Grybautojai jau naršo po miškus – ieško pirmųjų grybų | kl.lt

GRYBAUTOJAI JAU NARŠO PO MIŠKUS – IEŠKO PIRMŲJŲ GRYBŲ

Grybų mėgėjai jau keliauja į miškus ieškoti pirmųjų bobausių. Socialiniuose tinkluose džiūgaujama – bobausiai ką tik pradėjo dygti. Tiesa, šie grybai gali būti pavojingi, tad vertėtų pasidomėti, kaip juos tinkamai paruošti.

Gamtos tyrimų instituto Mikologijos laboratorijos vadovė Jurga Motiejūnaitė tikino, kad valgomasis bobausis (Gyromitra esculenta) auga pavasarį, daugiausia – spygliuočių miškuose, smėlingame dirvožemyje.

„Nors jiems dar ankstoka, bet labiau saulės pašildytose vietose jau iš tiesų gali dygti. Nors ir vadinasi valgomaisiais, iš tiesų bobausiai – nuodingi. Jie turi nuodingos medžiagos giromitrino, kuri gali sukelti apsinuodijimą ir mirtį. Daugelyje šalių jų rinkti nerekomenduojama, kai kur griežtai perspėjama laikytis atsargumo. Ispanijoje, pavyzdžiui, juos draudžiama pardavinėti, o Suomijoje privalu padėti lentelę, informuojančią apie galimą apsinuodijimą“, – perspėjo mikologė.

Giromitrinas suyra virdamas, todėl prieš vartojimą bobausius reikia ne mažiau kaip du kartus po 10–15 minučių pavirti, o vandenį, kuriame virė, išpilti.

„Bobausių jokiu būdu negalima valgyti žalių ar tiesiog pakeptų ant keptuvės. Ir vis dėlto šių grybų aš nevalgyčiau visai, nes apsinuodijimo bobausiais tikimybė ir pasekmės labai priklauso nuo individualaus organizmo. Suvalgius tą patį kiekį taip pat paruoštų bobausių net iš to paties dubens, vieni gali likti visai sveiki, kiti lengviau ar stipriau apsinuodyti, o treti – ir mirti. Jei žmogus bobausius valgė visą gyvenimą, veikiausiai tai daryti gali ir toliau. Bet jei kažkas nori išbandyti pirmą kartą, iš pradžių reikia mažą gabalėlį tinkamai paruošto grybo paragauti ir pažiūrėti, ar nebus jokių blogų reakcijų. Tada jau spręsti – valgyti ar ne“, – patarė specialistė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonime,dalb.jobe

Taigi baladzio 1 ))))

anonimas

kur tau nenaršys , grybavimas nemokamas , gali grobti grybus , ėsti juos be saiko ir dar parduoti , valstybei jos turtas nereikalingas .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS