Klaipėda dar laukia desovietizacijos komisijos išvadų | kl.lt

KLAIPĖDA DAR LAUKIA DESOVIETIZACIJOS KOMISIJOS IŠVADŲ

Klaipėdos rajono savivaldybė iš Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro jau sulaukė vadinamosios desovietizacijos komisijos išvadų, kurių veikėjų vardais pavadintų gatvių pavadinimai galės likti, o kurių turės būti šalinami. Uostamiestis sprendimo dar laukia.

Klaipėdos savivaldybės administracija jau inicijavo memorialinės lentos Antanui Venclovai nuėmimą ir Salomėjos Nėries bei Liudo Giros gatvių pavadinimų pakeitimą.

Klaipėdos savivaldybės Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui dar gegužės pabaigoje išsiuntė informaciją apie uostamiestyje esančius viešuosius objektus, pažeidžiančius šį draudimą.

Tačiau vadinamoji desovietizacijos komisija papildomai įpareigojo savivaldybę apklausti dar ir klaipėdiečius dėl, jų manymu, užsilikusių totalitarinių ar autoritarinių režimo simbolių pašalinimo mieste.

Dienraščio duomenimis, iki nustatytos datos nė vieno pasiūlymo iš miestiečių šiuo klausimu nesulaukta.

Lig šiol Klaipėdoje laukiama Tarpinstitucinės komisijos išvadų dėl desovietizacijos miesto viešosiose erdvėse.

Klaipėdos rajono savivaldybę toks raštas jau pasiekė. Jame dėstoma, kad Butkų Juzės gatvių pavadinimai Gargžduose, Greičiūnų ir Lapių kaimuose rajono savivaldybės administruojamoje teritorijoje gali likti.

Ekspertų teigimu, nėra pagrindo teigti, kad šis asmuo prisidėjo propaguojant totalitarinius, autoritarinius režimus.

Taip pat Gargžduose ir kitose Klaipėdos rajono savivaldybės vietovėse nėra pagrindo keisti Juliaus Janonio, Pirmūnų, Kosmonautų, Pergalės gatvių pavadinimų.

Esą J. Janonis buvo tam tikrų kairiųjų pažiūrų, tačiau poetas žuvo dar iki bolševikų perversmo Rusijoje, o Kosmonautų, Pergalės, Pirmūnų gatvių pavadinimuose nėra jokios nuorodos į ideologiją.

Tačiau sovietinio rašytojo Petro Cvirkos gatvės pavadinimą Gargžduose liepta šalinti, ne šis asmuo buvo aktyvus okupacinės valdžios veikėjas.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

PASAKYKIT

KĄ JUMS BLOGO PADARĖ LANDSBERGIS? BLOGAI,KAD PASKELBĖ NEPRIKALUSOMYBĘ,KAI DAR BUVO OKUPACINĖ ARMIJA/ . JUMS LABAI SKAUDA ,KAD JIS DĖSTĖ MARKSIZMĄ--TAI MES VISI STENGĖMĖS TĄ DALYKĄ IŠLAIKYTI GERIAUSIA,KAD GAUTUME STIPENDIJĄ.ASILAI,NIEKO NESUKŪRĘ,ĮSIKALĘ KELIS ŽODŽIUS KP I KGB NEGYVENĘ ANAIS LAIKAIS VAIZDUOJA POPIERINIUS PATRIOTUS

PERSISUNKUSIEMS NEAPYKANTA

PUOLAM SMERKTI PAMIRŠĘ,KAD JIE RAŠĖ LIETUVIŠKAI IR JUOS SPAUSDINO LIETUVIŠKAI,KAD BUVĘ KP AR KGB TAI DAŽNIAUSIAI TODĖL,KAD GALĖTŲ UŽIMTI AUKŠTESNES PAREIGAS,O KAS BŪTŲ,JEI NEI VIENAS LIETUVIS NEBŪTŲ STOJĘS Į TAS GRETAS--BŪTUMĘ GAVĘ TOKIŲ PUTINŲ IR LABAI SUNKIAI BŪTŲ BUVĘ ATGAUTI NEPRIKALUSOMYBĘ. TIE KURI POKARYJE NUSIKALTO,JAU NUBAUSTI IR JŲ SENAI NĖRA.

pirma

išslaptinkit kgb agentus ir komunistus praeity daugeliui žmonių suėdusius gyvenimus. Ir iki dabar sėdinčius su savo išperom aukščiausioje valdžioje. O tik paskui žiūrėkit kur kas ne taip užrašyta. Pasižiūrėkit į Gorienės int. tv _komentarai_diskusiją su Vaišvila apie Medininkus - pamatysit kaip dirba mūsų prokurorai, teismai ir tyrėjai...Faktai ant stalo o visur vieningai tylima?Ir pirmiausia liandzbergyne..Štai kur reikia būtinai imtis rimtų, konkrečių priemonių tik kad Debilotaitė specialiai konservų pastatyta į pagrindinę vykdomosios jėgos struktūrą tam kad susidoroti su tais kurie pareikalaus tokio teisingumo ir atvirų nusikaltėlių suėmimo. Matom iš ,,riaušininnkų" teismo kuris virto cirku
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS