, kad gripo sezonas gali užsitęsti iki balandžio pabaigos, gal net gegužės vidurio.

„Dėl vakcinų – turime vasario duomenis, o už kovą turėsime pirmą balandžio savaitę. Skiepijimas – kuklokas. Vasario duomenimis, Klaipėdos mieste nuo gripo pasiskiepijo 21 žmogus, o Klaipėdos apskrityje paskiepyti 382 žmonės. Iš jų didžiąją dalį sudaro Šilutės rajone gyvenantieji“, – sakė R. Grigaliūnas.

Išaugusį sergamumą lemia tai, kad dabar pamirštamas atsargumas – prasidėjus COVID-19 pandemijai, būta įvairių apribojimų, žmonės buvo atsargesni, dėvėjo medicinines kaukes, turėjo mažiau kontaktų.

„Dar yra ir sezoniškumas, atšalę orai, ne visi žmonės išvystę įgūdžius. Kiti gal primiršo. Tikėtina, kad gripo sezonas gali užsitęsti iki balandžio pabaigos, gal net gegužės vidurio“, – svarstė specialistas.

Tad gyventojai skatinami laikytis rankų higienos taisyklių, kuo dažniau plauti rankas, kosėjant ir čiaudint užsidengti burną ir nosį vienkartine nosine arba rankove (geriausiai alkūnės linkyje), taip pat vėdinti patalpas, dėvėti medicinines kaukes, o esant būtinybei – apsilankyti pas šeimos gydytoją.

Skiepytis nuo gripo reikėtų tik visiškai pasveikus.

„Viskas turi būti daroma protingai. Tie virusai, ypač gripo, per karantiną „išalko“, ir žmonės kažkiek atsipalaidavo. Dabar ir orai tokie – ir šalta, ir vėjas. Temperatūrų kaita neigiamai veikia, vienam šalta, kitam karšta, tad reikia saugotis“, – pabrėžė R. Grigaliūnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS