Kadencijų pabaiga: rokiruotės ugdymo įstaigose | kl.lt

KADENCIJŲ PABAIGA: ROKIRUOTĖS UGDYMO ĮSTAIGOSE

Pagal naują Švietimo įstatymą, baigiasi dalies uostamiesčio ugdymo įstaigų vadovų kadencijos. Kai kurie jų dalyvavo konkursuose, kad galėtų užimti turėtas pareigas, ir juos laimėjo. Tad rytoj miesto tarybos posėdyje dalis buvusių direktorių bus atleisti ir vėl priimti į tuos pačius postus.

Kai kur laukia permainos

Dar vieną kadenciją P. Mašioto mokyklai vadovaus Janina Grigienė, "Žaliakalnio" gimnazijai – Vitalijus Jakobčiukas, Gedminų progimnazijai – Aurelijus Liaudanskis, J.Karoso muzikos mokyklai – Sigitas Kusas.

Visi šių įstaigų direktoriai buvo įvertinti teigiamai ir laimėjo konkursą šioms pareigos dar vienai kadencijai.

Permainos laukia "Litorinos" mokyklos, kurios direktorė Edita Andrijauskienė vadovo vietą laimėjo Telšiuose, lopšelyje-darželyje "Žemaitukas". Ji ten darbuosis nuo sausio 2 d. Kas vadovaus "Litorinos" mokyklai dar neaišku.

Jei direktorius yra labai gerai vertinamas, jeigu jo darbas tenkina miesto tarybą, merą ir švietimo tarybą, kodėl jam reikėtų dalyvauti konkursuose, jei jis ir taip gali toliau dirbti?

Direktoriai keičiasi ir dviejuose Klaipėdos darželiuose – "Želmenėlyje" direktorę Genovaitę Žmuidienę pakeis Laima Sireikienė, laimėjusi konkursą ir iki šiol dirbusi Klaipėdos jūrų kadetų mokyklos direktoriaus pavaduotoja.

Taip pat darželyje "Alksniukas" direktorę Tatjaną Žukauskienę keičia Milda Šiaudvytienė. Ji taip pat laimėjo konkursą į šią vietą.

Konkursai stringa

Baigėsi ir Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centro direktoriaus Alekso Bagdonavičiaus kadencija.

Dienraščio žiniomis, konkursas į šias pareigas neįvyko, nes nebuvo tinkamų kandidatų. Pats A. Bagdonavičius dar vieną kadenciją centrui vadovauti nepanoro.

A. Bagdonavičius eis šias pareigas, kol bus paskelbtas naujas konkursas.

Panaši situacija ir Tauralaukio mokykloje bei "Aukuro" gimnazijoje.

Beje, vadovauti šiai gimnazijai buvo pareiškę norą du pretendentai, bet dėl kažkokių priežasčių jie neatvyko į konkursą.

Dalis mokyklų ir darželių vadovų pasitraukė iš pareigų nelaukdami kadencijos pabaigos, vieni – dėl sveikatos problemų, kiti – dėl kitų priežasčių.

"Ugdymo įstaigų vadovų kadencija buvo nustatyta penkeriems metams. Kai kurie vadovai, laimėję konkursus, vėl grįžta į savo pareigas. Tačiau svarstoma tuos formalumus ateityje sumažinti. Jei direktorius yra labai gerai vertinamas, jeigu jo darbas tenkina miesto tarybą, merą ir švietimo tarybą, kodėl jam reikėtų dalyvauti konkursuose, jei jis ir taip gali toliau dirbti? Jei vadovas vertinamas patenkinamai ir nėra jokių galimybių jo atleisti, tokie konkursai gal ir reikalingi", – pastebėjo Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

Reputacija – svarus argumentas

Prieš dvejus metus Švietimo įstatymo pataisas inicijavusi tuometė prezidentė Dalia Grybauskaitė siūlė, kad tos pačios valstybinės ir savivaldybės švietimo įstaigos, išskyrus aukštąsias mokyklas, vadovu tas pats asmuo galėtų būti skiriamas ne daugiau kaip dviem kadencijoms iš eilės.

Vis dėlto Seimas išbraukė šią normą. Esą tokiu atveju nepagrįstai darbo netektų gerai dirbantys mokyklų direktoriai, o gerų vadovų esą ir dabar sunku rasti.

Parlamentarai paliko valstybės vadovės pasiūlytą normą, kad švietimo įstaigos vadovu gali būti tik nepriekaištingos reputacijos asmuo.

Pagal priimtas pataisas, švietimo įstaigos vadovas, baigęs penkerių metų kadenciją, turi teisę dalyvauti tos pačios švietimo įstaigos viešame konkurse vadovo pareigoms eiti.

Vadovai privalo būti nepriekaištingos reputacijos ir kasmet teikti veiklos ataskaitas, kurias vertina mokyklos taryba.

Jeigu, pasibaigus kadencijai, gerai dirbęs švietimo įstaigos vadovas atsisako dalyvauti viešame konkurse toliau eiti pareigas, esant galimybei, jam turi būti pasiūlytos iki paskyrimo švietimo įstaigos vadovu eitos arba kitos pareigos.

Klaipėdos mieste yra 94 ugdymo įstaigos, iš jų 47 – ikimokyklinės, jose daugiausia ir numatoma vadovų pasikeitimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Anonimas

Kol Vytauto Didž.gimnazija nepasiekė visiško dugno, greičiau pakeiskit direktorių ir jam lojalias pavaduotojas

cirkas

Ką! Ir Kusas liko?

???

lai švietimo skyrius patikrina "Varpo" gimnazijos vadovų darbus, o dar geriau ministerijos tikrintojai. Manau labai įdomu būtų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS