Klaipėdiečių keiksnojama sankryža bus įveikiama lengviau | kl.lt

KLAIPĖDIEČIŲ KEIKSNOJAMA SANKRYŽA BUS ĮVEIKIAMA LENGVIAU

Klaipėdiečių neretai keiksnojama P.Lideikio gatvės sankryža nuo šio pavasario bus įveikiama lengviau.

Nors didžiosios P.Lideikio, Herkaus Manto, Liepojos ir Šiaurės prospekto sankryžos šviesoforų valdikliai jau pakeisti naujais, automobilių kamšatis formuodavo šalia esančios pėsčiųjų perėjos šviesoforas.

Šviesoforais valdoma perėja Liepojos gatvėje įrengta kone prieš ketvirtį amžiaus.

Šviesoforus ir jų valdiklius gamino Vokietijos įmonė "Stuhrenberg".

Bėda ta, kad, norint perreguliuoti šviesoforo darbą, kiekvieną kartą reikia kreiptis į gamintoją, kuris suteikia prisijungimo kodus tik vienai užduočiai.

"Ir kiekvieną kartą tenka mokėti. Šio šviesoforo valdiklio mūsų sistema nemato. Herkaus Manto ir P.Lideikio gatvių sankryža gebėtų praleisti didesnį skaičių automobilių. O juk didžiausios problemos kyla vasarą, kai juda automobilių srautai jūros link", – paaiškino įmonės "Gatvių apšvietimas" Eismo valdymo skyriaus vadovas Mindaugas Vasiliauskas.

Perėjos šviesoforo valdiklis 19 val. persijungdavo į trumpesnį režimą, ir mašinos jau turėdavo kiekvienąkart stabtelėti ties šia vieta.

Perėjos valdiklio neįmanoma buvo susieti su sankryžos valdikliu.

"Matydami, kad formuojasi spūstis nuo jūros pusės, galime duoti ilgesnį intervalą judantiesiems į miestą. Bet perėjos valdiklis, vakare trumpindamas šviesoforo degimo intervalą iki 80 sekundžių, užkimšdavo mašinomis pačią sankryžą. Sukantieji į Liepojos gatvę įstrigdavo nebaigę manevro", – tikino M.Vasiliauskas.

Specialistai paskaičiavo, kad vokiško valdiklio nebeapsimoka perprogramuoti.

"Atvirų kodų vokiečiai mums neduoda. O naujos kartos valdikliai šiais laikais jau yra parduodami su atvirais valdymo kodais", – pasakojo M.Vasiliauskas.

Kol kas mieste dar yra tokių vokiškų šviesoforų valdiklių, tačiau juos palaipsniui stengiamasi keisti.

Naujasis valdiklis turi devynis valdymo planus.

Įmonės "Gatvių apšvietimas" darbuotojai žada suderinti šio valdiklio darbą taip, kad jau pavasarį būtų galima optimaliau reguliuoti mašinų srautus.

Šis šviesoforas žymus tuo, kad, šviečiant įvairioms jo spalvoms, užsižiebia eismo reguliuotojo, skrybėlėto žmogeliuko figūrėlė – "Ost-Ampelmann" – tipinis buvusios Rytų Vokietijos simbolis.

"Žmogeliukus paliksime. Juos reikėtų išsaugoti. Keičiame tik valdymo spintą. Specialiai šiam šviesoforui užsakytas kiek kitoks valdiklis, kad galėtume išsaugoti šias istorines šviesoforines sekcijas", – patikino M.Vasiliauskas.

GALERIJA

  • Klaipėdiečių keiksnojama sankryža bus įveikiama lengviau
  • Klaipėdiečių keiksnojama sankryža bus įveikiama lengviau
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Mrr

Kokia vasara? Jūs dabartinius kaščius sureguliuolite. Ypač po darbo valandų nuo centro pravažiuoti kažkoks košmaras.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS