Išeiginės ne visiems: pareigūnai tikina – nusižengusiems už grotų vietų nepritrūks | kl.lt

IŠEIGINĖS NE VISIEMS: PAREIGŪNAI TIKINA – NUSIŽENGUSIEMS UŽ GROTŲ VIETŲ NEPRITRŪKS

Artėjančios didžiosios metų šventės dovanos daug laisvų dienų. Ne visiems tai teikia daug džiaugsmo. Mirties atveju laidotuves gali tekti nukelti gerokai vėlesniam laikui. Skriaudžiamais vaikais besirūpinančios tarnybos žada nepalikti be dėmesio mažųjų klaipėdiečių, o policininkai tikina, kad nusižengusiesiems areštinėje vietos nepritrūks.

Velioniai neskuba

Kitą savaitę dirbti teks tik pirmadienį ir penktadienį. Kitomis dienomis ilsėsimės, švęsime, mėgausimės galimybe pabūti su artimiausiais žmonėmis. Statistika teigia, kad būtent per šventes įvykdoma daugiausia nusikaltimų, fiksuojama smurtinių mirčių, įkaušę besilinksminantieji aršiau aiškinasi santykius.

Valstybinės teismo medicinos tarnybos Klaipėdos skyriaus vadovas Gintautas Paulikas sakė, kad abejotinomis aplinkybėmis per šventes mirę žmonės, labiausiai tikėtina, į amžino poilsio vietą bus palydėti tik pirmosiomis Naujųjų metų dienomis.

Mirties prognozuoti neįmanoma, čia dievulis reguliuoja.

"Mirties prognozuoti neįmanoma, čia dievulis reguliuoja. Visaip būna, kartais labai daug žmonių miršta, o kitą kartą – priešingai. Aišku, per penktadienį ištirti šventinėmis dienomis mirusiųjų nespėsime. Mirusieji niekur neskuba. Mes pirmumą teikiame nužudymo aukoms, o visa kita – eilės tvarka pagal tam tikrą programą", – teigė G. Paulikas.

Teismo medicinos ekspertai pagreitinti tyrimo negali, įvairūs atvejai reikalauja skirtingo tyrimo laiko. Šios tarnybos specialistai – biudžeto išlaikomos įstaigos darbuotojai – dirbs kaip ir visose valdiškose įstaigose, o šventinėmis dienomis ilsėsis.

Per šventes nelaidos

Klaipėdoje dirbantys ekspertai prižiūri 11 Vakarų Lietuvos savivaldybių: Klaipėdos miesto ir rajono, Kretingos, Palangos, Neringos, Šilutės, Šilalės, Pagėgių, Rietavo, Plungės, Telšių. Tad nenuostabu, kad pirmosios po švenčių darbo dienos ekspertams bus nelengvos, o mirusiųjų eilė mirties priežasčiai nustatyti sumažės tik po Naujųjų metų.

Mirę klaipėdiečiai iki tyrimo laikomi ritualinių paslaugų įmonės "Aterna" šaldytuvuose.

Įmonės vadovė Simona Taurienė sakė, kad 15 vietų šaldytuve ir dar penkių vietų šaldiklyje ilgalaikiam mirusiųjų laikymui pakanka, mirusieji įmonės rūsių pasieniuose neguldomi.

Net jei žmonės miršta šventinėmis dienomis, laidotuvių surengti nedarbo dienomis nepavyksta, dažniausiai laukiama ilgiau nei įprasta, kad artimieji spėtų atvažiuoti.

Pernai po Kalėdų, gruodžio 27 d., Klaipėdoje buvo laidojami penki mirusieji, 28-ąją palaidoti septyni velionys.

Už grotų vietų nepritrūks

Panašu, kad per šventines dienas policininkų už negerus darbus sulaikytų asmenų Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato areštinėje ant grindų guldyti neteks.

Areštinės viršininkas Darius Petraitis patikino, kad tilps visi į komisariatą atgabenti ir laikinai nuo visuomenės izoliuoti asmenys. Čia galima sutalpinti 98 žmones.

Girtus prie vairo nutvertus, prieš artimuosius smurtavusius ar kitaip įstatymui nusižengusius asmenis be teismo sankcijos leidžiama laikyti iki 48 valandų.

"Iki šiol nebūta dienų, kad sulaikytieji netilptų į areštinę. Kai persikėlėme į naują policijos komisariato pastatą, tokių problemų nebeliko", – tikino D. Petraitis.

Vaikus – pas artimuosius

Šeimos ir vaiko gerovės centro Klaipėdoje direktorės Ritos Bratėnaitės-Vitkienės patirtis rodo, kad per didžiąsias šventes vaikų į šią įstaigą patenka itin mažai. Kur kas daugiau jų atvežama į šį centrą per Jūros šventę.

Iš girtaujančių ar smurtaujančių tėvų paimti vaikai neturėtų likti be priežiūros. Vienu metu centras gali apgyvendinti iki 20 vaikų.

"Jaučiame, kad Kalėdų metas dažniausiai būna susitaikymo šeimose laikas. Labai gaila, kad po švenčių, kai visi grįžta į kasdienybės vėžes, nemažai problemų turinčių šeimų vėl gyvena liūdnomis nuotaikomis, – kalbėjo centro vadovė. – Peržiūrime visų vaikų, kurie dabar negali būti su tėvais, situacijas, ieškome galimybių juos priglausti pas giminaičius ar kaimynus, kad per šventes jie nebūtų valdiškoje aplinkoje."

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Pareigūnai verti tik pagarbos o komisarai kalėdinių premijų?

Svarbu kad pačių pareigūnų nepritrūktu o ne vietos areštinėje, pareigūnams gatvėse reikia dėkoti o ne aukštiems komisarams sau premijas išsidalinusiems

Ale

vistiek tų vietų reikia daugiau statyti - va ateis konservatoriai po rinkimų tai kiek šnipų pagaus ir kremlinų išaiškins!:D)

Charoče

Tai latrai visada telpa, dviem-trim aukštais sumeta mentai į kameras, o ten meža viens ant kito.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS