Klaidą pastebėjo, tačiau neištaisė: atminimo lentelė – ne ant to namo | kl.lt

KLAIDĄ PASTEBĖJO, TAČIAU NEIŠTAISĖ: ATMINIMO LENTELĖ – NE ANT TO NAMO

Atminimo lenta Klaipėdoje gyvenusiam ir dirbusiam vokiečių teisininkui, žurnalistui ir istorikui Rudolfui Valsonokui uostamiestyje pakabinta ne ant to namo. Istorikai šią klaidą pastebėjo dar prieš pustrečių metų, tačiau ji neištaisyta iki šiol.

R. Valsonokas (1889–1945) – Dachau konclagerio kankinys, ypač nusipelnęs Klaipėdos kraštui, kuriame apsigyveno šį prijungus prie Didžiosios Lietuvos.

Jis įrodinėjo, kad Klaipėdos kraštas yra baltų žemė, lietuviai (vėliau vadinami lietuvininkais) – autochtonai (senieji, vietiniai gyventojai).

Jis pateikė faktų apie grubų nacių Vokietijos kišimąsi į krašto valdymą, tarptautinės teisės normų pažeidinėjimus, lietuvių ir vokiečių gyventojų kiršinimą, politinį ir ekonominį spaudimą Lietuvai, išsamiai ištyrė Klaipėdos krašto gyventojų tautinę sudėtį.

Po 1939 m. kovo iš nacių Vokietijos okupuotos Klaipėdos pasitraukė į Lietuvą, kur prasidėjus karui slapstėsi iki pat 1944 m., kol buvo suimtas ir įkalintas Dachau koncentracijos stovykloje, ten ir žuvo.

Jam atminti Klaipėdoje ant Liepų g. 3 namo pakabinta atminimo lenta.

Vis dėlto dar 2018 m. pavasarį istorikai pastebėjo, kad padaryta klaida. R. Valsonokas šiame name negyveno.

Atminimo lentelė turėtų būti pakabinta ant Liepų g. 28 namo.

O namo numeriai neatitinka istorinės tiesos todėl, kad 1934–1935 m. buvo keičiami gatvių pavadinimai ir namų numeracija.

Apie tai buvo informuota Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija.

Ji ir rekomendavo Klaipėdos miesto savivaldybės administracijai perkelti R. Valsonoko atminimo lentą nuo namo Liepų g. 3 ant namo Liepų g. 28.

Tai turėjo būti padaryta Klaipėdos miesto savivaldybės lėšomis. Tačiau rekomendacija liko popierinė.

Klausimo, kodėl taip atsitiko, sulaukė Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijos pirmininkas, vicemeras Arvydas Cesiulis.

"Manęs tada nebuvo, kai bananais lijo", – pašmaikštavo tik pusantrų metų savivaldybėje dirbantis A. Cesiulis, pažadėjęs, kad klaida bus ištaisyta.

Vicemeras taip pat paprašė, kad būtų padaryta kelerių pastarųjų metų Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijos nutarimų suvestinė ir patikrinta, ar visi jie įvykdyti, jei ne, paprašė išsiaiškinti kodėl.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas parašė teisingai

Teisingai. Šie faktai teisingi ir patvirtinti istorikų leidiniuose . Juos gali rasti ir internete, tiktai reikia mokėti kitas kalbas. O žurnalistei Astai reikėtų geriau tikrinti faktus...

Magyla

Astutė perrašė Valsionoko biografiją? Atminimo lentoje jo mirties metai - 1946. Taigi, Dachau stovykloje jis žūti negalėjo. Bet gal lentos kabintojai suklydo dusyk - ne ant to namo pakabino ir ne tuos metus parašė? Šiaip ar taip, straipsnelio autorei ačiū bent už tai, kad judina savivaldybės tinginius!

Anonimui

Pasakyk: ,,Kaip Dieva myliu - nemeluoju''
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS