Kodėl renginių sielai A. Guzauskui penkiskart svarbi raidė „Ž“? | kl.lt

KODĖL RENGINIŲ SIELAI A. GUZAUSKUI PENKISKART SVARBI RAIDĖ „Ž“?

Pusšimtį metų režisavęs didžiausius Klaipėdos renginius, prodiusavęs garsiausius ansamblius, vadovavęs ne vienai kultūros įstaigai bei mokęs šių darbų jaunąją klaipėdiečių kartą Algirdas Guzauskas paminėjo savo kūrybinės veiklos 50-metį.

Salė tapo prisiminimų oaze

Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės bibliotekos Konferencijų salė visą vakarą buvo virtusi klaipėdiečių prisiminimų oaze. Vos įėję į bibliotekos pastatą žmonės išgirdo gyvą muziką – smuiku, akordeonu ir kontrabosu groję A. Guzausko bičiuliai kūrė romantišką, prisiminimais dvelkiančią nuotaiką.

Vakaras prasidėjo ne patosu dvelkiančiomis kalbomis, o renginio "kaltininko" siurprizu – kaip savo vėjavaikiškos jaunystės laikais, jis apkabino kontrabosą ir sugrojo visiems gerai pažįstamą melodiją.

Turiningą savo gyvenimą vakaro šeimininkas pasakodamas perbėgo per kelias minutes, o pasakojimą iliustravo asmeninio archyvo nuotraukomis, kuriose užfiksuoti vaizdai nukėlė daugelį vakaro dalyvių į jaunystės metus.

Tie, kas dar prisimena garsiąsias "stroikės" diskotekas, kas išgyveno ypatingus jausmus tūkstantinėje minioje stebėdami galiūnų konkursus, gražuolių rinkimus, pirmąsias Rasos šventes, kas prisimena unikalius tikro klasikinio baleto spektaklius Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre, matė tūkstančius žiūrovų didžiausiose salėse surinkdavusius sportinių šokių ansamblio "Žuvėdra" pasirodymus, ne visada žino, kad daugelio šių reginių režisierius bei organizatorius – A. Guzauskas.

A. Guzauskas atviravo, kad per savo darbo metus jį lydėjo penki ansambliai, kurių pavadinimai prasidėjo raide "Ž".

Priminė apie "Žėrutį"

Sveikindamas žinomą klaipėdietį su kūrybinės veiklos sukaktimi Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas vadino sukaktuvininką renginių organizavimo grandu ir mokytoju.

Sveikinimo žodžius tarė ir buvę bendradarbiai bei bendražygiai Rimantas Taraškevičius, Violeta Beresnevičienė, Ramūnas Kaubrys, Jovita Saulėnienė, Arvydas Juozaitis, Kapitonų klubo, Klaipėdos valstybinės kolegijos atstovai.

A. Guzausko pagerbimo vakare padėkos ir sveikinimo žodžius tarė Muzikinio teatro artistas Stanislovas Rezgevičius. Originalia dovana tapo paties atliekama daina, o iš paukščio skrydžio užfiksuoti Klaipėdos vaizdai – tarsi garso takeliu.

Svečiai mielai prisiminė ir tuos laikus, kai Statybos tresto kultūros namams vadovavęs A. Guzauskas globojo estradinį instrumentinį ansamblį "Žėrutis".

Viena jo žvaigždžių Virgina Asnauskienė atliko anuomet populiarią ir daugelio mėgtą dainą.

O kai vakaro vedėja Virginija Kochanskytė priminė apie A. Guzausko rengtas vasarvidžio šventes, V. Asnauskienė paragino visus drauge sudainuoti liaudies dainą.

Plojimai "Žuvėdros" vadovams

A. Guzauskas atviravo, kad per savo darbo metus jį lydėjo penki ansambliai, kurių pavadinimai prasidėjo raide "Ž".

Kartu su "Žiogelio", "Žuvėdros", "Žvilgučio", "Žvelsos", "Žėručio" ansambliais per metus pavykdavo surengti iki 500 koncertų.

Kai pasveikinti šventės šeimininko pakilo legendiniai "Žuvėdros" vadovai Skaistė ir Romaldas Idzelevičiai, salėje buvę žmonės jiems plojo stovėdami. Neblėstanti pedagogų sukurtos grupės šlovė ir klaipėdiečių dėkingumas – nesuvaidintas reiškinys.

Vakarą paįvairino ištraukos iš dokumentinių filmų apie šiuos Klaipėdą itin garsinusius ansamblius.

Skirstydamiesi klaipėdiečiai dalijosi dar neišsakytais prisiminimais ir vis minėjo A. Guzauską, kurį kiekvienas pažįsta savaip.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

tam manau todel kad visai Lietuvai

Va roisijai tai ne popa, o visiška 3,14zda

Klaipėdietis

Be Kultūros, mokslo ir švietimo neturėsime kultūringo uostamiesčio. Gerai kad turime kultūros fanatikų kurie padėjo išsaugoti gerą miesto vardą.

manau todel kad visai Lietuvai

Zopa [ rusiskai --- sikna ] o Klaipedams Y ZOPA penkis kartus be eiles..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS