JAV lietuviai ištiesė ranką | kl.lt

JAV LIETUVIAI IŠTIESĖ RANKĄ

Metų klaipėdiete tituluota Loreta Bosienė, šiemet tapusi ir Klaipėdos Rotary klubo „Karalienė Luizė“ prezidente, visu šimtu procentų pritaria Čikagos lietuvių Rotary klubo šūkiui „Gera daryti gera kartu“. Pirmas ilgai puoselėtas ir nemažai jėgų pareikalavęs projektas pavyko – Čikagos lietuvių klubas parėmė Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namus itin įspūdinga suma.

Planai gimė žiemą

Klaipėdietė verslininkė, medicinos centro „Lorna“ įkūrėja ir vadovė L. Bosienė nuo pat Rotary klubo „Karalienė Luizė“ įkūrimo yra jo narė, ne kartą buvo klubo viceprezidente.

Dar pernai ji sužinojo, kad 2023-iaisiais taps klubo prezidente, ir pradėjo galvoti, kokius naudingus darbus galėtų atlikti savajai Klaipėdai.

„Man visada svarbu, kad nauda būtų Klaipėdos žmonėms ir miestui. Galvoje sukosi mintys apie ne vieną projektą. Mūsų klubo sesės ne visos yra verslininkės ir ne kiekviena gali aukoti dideles sumas. Tapusi Klaipėdos Rotary klubo „Karalienė Luizė“ prezidente kėliau sau tikslą užmegzti ryšius su lietuvių Rotary klubais užsienyje. Žinojau, kad ruoštis reikia iš anksto, nes tarptautinis projektas užtrunka. Taip ir išėjo – darbo ėmiausi iškart po Naujųjų, o tik vasarą Amerikos lietuvių organizacija ėmėsi skelbti, kam bus skiriami jų renginio metu gauti pinigai“, – prisiminimais dalijosi L. Bosienė.

Patirties rengiant akcijas vaikų sveikatai stiprinti, rūpinantis paauglių narkomanijos prevencija turinti, daug sveikatinimo renginių, išjudinusių uostamiesčio bendruomenę, organizavusi L. Bosienė ėmėsi įgyvendinti detalų planą.

Iškilmės: ilgus mėnesius derinto projekto svarbiausio įvykio metu susitiko jo organizatoriai Ž. Janus (iš kairės), L. Žemaitis, L. Bosienė, A. Nikolajevienė, S. Scedrina ir L. Kliarskis. / L. Bosienės ir A. Nikolajevienės asmeninio archyvo nuotr.

Sulaukė svečių iš užjūrio

Užmezgus glaudų kontaktą su Čikagos Rotary klubo prezidente Sandra Scedrina, L. Bosienės pastangas vainikavo sėkmė.

Netrukus į Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namus atvyko pirmasis svečias iš užjūrio – Čikagos Rotary klubo narys Liutauras Žemaitis. Jis labai domėjosi, su kokiais vaikais dirba įstaiga, kokie jos poreikiai, kokių priemonių neįgaliems mažiesiems klaipėdiečiams prižiūrėti, sveikatinti ir ugdyti labiausiai reikia.

Su šia žinia grįžęs į Čikagą L. Žemaitis papasakojo, ką matęs Klaipėdoje. Klubo nariai pritarė iniciatyvai rugsėjį organizuojamo renginio metu paaukotus pinigus skirti būtent Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namams.

Tai buvo tik darbų pradžia.

Liepą į Klaipėdą atvyko Čikagos lietuvių Rotary klubo nariai Linas Kliarskis, Eugenija Paulauskienė. L. Bosienė pasistengė, kad jų viešnagė būtų turininga. Planas palengvinti gyvenimą vaikams, kurie serga sunkiomis ligomis, bei įsigyti priemonių, kurios padėtų patogiau prižiūrėti šiuos vaikus, neturi pabaigos.

Žinojau, kad ruoštis reikia iš anksto, nes tarptautinis projektas užtrunka.

Iš ekrano – gyvi pasakojimai

Šios viešnagės metu gimė mintis sukurti gyvą laišką primenantį dokumentinį filmą. Jo sukūrimą taip pat finansavo Čikagos lietuvių Rotary klubas.

Filme rodoma ne tik psichikos bei fizinių ligų kamuojamų vaikų būtis. Jautriai ir atvirai apie savo gyvenimą iš ekrano kalbėjo šių vaikų tėvai. Kaltės ir nežinios jausmą, sunkų fizinį krūvį ir sykiu meilę nelaimingiems mažyliams išgyvenančios moterys atviravo, kaip pasikeitė jų gyvenimas, kai neįgalius vaikus jos pradėjo patikėti įstaigos personalui.

Mamos ėmėsi darbų, mokslų, gali išvažiuoti atostogų, pagerėjo jų santykiai su kitais šeimos nariais. Tokia įstaiga daro gerą darbą ir visai visuomenei, nes, užuot visą savo laiką leidusios tik su neįgaliais vaikais, mamos gali dirbti, mokėti mokesčius, o ne būti pašalpų gavėjomis.

Tikrumas, kad neįgalus vaikas, dienai atvežtas į Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namus, yra saugus ir prižiūrėtas, yra svarbiausia šios įstaigos žinutė.

Kas iš arčiau žino, kaip gyvena neįgalius vaikus auginančios šeimos, puikiai supranta, kad jų laukia liūdnas likimas – kai šie vaikai tampa pilnamečiai, rūpestis dėl jų kasdien gula ant tėvų pečių. Galvodama apie tai, L. Bosienė supažindino svečius iš Amerikos su planais rengti Klaipėdoje centrą, kuriame neįgalūs žmonės galėtų ne tik leisti laiką, bet ir dirbti darbus su nauda sau patiems ir visuomenei.

Pažiūrėję šį filmą Čikagos lietuvių Rotary klubo nariai iš pirmų lūpų sužinojo apie neįgalius Klaipėdos vaikus, jų tėvus bei mūsų miesto sutrikusio vystymosi kūdikių namų darbuotojus.

Netrukus čia apsilankė Čikagos lietuvių Rotary klubo prezidentas Žygis Janus su žmona Nida, prezidento sekretorė Silvija Basijokaitė bei S. Scedrina, juos atlydėjo pati L. Bosienė.

Golfas: nors L. Bosienė (iš kairės) ir A. Nikolajevienė golfo nežaidė, bet dalyvavo labdaros turnyre ir jautė Čikagos lietuvių Rotary klubo narių Eglės Vasiliauskienės ir E. Paulauskienės dėmesį. / L. Bosienės ir A. Nikolajevienės asmeninio archyvo nuotr.

Pasisėmė naudingos patirties

Rudens pradžioje L. Bosienė ir Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namų direktorė Aušra Nikolajevienė apsilankė Čikagoje.

Maloniai sutiktos vietos lietuvių moterys pasakojo kiekvieną dieną dirbusios – lankėsi neįgalius vaikus ir suaugusiuosius globojančiose įstaigose, sėmėsi žinių, kaip pagalba tokiems žmonėms teikiama JAV.

„Nors buvo dalykų, kurie ne ką skiriasi nuo Lietuvos, – tokių pat ligų kamuojami vaikai, jų slauga bei priežiūra, bet labiausiai domino nematyta įranga. Lankėmės namuose, kurie įrengti vykdant neįgalaus žmogaus paskutinę valią. Jo testamente buvo nurodyta namą paversti neįgaliųjų sveikatos priežiūros centru“, – apie viešnagę Amerikoje pasakojo A. Nikolajevienė.

L. Bosienė pasakojo apie įstaigą, kurioje tėvai, mokomi intensyvios slaugos pagrindų, po kelių mėnesių jau geba patys slaugyti suluošintus vaikus, įgunda naudotis kvėpavimo aparatais bei prijungti maitinimo sistemas. Labiausiai klaipėdietę stebino specialistų pastangos neįgalius vaikus lavinti, kad jie gebėtų išmokti pasirūpinti savimi ir atlikti bent nesunkų darbą, kuriuo neįgalūs žmonės gali būti naudingi visuomenei.

Stebino ir amerikiečių nuostata vaikais laikyti asmenis iki 21-erių, mat Lietuvoje visomis vaikams skiriamomis pagalbos priemonėmis gali naudotis tik žmonės iki 18 metų.

Dosnumas viršijo lūkesčius

Rugsėjo 23 d. Čikagos lietuvių Rotary klubo nariai rinkosi į golfo turnyrą, skirtą paremti Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namus. Šis klubas garsėja savo labdaringa veikla, per 15 gyvavimo metų jie jau paaukojo per 800 tūkst. JAV dolerių įvairiems projektams Amerikoje ir Lietuvoje.

Ne vienas klaipėdiečių projektas sulaukė šio Čikagos lietuvių klubo paramos.

Prieš turnyrą A. Nikolajevienė papasakojo apie įstaigos veiklą ir apie lūkesčius už surinktus pinigus įsigyti specialias funkcines paliatyviosios slaugos lovas, tinkamas bet kurio amžiaus vaikams. Įstaigos darbuotojai svajojo sukurti alternatyvaus bendravimo kambarį, kuris padėtų bendrauti autizmo kamuojamiems vaikams.

Pinigus aukojo ne tik golfo turnyro dalyviai.

Šventinio vakaro metu vyko „tylusis“ ir „gyvasis“ aukcionai, buvo surengta loterija, kurioje buvo galima įsigyti ir klaipėdiečių atsivežtų meniškų daiktų ir tiesiog balionų.

Dosnūs Amerikos lietuviai du balionus nupirko po 10 tūkst. dolerių už kiekvieną, jiems buvo svarbu žinoti, kad šie pinigai bus panaudoti sveikesnei bei laimingesnei neįgalių vaikų ateičiai.

Neįgalių mažųjų klaipėdiečių tėvai nutapė piešinių, kurie buvo įrėminti ir padovanoti aukotojams.

Viešnagė: vasarą Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių globos namuose apsilankė Čikagos lietuvių Rotary klubo nariai ir patys įsitikino, kad įstaigai reikia padėti. / L. Bosienės ir A. Nikolajevienės asmeninio archyvo nuotr.

Jau laukia pirkinių

„Tada neįsivaizdavome, kokio dydžio paramos tikėtis. Kad ir kiek pinigų būtų surinkta, būtume laimingi. Tikrai nesitikėjome, kad suma bus tokia įspūdinga – 50 tūkst. JAV dolerių yra didžiausia kada nors mūsų įstaigai paaukota suma. Esame labai dėkingi Klaipėdos Rotary klubo „Karalienė Luizė“ prezidentei L. Bosienei, Čikagos lietuvių Rotary klubo vadovams bei nariams, visiems, kas nuoširdžiai padėjo vykdant šį projektą“, – kalbėjo A. Nikolajevienė.

Padėkos žodį Čikagos lietuviams tarusi L. Bosienė vakaro metu susirinkusiems tautiečiams sakė esanti laiminga matydama, kaip bendri tikslai padeda plakti vienu ritmu ir labai toli esančių žmonių širdims.

Čikagos lietuvių Rotary klubo nariai labdaros renginio metu gautais pinigais patys apmokės už šešias funkcines lovas, hidromasažinę vonią, ergoterapinius stalus bei interaktyvią lentą, taip reikalingą ugdyti autistiškų vaikų bendravimą.

Visi šie įrenginiai jau užsakyti, laukiama, kada pardavėjai juos atgabens į Klaipėdą.

Kalbėdama apie bendravimą su Amerikos lietuviais bei jų aukas, L. Bosienė neslėpė – patys sumokėdami už pirkinius Čikagos lietuvių Rotary klubo nariai padarė paslaugą sesėms rotarietėms Klaipėdoje. Joms nereikėjo panaudoti renkamo nario mokesčio pinigų, jie liko nepaliesti ir galės būti panaudoti kitiems labdaros projektams.

GALERIJA

  • JAV lietuviai ištiesė ranką
  • JAV lietuviai ištiesė ranką
  • JAV lietuviai ištiesė ranką
L. Bosienės ir A. Nikolajevienės asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS