Įmonės „Ekonovus“ planai perkelti veiklą į Gargždus kelia nerimą vietos gyventojams | kl.lt

ĮMONĖS „EKONOVUS“ PLANAI PERKELTI VEIKLĄ Į GARGŽDUS KELIA NERIMĄ VIETOS GYVENTOJAMS

Leistinus laikyti atliekų kiekius gerokai viršijusi ir už tai ne kartą bausta įmonė "Ekonovus", vos išprašyta iš Klaipėdos miesto, jau kelia koją į Gargždus. Apie tokius įmonės planus sužinoję rajono žmonės ėmė panikuoti – kodėl būtent jiems teks taikstytis su nuobaudų neatsikratančios įmonės veikla?

Iš Klaipėdos išprašė

Ši įmonė į šiukšlių skandalą uostamiestyje įsivėlė dar pernai, kai miestiečiai ėmė fiksuoti netvarką šios įmonės valdomoje teritorijoje Liepų gatvėje. Vėliau situacija ėmė domėtis aplinkosaugininkai, Klaipėdos valdžia ir net Aplinkos ministerija.

Aplinkosaugininkams nustačius pažeidimus, įmonės atstovui buvo skirta bauda, o pačiai įmonei taikytos rimtesnės sankcijos – skirta 3 tūkst. eurų dydžio nuobauda.

Aplinkosaugininkai buvo nustatę, kad Liepų gatvėje įsikūrusi įmonė viršijo didžiausius vienu metu leidžiamus laikyti atliekų kiekius, taip pat konstatuota, kad plastiko bei popieriaus atliekos patenka ir į šalia esančias teritorijas.

Keliasi į Gargždus

Štai tokią veiklos istoriją pajūryje turinti įmonė "Ekonovus", atrodo, nusprendė palikti uostamiestį.

Įmonės "Ekonovus" direktorius Romas Draskinis patvirtino, jog įmonė veiklą iš Klaipėdos centre įsikūrusios aikštelės perkelia į Gargždus.

Manyčiau, tai nėra tinkama vieta. Tokioms veikloms galima rasti ir atokesnių teritorijų.

"Išsikeliame iš Liepų gatvės. Mes viską padarėme, kaip to reikalauja įstatymai. Veiklos apimtys bus tokios pat, kaip ir Klaipėdoje, plėtros nedarome, tik keičiame logistinę vietą. Kadangi pakuotes ir atliekas surenkame Klaipėdos rajone, mums labiau apsimoka turėti aikštelę Gargžduose", – tikino įmonės "Ekonovus" direktorius R.Draskinis.

Bendrovė užsimojo įsikurti Gargždų mieste, nors ir pramoninėje zonoje, tačiau visai netoli nuo sodų bendrijos "Klevas" ir gyvenamųjų namų, besikuriančių šalia Gargždų.

Pasak šios įmonės pateiktos informacijos Klaipėdos rajono tarybai, vienu metu šioje teritorijoje Gargžduose bus galima laikyti tonas nepavojingų atliekų.

Oficialiai Klaipėdos rajono tarybai teikiamoje medžiagoje pažymėta, jog Gargžduose ketinama rūšiuoti 49,5 tonos atliekų per metus.

Teigiama, jog sukauptos atliekos galės būti saugomos iki rūšiavimo ne daugiau kaip dvi savaites.

Laukia atsakymų

Apie planuojamą ūkinę veiklą išgirdę vietos gyventojai puolė skambinti žurnalistams.

"Nėra aišku iki galo, kokiomis apimtimis dirbs įmonė? Kiek girdėjome apie jos patirtį uostamiestyje, tokia kaimynystė mūsų nedžiugina. Uostamiestis skundžiasi gyvenimą gadinančiais kvapais, ar taip nenutiks ir Gargždams? Įmonės sąvartynas įsikurs vakarinėje Gargždų pusėje. Kai tik papūs vakariniai vėjai, smarvę gali jausti ne tik Gargždai, bet ir Dovilai", – piktinosi Dovilų seniūnijos gyventojai.

Priekaištai: Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas įmonės "Ekonovus" vadovui R.Draskiniui yra pareiškęs, jog tokia veikla iš centrinės uostamiesčio dalies turi būti iškelta. (Vytauto Petriko nuotr.)

Dovilų seniūnė Nijolė Ilginienė tikino taip pat sulaukusi žmonių klausimų.

"Nuo smarvės kenčia ne tik klaipėdiečiai, bet ir Klaipėdos rajono gyventojai. O juos kažkodėl visi pamiršta. Dumpiuose įsikūrusios net kelios įmonės, dėl kurių veiklos vis verda aistros. O ėmus jas tikrinti suminės taršos normos vis neviršijamos. Kol kas labai mažai informacijos turime, kokia veikla numatoma ir kaip ji bus vykdoma čia, Gargžduose. Kol kas yra daugiau klausimų nei atsakymų", – kalbėjo Dovilų seniūnė.

Paklaustas, ką jam teko girdėti apie atliekų rūšiuotojų planus, Klaipėdos rajono tarybos narys Nerijus Galvanauskas taip pat tvirtino, jog turi daugybę klausimų.

"Aš perskaičiau įmonės pateiktą informaciją, pasižiūrėjau, kokias atliekas jie ketina rūšiuoti, bet tai ir tiek. Man kilo klausimų dėl padangų. O jei pasikartotų Alytaus scenarijus ir sukauptos padangos užsiliepsnotų, juk tektų stabdyti aplinkui įsikūrusių įmonių veiklą. Greta mes turime tokią įmonę kaip "Mars Lietuva". Kiek kainuotų šios įmonės sustabdymas nelaimės atveju ir kokie nuostoliai grėstų? Kol kas taryba turi mažai informacijos, tikimės, jog daugiau atsakymų sužinosime tarybos posėdžio metu", – aiškino tarybos narys.

Klaipėdos rajono taryba ketvirtadienį ketina išklausyti įmonės "Ekonovus" direktorių R.Draskinį ir visus rūpimus klausimus užduoti būtent jam.

Bus pavojingų medžiagų?

Iš pateiktos medžiagos matyti, jog ši įmonė atliekas ketina rūšiuoti, presuoti, laikyti ir smulkinti, paprastai tariant, po stogu.

Įmonėje ketinama surinkti ir rūšiuoti medienos, kartono, plastikines pakuotes ir atliekas, stiklą, statybinį laužą, tekstilę.

Per metus šioje teritorijoje ketinama surinkti ir išrūšiuoti daugiausia popieriaus ir kartono – apie 15 tonų. Medienos atliekos, mediniai padėklai bus smulkinami vietoje.

Be perdirbti tinkamų atliekų, įmonėje bus kaupiamos naudoti nebetinkamos padangos, švino akumuliatoriai, variklių, pavarų dėžių ir tepamoji alyva, tepalų filtrai.

Įvardijama, jog čia bus kaupiamos pakuotės ir kiti daiktai, kuriuose gali būti pavojingų medžiagų likučių.

Lietaus nuotekas – į gruntą?

Dėl įmonės pateiktos informacijos, kaip šioje teritorijoje bus palaikoma švara, kyla klausimų.

Aiškinama, jog vanduo šiame veiklos bare nebus naudojamas. Paprastai tariant, įrenginius ir aplinką žadama švarinti šluotomis ir šepečiais, nenaudojant vandens.

Jei įrenginius ir teritoriją darbuotojai žada uoliai švarinti šepečiais, tai kur dėsis lietaus vanduo, kuris nori ar ne, bet merks sklypą, kuriame ketinama kaupti ne tik "nekaltas" atliekas?

"Komunalinių atliekų tvarkymo veikla planuojama uždaruose pastatuose, todėl paviršinių (lietaus) nuotekų susidarymas nenumatomas", – pažymi "Ekonovus".

Tai sukėlė diskusijas tarp vietos gyventojų. Sodų bendrijos "Klevas", kuri ribojasi su pačiu Gargždų miestu ir atsiduria šalia pramoninio rajono, gyventojai jau ėmė panikuoti.

Sankcijos: aplinkosaugininkai įmonei "Ekonovus" ne kartą turėjo priekaištų už į aplinką patenkančias šiukšles. (Vytauto Petriko nuotr.)

"Tai ką tai reiškia? Visas jų teritorijoje susikaupęs purvas, gal net su aplinką teršiančiomis dalelėmis, tekės į gruntą, o po to – į mūsų šulinius? Nieko nesuprantu, mums, paprastiems gyventojams, šiukštu nevalia į aplinką nieko išleisti, o čia sąvartyną po nosimi statys ir dar jokių lietaus nuotekų nebus? Apsaugok Dieve", – piktinosi Grambaviškių kaime įsikūrę vietiniai.

"Planuojamos ūkinės veiklos teritorija nepriskiriama teršiamoms teritorijoms, todėl paviršinės nuotekos nuo teritorijos kietųjų dangų (7,2 tūkst. m3/metus) į aplinką bus išleidžiamos be valymo", – pažymėta tarybai teikiamuose dokumentuose.

Oro taršos nebus?

Iš verslininkų atsakymų laukia ne tik arčiausiai Gargždų pramoninio rajono įsikūrę gyventojai, bet ir miesto žmonės.

Kokių priemonių bus imtasi, jog iš šios teritorijos nesklistų sukauptų atliekų tvaikas tiesiai į Gargždus?

"Prognozuojamų aplinkos oro teršalų sklidimo skaičiavimai, įvertinus vyraujančius vėjus ir kitas meteorologines sąlygas, parodė, jog planuojamos ūkinės veiklos metu į aplinkos orą išmetamų teršalų pažemio koncentracijos neviršys teisės aktais nustatytų ribinių reikšmių", – pažymi įmonė.

Tačiau kyla klausimų, kokios "ribinės reikšmės" gali būti pasiektos, jei įmonė teritorijoje ims vėl kaupti kelis kartus didesnius atliekų kiekius, nei leistina?

Beje, planuojama, jog kasdien į teritoriją atvyks po 60 sunkiųjų autotransporto priemonių, vežančių atliekas bei produkciją (konteinerių gabenimo sunkvežimiai, šiukšliavežiai, vilkikai su priekabomis).

Be jų, numatoma, į objektą atvyks dar 24 darbuotojų lengvieji automobiliai per dieną.

Tai reiškia, jog kasdien pirmyn atgal Statybininkų gatve, o iki jos – Gamyklos gatve papildomai kursuos mažiausiai 84 automobiliai. O tai jau iš karto reikš padidėjusią oro taršą.

Įmonė "Ekonovus" tikino, kad atliekų laikymo ir rūšiavimo veiklos metu jokių kvapų aplinkiniai gyventojai nejaus.

Įtikinėjama, jog aplinkiniai gyventojai padidėjusio triukšmo nejaus, tačiau triukšmo lygiai numatomi jau nuo 7 val. ryto iki 19 val. vakaro.

Šiuo metu galioja 65 decibelų norma gyvenamosioms teritorijoms. Skaičiuodami planuojamos ūkinės veiklos skleidžiamą triukšmą, verslininkai įsitikinę, esą normos nebus viršytos.

Stebėtina, jog visa ši veikla esą nekels aplinkiniams nepatogumų, nors nuo šios įmonės artimiausias gyvenamasis namas yra vos už 165 metrų.


Komentaras

Bronius Markauskas

Klaipėdos rajono meras

Bronius Markauskas / Vytauto Petriko nuotr.

Su įmonės atstovais turėjome du susitikimus. Ketvirtadienį jie žada pristatyti informaciją tarybai. Jų planus svarstė Poveikio aplinkai vertinimo komisija. Komisijos išvadose pažymėta, jog įmonė kelia daugybę klausimų. Mano galva, tokia veikla labiau tinkama būtų ne taip tankiai apgyvendintai teritorijai. Veikiausiai tokios rekomendacijos bus ir taryboje. Tačiau pati įmonė gali atlikti poveikio aplinkai vertinimo atranką ir ji būtų įvertinta teigiamai, o po to savivaldybė jau nebegalėtų nieko padaryti. Savivaldybės faktiškai yra eliminuotos iš tokių procedūrų. Kitą savaitę Seimo Kaimo reikalų komitete bus kaip tik svarstomos įstatymo pataisos, kurios savivaldybėms palengvintų darbą tokiose situacijose. Klaipėdos rajonas ir tai turi Dumpių kaime keletą įmonių, kurių veikla kelia klausimų. Šiuo atveju norima vykdyti specifinę veiklą miesto teritorijoje. Manyčiau, tai nėra tinkama vieta. Tokioms veikloms galima rasti ir atokesnių teritorijų. Suprantu gyventojus, kurie yra sunerimę, o savivaldybės pareiga yra pirmiausia ginti jų interesus.


Komentaras

Neringa Jasaitė

Įmonės "Ekonovus" Klaipėdos regiono padalinio vadovė

Pirmiausia svarbu pabrėžti, kad šalia Gargždų planuojame turėti atliekų tvarkymo objektą, o ne sąvartyną. Atliekų tvarkymo objektas priima antrines, gamybines, statybines žaliavas, čia jos surūšiuojamos, supresuojamos ir atiduodamos perdirbėjams; dalis perdirbimui netinkamų atliekų iškeliauja deginimui (taip gaminant šilumą ar elektrą) ir mažesnioji dalis, kurios deginti negalima, – į sąvartynus. Mišrios komunalinės (buitinės) atliekos čia nebus vežamos.

Be to, atliekų nelaikysime lauke: jos bus laikomos ir tvarkomos patalpose, dėl ko nėra reikalinga ir lietaus nuvedimo sistema, nebus ir nepageidaujamų kvapų galimybės.

Šiukšliavežių srautai nebus tokie gausūs, kaip spėjama: mūsų šiukšliavežių konteinerių tūris yra didelis, tai leidžia rečiau tuštinti šiukšliavežes, taigi, mažina ir jų srautus į atliekų tvarkymo objektą.

Atliekų kiekius, kuriuos vienu metu galima turėti objekte, griežtai apibrėžia Taršos leidimas, kuriuo, be abejonės, ir vadovausimės. Taip pat norime nuraminti gyventojus dėl padangų kiekio – suprantame, kad situacija Alytuje kelia nerimą dėl saugumo, bet atliekų tvarkymo objekte prie Gargždų jų masiškai surinkinėti neplanuojame: čia atkeliaus tik gyventojų ne vietoje išmestos padangos, tokių, deja, dar vis pasitaiko daugiabučių kiemuose. Galiausiai, ir padangas, ir visas kitas atliekas šiame objekte tvarkysime laikydamiesi priešgaisrinės saugos taisyklių – ir tikrai laikydamiesi, ne tik „ant popieriaus“, nes mums tikrai svarbus tiek darbuotojų, tiek aplinkinių gyventojų saugumas.


Faktai ir skaičiai

Aplinkos apsaugos departamentas informavo, jog "Ekonovus" 2018 m. buvo nustatyti taršos leidimo sąlygų, atliekų tvarkymo reglamento ir atliekų apskaitos tvarkymo pažeidimai.

Už tai atsakingam asmeniui skirta 300 eurų bauda. Taip pat juridiniam asmeniui 2018 m. buvo skirta 3 tūkst. eurų bauda pagal Aplinkos apsaugos įstatymą 55 str. 5 d. ir 84 str. 5 d.

2019 m. gegužę atsakingam asmeniui už atliekų tvarkymo reglamento pažeidimus ir pareigos saugoti gamtą neatlikimą skirta 70 eurų bauda.

2019 m. rugpjūtį už atliekų apskaitos tvarkymo pažeidimus skirtas įspėjimas atsakingam asmeniui. Taip pat teismas atsakingam asmeniui už aplinkos teršimą pavojingomis medžiagomis ir pavojingų atliekų tvarkymo reikalavimų pažeidimus skyrė 800 eurų baudą.

Per 2018–2019 metus įmonei buvo duoti du privalomieji nurodymai:

2018 m. rugpjūtį buvo duotas privalomasis nurodymas sutvarkyti teritoriją ir sumažinti atliekų kiekį iki tinkamo. Privalomasis nurodymas buvo įvykdytas.

2019 m. gegužę buvo duotas privalomasis nurodymas susitvarkyti ir užtikrinti, kad atliekos nesklistų po teritoriją. Privalomasis nurodymas įvykdytas.

Šiuo metu taip pat yra atliekamas planinis įmonės patikrinimas dėl gaminių ir (ar) pakuočių atliekų sutvarkymą įrodančių dokumentų išrašymo tvarkos aprašo reikalavimų laikymosi.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

derybininkas

visos šiukšles bus verciamos prie pastato duru nes konteineriams išversti neužtenka aukšcio ka jus i tai

Algimantas

Imone jau pasisiukslinusi,baudos ir ispejimai.Tokiu mieste tikrai nereikia

Televizorius

Kiek girdėjau, veš per Smeltalės gatvę. Gerai, kad tokį maršrutą pasirinko kur mažiau žmonių, kad ne per Dariaus ir Girėno, nes tada daugiabučių gyventojams reikėtų kentėti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS