Klaipėda ruošiasi mokytojų streikui | kl.lt

KLAIPĖDA RUOŠIASI MOKYTOJŲ STREIKUI

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Klaipėdos susivienijimo vadovė Laima Juknienė patvirtino, kad prie pedagogų streiko, kuris prasidės jau rytoj, prisijungia 33 uostamiesčio ugdymo įstaigos – 13 darželių ir 20 bendrojo lavinimo mokyklų.

Kas užims vaikus?

Streikuojančiųjų, anot L. Juknienės, netrukus bus daugiau, nes yra lopšelių-darželių, kurių darbuotojos nori prisijungti.

„Streikas yra neterminuotas. Streikuojama būdavo ir keturias, ir šešias savaites. Tiesa, ugdymo įstaigos bus atidarytos, bet mokytojai nedirbs, tik klausimas, kas užims vaikus? Apie tai dar nesutarta. Bet kadangi įstaigų steigėja yra savivaldybė, gal tėveliai tegul vaikus veda į savivaldybę“, – ironizavo L. Juknienė.

Jos žiniomis, iš kažkur ugdymo įstaigų vadovai gavo nuorodą, kad vietoj streikuojančių mokytojų būtų skiriami juos pavaduojantys darbuotojai.

„Tačiau, pagal įstatymus, vietoj streikuojančiojo jo darbo niekas kitas negali dirbti. Tai draudžiama. Pagal įstatymus, tai yra trukdymas streikuoti. Jei bus pavaduojama, kreipsimės į teismą“, – pabrėžė L. Juknienė.

Pagal įstatymus, vietoj streikuojančiojo jo darbo niekas kitas negali dirbti.

Streikuos visos pedagogės

Lopšelio-darželio „Inkarėlis“ mokytoja, profesinės sąjungos vadovė Dalia Butkienė teigė, kad šio darželio pedagogės prie streiko prisijungs pirmadienį, spalio 2 d.

„Streikuos visos mokytojos – ir profsąjungos narės, ir ne profsąjungos narės. Realiai mūsų įstaiga lieka be mokytojų. Iš anksto bus išsiųsti laiškai vaikų tėvams, kad mūsų įstaigoje pradedamas streikas. Į darbą streikuojantys darbuotojai neateis, ateis tik streiko komiteto narys, ir tik kelioms valandoms. Kiekvieną streiko dieną ateis vis kitas komiteto narys, esame sudarę grafiką, kas kada ateisime, ir tą grafiką pateiksime įstaigos administracijai, kad, esant reikalui, žinotų, į ką kreiptis“, – kalbėjo D. Butkienė.

Ji teigė, jog buvo prašoma, kad vietoj streikuojančių pedagogių dirbtų mokytojų padėjėjos, tačiau jos esą nesutiko.

„Nežinau, kaip bus dėl vaikų priežiūros ir ugdymo streiko metu. Bet aš iš anksto parašiau savo grupės vaikų tėvams laišką, pranešiau, kad išeinu į streiką dėl savo geresnės ateities, dėl geresnių darbų sąlygų. Prašiau mane suprasti. Pasiūliau jiems tuo laikotarpiu kooperuotis į namų darželius, ieškoti išeities“, – teigė D. Butkienė.

Laima Juknienė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Paskutinės minutės laukimas

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus patarėja Vida Bubliauskienė teigė, kad vakar mokyklų administracijos iš Nacionalinės švietimo agentūros gavo pavedimą pildyti duomenis apie tikrąjį streikuojančių mokytojų skaičių.

„Mokyklose dar nėra žinoma, kaip bus organizuojamas ugdymo procesas streiko metu. Buvo kalba, kad streikuojantys mokytojai keisis – vieną dieną streikuos vieni, o kiti dirbs“, – sakė V. Bubliauskienė.

Gali atsitikti, kad streikas bus atšauktas paskutinę minutę, jei iki šiandienos 17 valandos pedagogų atstovai susitars su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija dėl iškeltų reikalavimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Siūlau

Apmokėti pagal galutinį rezultatą. Tada ir pinigų užteks. Nes mokytojas mokytojui nelygus. Mokyklos, be galiojomo laiko , direktoriams mokėti minimumą, nes šie " dievai " gali maitintis savo garbės troškimu.

>kl

pritariu. Galėjo streikuoti vasarą, kol dar nebuvo suformuotos klasės, kurių dydžiui jie pradėjo prieštarauti tik prasidėjus naujiems mokslo metams. Galima buvo apie klasių dydžius priminti ir po praėjusių mokslo metų,bet norėjo paatostogauti. O kad susirinkus po atostogų visi giriasi, kas kur buvo išvykę - tai faktas. Dar klausimas: kodėl nieko nesprendžia savivaldybių švietimo skyriai? Jie nekelia jokių klausimų, tik mokytojai.

Manau

Mokytojai Šaunuoliai, palaikykime jų streiką. Jiega vienybeje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS