Grynieji pinigai klaipėdiečiams dalijami nebus: parama bus suteikiama kita forma | kl.lt

GRYNIEJI PINIGAI KLAIPĖDIEČIAMS DALIJAMI NEBUS: PARAMA BUS SUTEIKIAMA KITA FORMA

Paskelbus karantiną, tarp kai kurių Klaipėdos gyventojų ėmė sklisti gandai, esą valstybė visiems šalies piliečiams dalys pinigus, kad jie galėtų išgyventi pandemijos laikotarpiu. Neva tokių priemonių jau ėmėsi kitos pasaulio šalys. Tačiau grynieji pinigai Lietuvoje žmonėms dalijami nebus, valstybės parama čia suteikiama kita forma.

Laukia lengvų pinigų

Dalis Lietuvos žmonių su pavydu kalba apie tai, kad Rusijoje ir Amerikoje žmonėms valdžia dalys pinigus, kad lengviau būtų ištverti sunkų karantino laikotarpį.

"Gal žinote, kada mūsų Seimas nuspręs dėl tų pinigų visiems Lietuvos piliečiams? Gal girdėjote, kokia tai galėtų būti suma? Juk Rusija ir JAV saviems tai duos, ten milijonai neteko darbo, kaip jie kitaip išgyventų? O ir pas mus ne kitaip, mums irgi sunku", – kalbėjo rusakalbis klaipėdietis, pripažįstantis, kad neskaito lietuviškos spaudos ir nežiūri vietos televizijos, tik – rusiškus kanalus.

Būtent dėl to jis ir kai kurie kiti, ne itin besidomintys šalies naujienomis, ir negirdėjo, kad Lietuvos vyriausybė šiuo sudėtingu laikotarpiu pasirinko kitą savo piliečių rėmimo formą.

Pagalba verslui ir ekonomikai

Dar prieš kelias savaites premjeras Saulius Skvernelis visoms priemonėms įgyvendinti pažadėjo skirti 10 proc. šalies bendrojo vidaus produkto, o tai yra 5 mlrd. eurų.

"Šie pinigai bus nukreipti tiek į gyventojų užimtumo, tiek sveikatos, tiek saugumo užtikrinimą – ir, žinoma, tai bus pagalba verslui bei ekonomikos skatinimas", – kalbėjo S.Skvernelis.

Ir pažadus nedelsiant imta vykdyti. Ekonominių ir finansinių priemonių plane darbo vietoms ir pajamoms išsaugoti skirta 500 mln. eurų.

Prastovos ir dalinės prastovos atvejais numatyta parama: išmoka darbuotojui ne mažesnė nei minimali mėnesinė alga, valstybės lėšų dalis sudaro 60 proc.

Esant karantinui švietimo įstaigose ar socialinės priežiūros bei užimtumo centruose prižiūrintiesiems vaikus ir neįgaliuosius numatytos lėšos ligos išmokoms gauti.

Mokesčiai – po karantino

Taip pat žadama atseikėti lėšų savarankiškai dirbantiems gyventojams, kurie mokėjo socialinio draudimo įmokas.

Jiems iki 3 mėnesių bus mokama po 257 eurus, kai dėl karantino jie negali vykdyti savo veiklos.

Netekusiesiems darbo bus prailgintas būsto paskolų įmokų (išskyrus palūkanas) mokėjimo atidėjimo laikotarpis nuo 3 iki 6 mėnesių, suteikiant valstybės garantiją.

Taip pat sudarytos galimybės atidėti arba išdėstyti įmokas už sunaudotą elektros energiją ir gamtines dujas bendrovei "Ignitis".

Rekomenduota savivaldybėms sudaryti galimybę atidėti arba išdėstyti komunalines įmokas ir mokėjimus už šilumos energiją.

Per koronaviruso krizę praradusiesiems pajamas jau išmokėtos sumos 28 tūkst. savarankiškai dirbančiųjų.

Valstybinė mokesčių inspekcija, atsižvelgdama į nustatytus ribojimus ir draudimus veiklos vykdymui dėl karantino, paskelbė mokesčių mokėtojų, nukentėjusių nuo COVID-19, sąrašą.

Mokesčių mokėtojai, kurie yra įtraukti į šį sąrašą ir kuriems nuo kovo 16 d. iki ekstremaliosios situacijos pabaigos bei du mėnesius po jos atsiras mokėtinų mokesčių, bus automatiškai, be prašymo atleidžiami nuo delspinigių, nevykdomas jų mokesčių išieškojimas.

Pasinaudojo milijonais eurų

Finansų ministerija paskelbė, kad, įgyvendinant valstybės pagalbos priemones verslui, nukentėjusiam nuo COVID-19, nuo vasario mėnesio verslas jau pasinaudojo 22 mln. eurų.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos iniciatyva, kuriai pritarė Vyriausybė, subsidijuojama iki 50 proc. nuomos mokesčio verslui.

Atidėtų paskolų palūkanoms kompensuoti skirta 23,5 mln. eurų, iš kurių jau rezervuota apie 8 mln.

Per bankus ir kredito unijas išduotos 48 lengvatinės paskolos ir jau panaudota 3,4 mln. eurų iš skirtų 34 mln.

Rašyti komentarą
Komentarai (27)

Darija

Lietuvoje nepriimta dalinti ES skirtus pinigus žmonėms, kaip tai daro kitos šalys. Mūsų valdininkai žino kaip juos pasidalinti.

Monika

Šis poelgis bus labai panašus į konservatorių, kai atėmė pinigus iš pensininkų ir kitų Lietuvos piliečių. Tik čia neduos ES skirtų pinigų Lietuvos žmonėms.

R

Ne tik USA pervedė kiek man žinoma, ir Latvija, Estija, Prancūzija. Tik Lietuvoje kaip visad anomalijos...:(( 30 metų jau praėjo. Tvirtai žygiuojam link pilnos Vergovės!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS