Kaimynų džiaugsmui – fejerverkas ankstų rytą | kl.lt

KAIMYNŲ DŽIAUGSMUI – FEJERVERKAS ANKSTŲ RYTĄ

Savaitgalį dešimtys šeimų liko be miego. Nežinia ką šventę kaimynai savo kieme nusprendė į dangų driokstelėti fejerverkų salvę. Tačiau šitokia linksmybių kulminacija šeštadienį pusę šešių ryto sukėlė kitų kvartalo gyventojų įsiūtį.

Auklėja tik baudos

Žmonės klausė kaimynų, ar jiems viskas gerai su galva, jei leidžia fejerverkus gyvenamojoje zonoje paryčiais?

Kita kaimynė pasiskundė, kad iš miegų pakirdę mažamečiai vaikai atlėkė į tėvų miegamąjį labai išsigandę.

Į skundą socialiniame tinkle atsiliepė ir kitas gyventojas, įsikūręs per du namus nuo triukšmadarių. Žmogus stebėjosi, kad kaimynai tokie nesupratingi, nes fejerverkai pažadino didžiąją dalį Klaipėdos rajone esančio gyvenamojo kvartalo.

Klaipėdos rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Gitana Bajorinienė patikino, kad kol kas nesulaukė skundo dėl šeštadienį leistų fejerverkų.

„Gal žmonės policijai pranešė? Mes naktį nevažiuojame pagal iškvietimus dėl tokių įvykių, policija turėtų reaguoti“, – tikino skyriaus vedėja.

Tačiau G. Bajorinienė patarė, kad triukšmadarius kaimynai be vargo gali paauklėti.

„Derėtų nufilmuoti ar nufotografuoti leidžiamus fejerverkus, tik būtina užfiksuoti, kada tai įvyko. Kartais sulaukiame pranešimų, kuriuose nenurodomas laikas. O tai svarbu, juk yra nustatytos ramybės valandos ir to turi būti laikomasi. Jei gyventojai nesilaiko tvarkos, yra būdų juos paauklėti. Geriausiai lietuvius auklėja baudos“, – priminė G. Bajorinienė.

Tvarka: triukšmingų renginių laikui taip pat yra taikomi tam tikri apribojimai. / Evaldo Šemioto nuotr.

Triukšmauja ir pirtininkai

Klaipėdos rajone tokių skundų net ir ne kalėdiniu ar Naujųjų metų laikotarpiu pasitaiko tose vietovėse, kur kaimynystėje įsikūrusios šventėms nuomojamos sodybos.

Kalotės gyventojai prasitarė, kad dažnokai fejerverkai į dangų lekia iš vienos nuomojamos pirties kiemo.

Klaipėdos rajone, už Gargždų, netoli Minijos upės esančios kelios pobūvių sodybos taip pat dažnokai patriukšmauja.

Viena pirtis, esanti dviejų sodų bendrijų teritorijoje, neretai apkalbama kaimynų.

Čia gyventojus fejerverkai yra pažadinę trečią valandą nakties, viduryje darbo savaitės.

Sodybos šeimininkas į priekaištus nereaguoja, dažniausiai aiškina, kad tai ne jis triukšmavo, o svečiai.

Tačiau savivaldybės patvirtintose taisyklėse užsiminta apie tokių pasilinksminimo įstaigų savininkų atsakomybę.

Gyvenamieji rajonai – tylos zona

Klaipėdos miesto savivaldybėje civilines pirotechnikos priemones galima naudoti ne arčiau kaip 75 m nuo gyvenamųjų pastatų dienos ir vakaro laiku (7–22 val.), išskyrus organizuojamus renginius, kuriems išduotas savivaldybės leidimas.

Klaipėdos rajono viešosiose vietose draudžiama naudoti pirotechnikos priemones nuo 22 iki 7 val.

Fejerverkus draudžiama leisti arčiau kaip 30 metrų nuo mokyklų, gydymo įstaigų, kulto ir šarvojimo patalpų, jeigu tai nesuderinta su pastatų (statinių) valdytojais raštu.

Rajono tarybos patvirtintose taisyklėse paaiškinta, kas yra tyliosios viešosios ir gamtos zonos ir kas jose draudžiama.

Geriausiai lietuvius auklėja baudos.

Tyliąja zona vadinamos urbanizuotos teritorijos, kuriose net draudžiama naudoti transporto priemones, įvairių veiklų įrenginius ir kitą techniką, kuri sukelia didesnį nei 50 decibelų lygio triukšmą, išskyrus tuos atvejus, kai transporto priemonės ir mechanizmai naudojami avarijoms likviduoti, su seniūnija suderintu laiku valyti, tvarkyti teritoriją, išvežti atliekas.

Kada draudžia triukšmauti

Pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus, dienos metas yra nuo 7 iki 19 val.

Vakaro metas – nuo 19 iki 22 val., o nakties metas – nuo 22 iki 7 val.

Ramybės laikas, kai draudžiama triukšmauti, yra nuo 19 iki 7 val. ryto.

Svarbu paminėti, kad savivaldybės yra pasitvirtinusios triukšmo prevencijos viešose vietose taisykles ir daugelyje jų nurodoma, jog gyvenamųjų namų teritorijoje darbo dienomis ramybės laikas yra nuo 22 iki 7 val., o savaitgaliais – nuo 22 iki 9 val.

Nors atrodytų, jog teisėtai galima triukšmauti nuo 7 val. ryto iki 19 val., reikia nepamiršti, kad yra nustatytos tam tikros higienos normos stacionariems triukšmo šaltiniams, kuriems yra nurodyti ribiniai triukšmo dydžiai ne tik vakaro, nakties, bet ir dienos metu, juos viršyti taip pat draudžiama.

Pavyzdžiui, septintą ryto žmogus, nusprendęs atsivežti puspriekabę akmenų į savo kiemą, turėtų pagalvoti, ar tuo džiaugsis šeštadienio rytą pažadinti kaimynai.

Klaipėdos rajono savivaldybės patvirtintose taisyklėse išdėstyta, kas yra viešosios rimties trikdymas.

Tai yra šauksmai, švilpimas, garsus dainavimas arba grojimas muzikos instrumentais ir kitokiais garsiniais aparatais, pastatų durų, transporto priemonių durelių trankymas, šunų lodymas, netvarkingos signalizacijos veikimas, transporto priemonių triukšmingas veikimas.

Gali tekti sumokėti ir tūkstantį

Administracinių nusižengimų kodekso 48 straipsnis už Triukšmo valdymo įstatymo ir kitų teisės aktų, reglamentuojančių triukšmo valdymą, nevykdymą ar pažeidimus numato baudą nuo 100 iki 600 eurų.

Pakartotinai padarius pažeidimą grės bauda nuo 500 iki 1 tūkst. eurų.

Savivaldybių tarybų patvirtintų triukšmo prevencijos viešosiose vietose taisyklių nesilaikymas užtraukia baudą nuo 150 iki 600  eurų.

Už pakartotiną savivaldybių tarybų patvirtintų triukšmo prevencijos viešosiose vietose taisyklių nesilaikymą gresia bauda nuo 500 iki 1 tūkst. eurų.

GALERIJA

  • Kaimynų džiaugsmui – fejerverkas ankstų rytą
Evaldo Šemioto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Daiva

Ir mus Mažojo kaimelio soduose /Baltijos/ "užkniso" naktiniai fejerverkai. Švenčia koks suš...as budulis Petras savo gimtadienį, tai visi turi naktimis nemiegoti? Tegul pasižiūri, pvz., Vokietijos baudų katalogą. Tokiems naktinių spogdinimų mėgėjams ten bauda siektų net iki 30000 eurų. Užtat niekas ten nedrįsta fejerverkus leisti. Bet tai - civilizuotas pasaulis. Ne budulinė Kl.

Romcis

...puikus pastebėjimas...tokiems ale pofik..reikia atgal ..granata atgal į tą pačią leidėjų vieta.....ir tegul po to aiškinasi nuo ko ..nuo savo durnumo ranku ar kojių neteko ...

Vis negerai.

Prisimename, kaip nuo sniego gramdydavo saligatvius, anksti ...kiekviena ryta, ir ka, nieko, todel dabar nieks nebegramdo, ir vel negerai.....verkiama, kad nevalyta.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS