Klaipėdoje – Aplinkos apsaugos komiteto posėdis: aiškinosi „Grigeo“ skandalo eigą | kl.lt

KLAIPĖDOJE – APLINKOS APSAUGOS KOMITETO POSĖDIS: AIŠKINOSI „GRIGEO“ SKANDALO EIGĄ

Uostamiestyje posėdį surengę Seimo aplinkos apsaugos komiteto nariai domėjosi „Grigeo Klaipėda“ taršos skandalo eiga, priežastimis ir galimybėmis užkirsti kelią taršos nusikaltimams ateityje. Posėdžio metu bandyta paklibinti ir kai kurių institucijų vadovų kėdes.

Pasisakymai ir dovanos

Šią savaitė visą Lietuvą sudrebinęs „Grigeo Klaipėda“ taršos skandalas narstomas po kaulelį. Sudėtingą situaciją penktadienį su įvairių institucijų atstovais bei gyventojais aptarė ir Klaipėdoje posėdį surengę Lietuvos Respublikos Seimo Aplinkos apsaugos komiteto nariai.

Jie taip pat apsilankė ir Dumpiuose.

Be situaciją tiriančių ir ją sprendžiančių asmenų pasisakymų būta ir kitokių inkliuzų. Klaipėdos tarybos narė Ligita Girskienė bendrovės „Grigeo Klaipėda“ atstovams įteikė dovaną – dėžutėje buvo vandens apskaitos prietaisas ir spyna. Pastarąją politikė pasiūlė užkabinti ant bendrovės valymo įrenginių bei likti prisijungus prie dabartinės sistemos.

Įtarimų dar nepateikė

Posėdyje dalyvavusi Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausioji prokurorė Dalia Pocienė posėdžio dalyvius supažindino su šiuo metu atliekamais veiksmais.

Anot D. Pocienės, šiuo metu atliekamas ikiteisminis tyrimas, įtarimai kol kas niekam nėra pareikšti. Vis dėlto, didelis pastarųjų dienų tyrimą atliekančiųjų ir jiems talkinančių specialistų įdirbis leidžia manyti, kad galimai buvo įvykdyta nusikalstama veika.

Kai kurie komiteto nariai nuogąstavo, kad per ilgai laukiant pateikti įtarimus, gali būti spėta paslėpti nusikaltimo pėdsakus, tačiau D.Pocienė patikino, kad įrodymų jau dabar surinkta pakankamai.

Vyriausioji prokurorė paaiškino, kad kol kas konkretesnes su taršos skandalu ir atliekamu tyrimu susijusias detales atskleisti dar anksti, tačiau daugiau informacijos visuomenei ketinama pateikti ateinančią savaitę.

Numatė galimas versijas

Pastebima, kad įmonėje atliktų kratų metu buvo paimta nemažai dokumentų, elektroninės informacijos, tad visai jai įvertinti reikia laiko, todėl tikimasi supratingumo.

Ji taip pat pastebėjo, kad šią savaitę visų dėmesio centre atsidūrusi įmonė „Grigeo Klaipėda“ – tik vienas taršos šaltinis, o prokurorai narplioja ir daugiau atvejų regione – apie 10.

Posėdžio metu atkreiptas dėmesys ir į tai, kad bendrovė galbūt bando atsakomybę perkelti ant paprastų darbuotojų pečių, kurie tiesiog vykdė jiems pavestas užduotis, pečių.

Prokuratūros atstovai pastebėjo, kad pradėjus veiksmus tikėtasi, kad pirmoji verslininkų versija bus avarija, o paskui bus bandoma atsakomybę perkelti paprastiems darbuotojams.

Baigiantis posėdžiui, Klaipėdos apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Juozas Sykas pastebėjo, kad skandalingus faktus atskleidusiam tyrimui buvo nuspręsta pasitelkti Vilniaus aplinkosaugininkus todėl, kad ieškota tam tikrų, specialių žinių turinčių aplinkosaugininkų, o ne todėl, kad uostamiesčio aplinkosaugininkai nėra pasitikima.

(Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Derasi dėl sutarties

„Grigeo Klaipėda“ generalinis direktorius Tomas Eikinas politikus informavo, kad nuo sausio 7 d. 15 val. įmonės nuotekos keliauja į bendrovės „Klaipėdos vanduo“ įrenginius bei jau kreiptasi dėl sutarties pratęsimo tam tikram laikui.

Komiteto narė Aistė Gedvilienė direktoriaus teiravosi, ar pradėjus vadovauti bendrovei jam nekilo klausimų dėl nuotekų. Direktorius paaiškino, kad į šį klausimą savo adaptaciniu laikotarpiu įmonėje jis neįsigilino, nes tai nebuvo numatyta.

Posėdžio nepraleidęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pastebėjo, kad šiuo metu bendrovė vykdo savo veiklą, mat valo savo nuotekas ir svarstė, kad galbūt vertėtų įmonės veiklą leidžiančiuose dokumentuose nurodyti prievolę nuotekas leisti per centralizuotus tinklus.

Turėtų atsistatydinti?

Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos direktorius Vaidas Laukys paaiškino, kad šiuo metu departamento atstovai bendrovėje atlieka patikrinimą, kuris truks apie 20 darbo dienų.

Taip pat šiuo metu pradėtas ir vidinis patikrinimas, kuris turėtų atskleisti ar departamento viduje atlikti veiksmai ar sprendimai galėjo turėti įtakos dabartinei situacijai.

Komiteto nariai nemažai dėmesio skyrė bandymui išsiaiškinti, kaip reikėtų tobulinti įstatymus, tvarkas bei tokių ūkio subjektų kontrolės mechanizmus, siekiant išvengti panašių taršos atvejų ateityje, tačiau kol kas departamento darbuotojai šiuo aspektu įstatymų dar neįvertino.

Vis dėlto, direktorius pastebėjo, kad verslininkus nuo sprendimų teršti gamtą galbūt sulaikytų griežtesnės nuobaudos, ne vien finansinės baudos bei žalų atlyginimas.

Komiteto posėdžio metu bandyta sudrebinti ir paties departamento direktoriaus postą. Komiteto narė Aistė Gedvilienė klausė ar V. Laukys neketinantis palikti pareigų. Tiesaus atsakymo departamento direktorius nepateikė.

GALERIJA

  • Klaipėdoje – Aplinkos apsaugos komiteto posėdis: aiškinosi „Grigeo“ skandalo eigą
  • Klaipėdoje – Aplinkos apsaugos komiteto posėdis: aiškinosi „Grigeo“ skandalo eigą
  • Klaipėdoje – Aplinkos apsaugos komiteto posėdis: aiškinosi „Grigeo“ skandalo eigą
  • Klaipėdoje – Aplinkos apsaugos komiteto posėdis: aiškinosi „Grigeo“ skandalo eigą
  • Klaipėdoje – Aplinkos apsaugos komiteto posėdis: aiškinosi „Grigeo“ skandalo eigą
  • Klaipėdoje – Aplinkos apsaugos komiteto posėdis: aiškinosi „Grigeo“ skandalo eigą
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (59)

Tomas

Čia juk kaip antivalstybinę veiklą ,už tokio masto nusikaltimus sušaudyti maža.netin vanduo smėlis gruntas požeminiai vandenys viskas persivedė tuo bru

asae

Ar dar trimitininkas neatsistatydino? Kol dūdą pūs tol smirdėsim. Turi Klaipėdiškiai "super" gaspadorių:))

Du dideli

skirtumai "Grigeo"skandalas ir iš kažkur išdygusious dvi neva didžiausios ,,kovotojos" girskienė su tuo zaboru. Jos prieš smarves vis tyrimus darė. Parėkia parėkia ir vėl naujus daro. I tep kokius 3 metus. Tai ir visas anu darbs. Konkrečia gamyklu ar naftos neliečia. Neapsimoka. /žurnalistai bukiai kas veržiasi i prieki pasirodit ta ir mato /. Ka nepriklausytu vastiečiams iš iš anu naudos kap iš ožio pieno.Tas pats kap i iš Kepeno
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS