Gyventojų ramybę drumsčia nepilnamečiai kelių chuliganai: nepaiso jokių taisyklių | kl.lt

GYVENTOJŲ RAMYBĘ DRUMSČIA NEPILNAMEČIAI KELIŲ CHULIGANAI: NEPAISO JOKIŲ TAISYKLIŲ

„Tai – naujoji paauglių karta, kuriems nėra autoritetų, su jais neįmanoma susitarti gražiuoju, jie meluoja, įžūliai elgiasi ir nepaiso jokių taisyklių“, – apie klaipėdiečių ramybę drumsčiančius riaumojančių motorolerių ir mažų motociklų vairuotojus kalbėjo Klaipėdos kelių policijos vadas Mindaugas Džermeika.

Renkasi Danės gatvėje

Dažną vakarą, ypač savaitgaliais, klaipėdiečiai, kai miesto gatvėmis ima važinėti motoroleriai kiaurais duslintuvais, pašoka iš miego ir susinervina.

Socialiniuose tinkluose kaskart nuvilnija pykčio banga, daugelis kaltina policininkus, kurie esą bejėgiai sutramdyti gatvių chuliganus.

Neretai grasinama su tokiais triukšmadariais susidoroti fiziškai.

Iš dalies M. Džermeika sutinka su klaipėdiečių priekaištais – variklių keliamas triukšmas vis dar budina miestą, bet tikrai netiesa, kad policininkai nieko nedaro.

Apie tai kalbėjo ir bendruomenės pareigūnė Audrutė Dunčienė. Ji pasakojo, kaip policininkai reagavo į Danės gatvėje gyvenančių klaipėdiečių skundus.

Žmonės net siuntė pareigūnams vaizdo įrašus, kuriuose matyti, kaip apie 23 val. paauglių būrys važinėja motoroleriais bei mažais motociklais, o kai kurie jų – net vienu ratu.

Būta pranešimų, kad parduotuvės automobilių aikštelėse jie važinėja itin pavojingai, vos nekliudydami pėsčiųjų.

Aikštelėje sumušė vyrą

Policininkai žino, kad 16–17 metų paaugliai vakarais mėgsta atvažiuoti į Dangės krantinę, paskui jie visi drauge lekia miesto gatvėmis iki Dragūnų kvartalo, stoviniuoja prie parduotuvės „Lidl“. Ten policininkai juos ne kartą kalbino.

Paaugliai vakarais mėgsta atvažiuoti į Dangės krantinę, paskui jie visi drauge lekia miesto gatvėmis iki Dragūnų kvartalo.

Būtent prie šios parduotuvės Liepojos gatvėje trečiadienio naktį įvyko incidentas, dėl kurio keliems paaugliams teks teisintis teisme.

Buvo 0.22 val., kai 38-erių vyras paskambino pagalbos telefonu ir pranešė apie prieš jį įvykdytą nusikaltimą.

Pareiškime policijai jis vėliau nurodė, kad papriekaištavo trims paaugliams, atvažiavusiems į parduotuvės automobilių aikštelę garsiai blerbiančiais motoroleriais.

Paaugliai sumušė vyrą, incidento metu nukentėjusiajam iš rankų iškrito ir sudužo telefonas, vertas 350 eurų.

Pareigūnai greitai netoli įvykio vietos rado įtariamuosius. Tai išties buvo trys paaugliai. Visiems jiems įteikti šaukimai į apklausą.

Elgiasi pasibaisėtinai

Apibendrindamas per vasarą nuveiktą darbą, M. Džermeika pasakojo, kad dauguma savo motoroleriais triukšmą mieste keliančių paauglių gyvena Dragūnų, Žolynų kvartaluose, Tauralaukyje bei Ginduliuose. Tai yra vietovėse, kuriose gyvena pasiturintys žmonės.

Tokių nepilnamečių yra dvi dešimtys. Teigiama, kad beveik visi jie lanko Vytauto Didžiojo gimnaziją.

„Kai pareigūnai su jais bendrauja pažeidus taisykles, išgirsta baisiausių žodžių. Vadina „mentais“, tujinasi, elgiasi įžūliai ir net akiplėšiškai, priekaištauja už sustabdymą, tvirtina, kad vairavo ir vairuos taip, kaip nori. Dažniausiai šie jaunuoliai baudžiami už chuliganišką vairavimą, keliantį pavojų kitiems eismo dalyviams. Labai keista, kad pasiturintys tėvai taip išauklėjo vaikus“, – atviravo Klaipėdos kelių policijos vadovas.

Šiems paaugliams skiriamos baudos už jų transporto priemonių skleidžiamą neleistinai didelį triukšmo lygį. Vienam jų netgi buvo panaikintas AM kategorijos vairuotojo pažymėjimas.

Miesto policijos komisariato viršininkė Rasa Bekėžienė pasakojo, kad šią vasarą dėl nepilnamečių vykdomų nusikaltimų bei nusižengimų savivaldybėje buvo surengtas pasitarimas.

Kalbėta ne tik kaip reaguoti į vagiliaujančių vaikų namų auklėtinių siautėjimą, bet ir pasiturinčiose šeimose augančių paauglių nusižengimus gatvėse.

Kadangi už Kelių eismo pažeidimus atsakomybė taikoma nuo 16 metų, o tokio amžiaus asmenys pajamų dar neturi, apie jiems skirtas baudas informuojami tėvai.

Priemonės: R. Bekėžienė tikino, kad pastaruoju metu kelių policijos ir miesto policijos komisariato pareigūnai kasdien vykdo reidus ir lankosi ratuotų paauglių susibūrimų vietose. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Patikros – kasdien

Tik kai kurių naktimis po miestą važinėjančių paauglių tėvai atėmė atžaloms nupirktus motorolerius ir motociklus. Daugelis kitų nepaiso policininkų pastabų, taip skatindami savo vaikus nepaklusti įstatymams.

M. Džermeika pasakojo, kad pagal įstatymą už netinkamą nepilnamečių elgesį keliuose atsakyti turi jų tėvai, jie turėtų būti baudžiami už vaikų nepriežiūrą.

Galima tik spėti, kad tokia priemonė ne visada veiksminga, nes ir po daugybės nuobaudų savaitgaliais uostamiesčio gatvėse griaudėja varikliai.

„Taikome maksimalias nuobaudas, ne kartą ir motorolerius buvome atėmę, bet matome, kad tai šių jaunuolių neveikia. Mano galva, labiausiai nepilnamečius gali ir turi tramdyti jų tėvai. Kodėl jie leidžia važinėti naktimis? Vilniuje, Kaune, Šiauliuose situacija labai panaši“, – konstatavo M. Džermeika.

Galiausiai kelių policininkai ėmėsi stebėti nepilnamečius kelių chuliganus neviešo patruliavimo automobiliais ir fiksuoti kameromis jų vykdomus pažeidimus.

Paaiškėjo, kad pamatę šiuos įrašus tėvai tampa griežtesni, o ir pareigūnai tada turi neginčijamų įrodymų apie vykdomus pažeidimus.

R. Bekėžienė tikino, kad pastaruoju metu kelių policijos ir miesto policijos komisariato pareigūnai kasdien vykdo reidus ir lankosi ratuotų paauglių susibūrimų vietose.

Rašyti komentarą
Komentarai (91)

Tiesa

Ne tik danes , liepos gatvėmis , bet ir nuo sausio 15 - ožkos iki Vėtrungės negalima ilsėtis.

Mama

Mano sūnus taip pat važinėja motoroleriu, mes tie ,, turčiai,, gyvenantys užmiestyje, tokie patys turčiai banke su paskolomis kaip ir jūs mieste, savo butuose gyvenantys, gal ir brangesniuose nei užmiestyje namas. Sūnus dirbdamas pats susitaupė ant motorolerio, o aš džiaugiuosi, kad nevalkatauja neaišku kur, negarina ir narkotikų kur nevartoja, o siekia užsibrėžto tikslo, taupo tiek transporto priemonei, tiek teisėms. Ir žinot ką pasakoja grįžęs iš pasivažinėjimų,, mes sustojom automobilių aikštelėje ir iš kart parbėgo vyriškis jau iš tolo šaukdamas ir necenzūriniais žodžiais grasindamas nepilnamečiams susidorojimu... Tas vyriškis kuris gavo į nosį toks pat tipelis, grasino nepilnamečiams ir juos filmavo, bet ar jis taip gali elgtis? Jei patys esate žvėrys ko norite iš nepilnamečių? Jei ateinate ir šūdai iš burnos krenta, o po to verkiate, koks nemandagus jaunimas, turčių vaikai. Atsipeikėkit, geriau gražiai pabendraukit nuėję, pasiūlykit vietą kur jie galėtu rinktis ir netrukdytų.

420 Vartotojas

Cia taip tik vasara buna, gi tuoj ziema prasides nebeskraidys niekas su tais mopedais verksliai jus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS