Klaipėdiečiai nežino, kuo tikėti: užterštumas chromu buvo ar nebuvo? | kl.lt

KLAIPĖDIEČIAI NEŽINO, KUO TIKĖTI: UŽTERŠTUMAS CHROMU BUVO AR NEBUVO?

Vieną dieną Vitės kvartalo gyventojai bauginami dideliu aplinkos užterštumu, patariama nežengti iš namų be veidą dengiančios kaukės, aptveriamas mokyklos stadionas, o kitą jau pranešama, kad taršos nėra. Kuo tikėti šio miesto centre esančio kvartalo gyventojams?

Išgąsdino skaičiai

Šis ruduo Vitės kvartale gyvenantiems klaipėdiečiams tapo kupinu nerimo. Nors čia gyvenantys žmonės ne kartą buvo girdėję apie padidintą taršą metalais, tyrėjų paskelbti duomenys ne juokais išgąsdino.

Pranešimas apie 12 kartų didesnį, nei leidžiama, užterštumą chromu buvo sutiktas nerimastingai.

Visuomenės sveikatos specialistai ėmė raginti neišeiti į lauką be kaukės, vengti vaikštynių Vitės progimnazijos stadione, neatverti langų, nevalgyti šiame rajone užaugintų vaisių ir daržovių.

Visa tai esą kelia grėsmę sveikatai, o padidinta šio metalo koncentracija organizme gali sukelti vėžį.

Klaipėdos savivaldybės užsakymu atlikto monitoringo lentelėse buvo aiškiai matyti, kad panašus užterštumas buvo dar 2005–2006 m.

Dėl nerimą pasėjusios informacijos žmonės ėmė prašyti tikrinti jų auginamas daržoves ir vaisius.

Negaliu pasakyti, kodėl rezultatai tokie skirtingi.

Sušauktame ekstremalių situacijų komisijos posėdyje bandyta raminti gyventojus ir pažadėta, kad bus atlikti papildomi tyrimai.

Šiame posėdyje nuspręsta, kad būtina tyrimus pakartoti ir paimti mėginius iš švietimo ir ugdymo įstaigų teritorijų.

Taršos neaptiko

Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė paaiškino, kad tyrimu norėta įsitikinti, ar visą karštą šių metų vasarą vaikai žaidė smarkiai chromu užterštu smėliu.

Asta Šlepetienė / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Nacionalinės laboratorijos specialistai mokyklos ir kelių darželių teritorijose atliko tyrimus.

Nustatyta, kad Vitės progimnazijos stadione ir dviejų darželių dirvožemio paviršiuose bei 10 cm gylyje minėto metalo koncentracija nesiekia net viršutinės normos ribos.

Nepalyginamas skirtumas tarp dviejų tyrimų sutrikdė gyventojus ir pasėjo nepasitikėjimą.

"Gal yra kokių nors metodikų skirtumas, gal kitoks vertinimas, negaliu pasakyti, kodėl rezultatai tokie skirtingi. Tai yra ženklas, kad šį procesą būtinai reikia kontroliuoti, vertinti, sekti", – paaiškino A.Šlepetienė.

Laukia geologų desanto

Savivaldybėje su tiesiogiai už aplinkos kokybę atsakingo skyriaus vadove pasikalbėti nepavyko, skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė telefonu neatsiliepė ir neperskambino. Jos tiesioginis vadovas – Miesto ūkio departamento vadovas Liudvikas Dūda.

"Mes nesnaudžiame, mes imamės priemonių. Šią savaitę dėl šito dalyko aiškinsimės. Yra užsakytas trečias tyrimas. Ketvirtadienį į Klaipėdą atvažiuos geologai iš Vilniaus. Jie patys pamatė, kas čia vyksta, ir pasisiūlė paimti mėginius. Šiame procese dalyvaus Visuomenės sveikatos centro, Aplinkos apsaugos departamento darbuotojai. Mėginiai bus imami iš įvairių gylių ir atliekami tyrimai", – patikino L.Dūda.

Kada klaipėdiečiai sulauks jų rezultatų, kol kas neaišku, tikėtina, kad rezultatų neteks laukti ilgai.

Tai bus trečioji tyrėjų išvada, veikiausiai – nešališkiausia.

Pasak L.Dūdos, priklausomai nuo paskutinio tyrimo rezultatų bus sprendžiama, ar užsakyti kartografinį tyrimą.

Tai yra tyrimas, kai mėginiai imami daugybėje vietų ir visos jos fiksuojamos žemėlapiuose, kad po tam tikro laiko kartojant tyrimą mėginiai būtų imami tose pačiose vietose.

Geologai kartu su išvadomis praneš, ar rekomenduos vėliau atlikti tokį tyrimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

pasakykit

Paplauskiui kad čia su studentais projekta vykdytu - mieste daržoves augintu:D).aigi jau darė vienąkart- podaugabučiu langais skatino daržus augit

Laimma

Rinkimai arteja,kokia dar tarsa gali rasti, tokia va jau nuostabi musu valdzia, Lietuvoj greit milijonas gyventoju beliks, ir kam tie seimunai mums reikalingi,per tiek metu prisivoge, galetu sustoti elgtis, valstybes kiseneje kaip savo namuose

Pilietis

Yra chromo ar nera gal geriau kreiptis pas ekstrasensus nei pas sveikatos specialistus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS