Griuvenų savininkams – rimtos baudos? | kl.lt

GRIUVENŲ SAVININKAMS – RIMTOS BAUDOS?

Daugybę neprižiūrimų ir apleistų statinių turintis uostamiestis ėmėsi diskusijų, ar nevertėtų šių objektų savininkams taikyti sankcijų, numatytų Statybos įstatyme? O tai reikštų nemenkas išlaidas tokio turto turėtojams – jiems galėtų būti skiriamos rimtos baudos.

Grėstų išlaidos

Aiškėja, kad savivaldybės darbuotojai taikydavo tik Administracinių nusižengimų kodekse nurodytas sankcijas, o net kelis tūkstančius eurų galinčiomis siekti baudomis, numatytomis Statybos įstatyme, kol kas šalyje niekas nesišvaistė.

Klaipėdos savivaldybės Statinių priežiūros poskyrio vedėja Jurgita Drizgaitė sakė, kad specialistai įžvelgia teisės aktų prieštarą.

"Administracinių nusižengimų kodeksas neatitinka Statybos įstatymo. Protokolų surašymo sistemoje nėra galimybės surašyti protokolą pagal Statybų įstatymo pažeidimus. Kiek teko bendrauti su kitomis savivaldybėmis, visos patikino, kad netaiko tokių nuobaudų", – tikino J.Drizgaitė.

O baudos, kurios numatomos Statybos įstatyme, yra itin grėsmingos.

Statybos įstatyme nurodyta, kad juridiniams asmenims už statinio naudojimą pažeidžiant nustatytus reikalavimus ar jo naudojimą ne pagal paskirtį skiriama bauda nuo 1 448 iki 7 240 eurų. Už tokius pačius veiksmus, padarytus juridinio asmens, bausto bauda už šiame straipsnyje numatytą pažeidimą, skiriama bauda nuo 2 896 iki 8 688 eurų.

Už trukdymą pastato bendrojo naudojimo objektų valdytojui ar jo įgaliotiems asmenims įgyvendinant teisės aktų nustatyta tvarka priimtus sprendimus remontuoti, atnaujinti (modernizuoti) ar kitaip tvarkyti juridinio asmens naudojamose patalpose esančius bendrojo naudojimo objektus skiriama bauda nuo 150 iki 300 eurų. Už tokius pačius veiksmus, padarytus jau bausto juridinio asmens, skiriama bauda nuo 250 iki 500 eurų.

Trūksta darbuotojų

Už statinių techninės priežiūros taisyklių nesilaikymą skiriama bauda statinio naudotojams ir (ar) statinio techniniams prižiūrėtojams – juridiniams asmenims nuo 300 iki 1 tūkst. eurų. Ypatingojo statinio atveju skiriama bauda nuo 500 iki 2 tūkst. eurų.

Už tokius pačius veiksmus, padarytus juridinio asmens, bausto bauda už šioje dalyje numatytus pažeidimus, skiriama bauda nuo 500 iki 3 tūkst. eurų. Ypatingojo statinio atveju skiriama bauda nuo 1 tūkst. iki 5 tūkst. eurų.

Už priemonių žmonėms apsaugoti, avarijai išvengti nesiėmimą ar prievolių, nustatytų šiame įstatyme, nevykdymą įvykus statinio avarijai, paaiškėjus, kad statinio būklė kelia pavojų statinyje ar arti jo esančių žmonių sveikatai, gyvybei ar aplinkai, skiriama bauda statinio naudotojams ir (ar) statinio techniniams prižiūrėtojams nuo 1 tūkst. iki 5 tūkst. eurų. Ypatingojo statinio atveju skiriama bauda nuo 2 tūkst. iki 10 tūkst. eurų.

Už tokius pačius veiksmus, padarytus juridinio asmens, bausto bauda už šioje dalyje numatytus pažeidimus, skiriama bauda nuo 2 tūkst. iki 10 tūkst. eurų. Ypatingojo statinio atveju skiriama bauda nuo 4 tūkst. iki 20 tūkst. eurų.

"Tačiau šias baudas turėtų skirti teismas. O tai reiškia, kad turėtų atsirasti žmogus, kuris savivaldybėje tik tuo ir užsiimtų, jog rinktų medžiagą teismams. Mūsų skyriuje dirba trys žmonės, o turime šešis tūkstančius statinių, kuriuos privalome tikrinti", – pastebėjo specialistė.

Mūsų skyriuje dirba trys žmonės, o turime šešis tūkstančius statinių, kuriuos privalome tikrinti.

Baudos nepadės?

Statinių priežiūros poskyrio vedėja J.Drizgaitė įžvelgė, kad ne visais atvejais didelėmis baudomis galima pasiekti norimą rezultatą.

"Stengiamės taikyti bausmes tik ypatingo įžūlumo atvejais, kai yra visiškai nepaisoma jokių reikalavimų. Tačiau juk gali taip nutikti, kad mieste bus statinių, kurie nėra tvarkomi, bet jie nekelia grėsmės. Gyvenime būna įvairių situacijų. Pavyzdžiui, gal savininkai negali vystyti objekto dėl perteklinių valstybinių institucijų reikalavimų", – patikino J.Drizgaitė.

Pašnekovė pastebėjo, kad kelių tūkstančių eurų baudą gavęs pastato savininkas kažin, ar degs noru investuoti į apleistą griuveną, jei artimiausiu metu neturi galimybių imtis statybų ar rekonstrukcijos.

"Buvo ir priešingas atvejis. Sprendimas netaikyti skaudžių nuobaudų paskatino ir padėjo pastato savininkams iš esmės išjudinti numatytą projektą. Nekilnojamojo turto mokestis šiems verslininkams būtų buvęs keturženklis. Todėl sprendimas neįtraukti šio objekto į apleistų statinių sąrašą tik padėjo jį išvystyti", – pasakojo specialistė.

Liepų gatvėje buvę nebenaudojami ir apleisti pastatai šiuo metu jau yra nugriauti, o jų vietoje iškilo naujas prekybos centras, pastatytas administracinis pastatas.

"Manyčiau, kad geriau yra aiškinti, supažindinti gyventojus su teisės aktais. Vieną tokių susitikimų, skirtą senamiesčio gyventojams, rengiame spalio 28 d. Savivaldybė turėtų daugiau užsiimti gyventojų švietimu, o ne baudų išrašinėjimu", – nuomonę išsakė specialistė.

Ruoš sprendimą

Klaipėdos savivaldybės Finansų ir ekonomikos komiteto pirmininkas Aidas Kaveckis tikino, kad uostamiestyje apstu apleistų ir blogai prižiūrimų pastatų.

"Pavyzdžiui, buvęs "Baltijos" kino teatras. Bėga metai, o tokios griuvenos tebestovi. Kol kas aiškinamės situaciją. Vienas būdų priversti statinių savininkus imtis veiksmų yra Statybos įstatyme numatytos sankcijos. Manyčiau, išdiskutavę situaciją, teiksime projektą tarybai, komitetas pritarė tokiems siūlymams. Miesto taryba turės apsispręsti – taikyti ar ne šias baudas", – patikino komiteto pirmininkas A.Kaveckis.

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

to užkniso

pas juos atsistoja tik nuo atkatų

Rimtai

Užkniso jau valdininkų impotencija

to praporas

".sportininku -malunininku gatves gaubtvahta ruskiu,kada nuversite?? Да, было,было- когда литовец-"мичман"-Стяпонас Баужис ходил туда( на губу) как "адмирал",, по улице Спортининку! И, громко всем КРИЧАЛ- " Я, есть помоЧник советского комендата " :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS