Kalvystės muziejui reikia remonto | kl.lt

KALVYSTĖS MUZIEJUI REIKIA REMONTO

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus padaliniui – Kalvystės muziejui – būtinas remontas. Prieš daugiau nei 30 metų įkurtas muziejus gerokai susidėvėjo ir morališkai paseno, tad esą būtina tvarkyti ne tik statinius, bet ir atnaujinti ekspoziciją.

„Pirmąją ekspoziciją Kalvystės muziejuje atidarėme 1992 m. Taigi, senokai. Be to, pats pastatas yra labai blogai techniškai pastatytas. Stogas labai prastas, atlikome pastato energinio naudingumo ekspertizę ir paaiškėjo, kad vamzdžiai leidžia šilumą į lauką. Tai yra labai neekonomiškas pastatas, yra dar ir dizaino dalykai, kuriuos reikia aptarti su architektais, kaip visa tai modernizuoti“, – kalbėjo Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius Jonas Genys.

Kalvystės muziejaus ekspozicijos pastatas su kiemeliu ir su kalve sudaro šio muziejaus bendrą kompleksą.

Galvojama, kad ekspozicijoje turėtų atsispindėti ir per pastaruosius metus archeologų atrastos senųjų vietos metalurgų naudotos metalo lydymo krosnelės, kiti artefaktai, kuriais buvo apdorojama geležies rūda.

„Kalvystės muziejuje turi atsispindėti visas procesas, nuo gavybos iki gaminių, nes informacijos yra, įdomių dalykų yra, reikia tik viską pritaikyti muziejiniam formatui. Dar su Dionyzu Varkaliu kalbėjome, kad muziejuje jau metas kažką modernizuoti. Aukso vertės yra pati kalvė, kurioje atgimsta senieji amatai. Tik atsiranda kita problema, aplinkosaugininkai neleidžia mums deginti žaizdro, nes teršiamas senamiestis. Tačiau dabar yra visokių medžiagų, kurios nėra tokios taršios ir kurias galima naudoti“, – kalbėjo J. Genys.

Muziejus priklauso savivaldybei, tad Klaipėdos vicemeras Algirdas Kamarauskas su kolegomis atvyko į vietą susipažinti, kokia yra situacija ir ką reikėtų daryti.

„Gavome signalą, kad Kalvystės muziejų reikia tvarkyti, ir atvykome apsižiūrėti, kokia situacija. Paskui atsiųsime specialistus, kad įvertintų statinius, ir tada galėsime planuoti, ką daryti toliau. Tai yra senamiesčio dalis, be to, muziejus susijęs su garsiu klaipėdiečiu jo įkūrėju – D. Varkaliu, tad tuo labiau reikia viską sutvarkyti“, – tvirtino A. Kamarauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

to >KLPD

o tai kaip tada ta vieta senamiesčio širdy atrodys? Vėl kokia Dūduko gauja sau švariai pasims?..O ten ne tik Klavystės muziejus, ten seniausia vintažinė Memelio kalvė

>KLPD

GAL PRIBRENDO LAIKAS ,NEZIURIN I KUREJO NUOPELNUS, MUZIEJU KELTI PRIE BENDRO kLAIPEDOS KRASTO MUZIEJAUS?

Klpd.

Privatizuot ir parduot už dyką. Varkalio nėr - nėr kam apgint ir neleist . Pimyn Įslaptintieji ir visuomenės gėrio naikintojai!:D) Ko gero greit išgirsim kad šitas objektas nevertas dėmesio kadangi kažkur kažkaip neįtrauktas į kažkokius sąrašus..:D)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS