Kaip Klaipėda prisidėtų prie humanitarinės krizės sprendimo, jeigu į šalį plūstelėtų ukrainiečiai? | kl.lt

KAIP KLAIPĖDA PRISIDĖTŲ PRIE HUMANITARINĖS KRIZĖS SPRENDIMO, JEIGU Į ŠALĮ PLŪSTELĖTŲ UKRAINIEČIAI?

Uostamiestis gavo užduotį apsvarstyti galimybes, kuo galėtų prisidėti prie humanitarinės krizės sprendimo, jei į šalį plūstelėtų pabėgėliai iš Ukrainos.

Prašė pasiruošti

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) kartu su Savivaldybių asociacijos valdybos atstovais apsvarstė geopolitinę situaciją, nacionaliniam saugumui kylančias grėsmes, civilinės gyventojų saugos klausimus ir bendradarbiavimo mechanizmus galimos humanitarinės krizės atveju.

Situaciją vertinant šalta ir ramia galva, verta pradėti ruoštis galimiems išbandymams.

"Susitikimas vyko ne dėl to, kad jau reikėtų kelti paniką. Situaciją vertinant šalta ir ramia galva, verta pradėti ruoštis galimiems išbandymams. Sena tiesa – nori taikos, ruoškis karui. O mes norime taikos. Vadinasi, reikia numatyti visus scenarijus", – nuotolinio susitikimo esmę apibūdino Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Pernai panašių susitikimų taip pat buvo surengta, tik juose kalbėta apie savivaldybių prisidėjimą prie nelegalių migrantų apgyvendinimo. Didžioji našta šioje migrantų krizėje teko rytinėms šalies savivaldybėms.

"Šią minutę dar sudėtinga kalbėti, kiek tokių žmonių apskritai atsidurtų Lietuvoje, o ir pačioje Klaipėdoje. Bėgančių nuo karo migrantų krizę turėtų spręsti ne viena Lietuva, bet ir visa Europos Sąjunga. Tuomet dėmesys kryptų į kvotas, kiek tokių kvotų tektų kiekvienai šaliai, o vėliau ir kiekvienai savivaldybei. Neduok, Dieve, jei tai įvyktų", – kalbėjo V.Grubliauskas.

Skyrė namų darbų

Savivaldybių buvo prašoma revizuoti turimus pastatus, gydymo įstaigas, kitus resursus.

"Tam reikėtų numatyti ir lėšas. Tikėtina, kad į tokios krizės sprendimą įsitraukti turėtų ir privatus sektorius, apgyvendinimo, maitinimo įstaigos. O savivaldybėms reikėtų atlikti namų darbus", – pastebėjo V.Grubliauskas.

Vytautas Grubliauskas: sena tiesa – nori taikos, ruoškis karui. O mes norime taikos.

Klaipėdos savivaldybės VRM prašė parengti klausimyną, kuriame būtų nurodyta, kokios informacijos reikėtų pateikti.

"Natūralu, kad jau šiandien tenka kalbėti apie savanorių telkimo ir jų galimybių zondavimo klausimus. Šią akimirką dar to nereikia, ir aš viliuosi, kad to ir neprireiks. Išmintis byloja, jei būsi gerai pasiruošęs karui, tikėtina, kad sulauksi taikos", – pažymėjo Klaipėdos meras.

Telkia ir nevyriausybininkus

Natūralu, kad jau šiandien tenka kalbėti apie savanorių telkimo ir jų galimybių zondavimo klausimus.

Su Lietuvos savivaldybių asociacijos atstovais sutarta iš anksto sudaryti apgyvendinimui tinkamų objektų sąrašą, žinoti kiekvienos savivaldybės pajėgumus ir poreikius.

Su Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos, "Carito", Maltos ordino pagalbos tarnybos, "Maisto banko" atstovais aptarti teisiniai bendradarbiavimo aspektai, taip pat – kur ir kokias socialines paslaugas, esant reikalui, galėtų teikti nevyriausybinės organizacijos.

"Tikėkimės, kad to niekada neprireiks. Tačiau geopolitinė realybė verčia iš anksto apgalvoti ir numatyti, kokie objektai galėtų būti pritaikyti dideliam iš konflikto zonų bėgančių žmonių srautui apgyvendinti, kaip spręstume maitinimo klausimus, kaip būtų organizuojamas humanitarinės pagalbos teikimas. Per pastarąjį pusmetį, valdydami neteisėtos migracijos krizę, sukaupėme vertingos patirties, tad tikiu, kad surėmę pečius su savivaldybėmis ir nevyriausybinėmis organizacijomis, pasidaliję atsakomybę, įveiksime visus iššūkius", – po susitikimo teigė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

ghghjghf

Papingos ukrainietės, kas gali būti geriau...

Klpd.

Geriausiai būtų kad to karo nebūtų. Kad Ukraina ir savo pilietinį karą užbaigtų o tai jau tikrai žmonių gaila. Tokia šalis galėtų jau seniai gyventi ramiai ir gerai tik kad išorės ,,geradėjai" niekaip nenurimsta, vis jiems rūpi..:D) Ir vieniems ir kitiems.Linkiu ukrainiečiams Taikos. Tas svarbiausia

galima būtų

padėti pasenusia "vakcina" pavyzdžiui.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS