Klaipėdoje dėl kapinių plėtros – galvosūkis | kl.lt

KLAIPĖDOJE DĖL KAPINIŲ PLĖTROS – GALVOSŪKIS

Klaipėda dairosi vietos rajone naujoms kapinėms įrengti. Tačiau subtiliu klausimu savo poziciją turės išsakyti ir vietos gyventojai, o atrinktus sklypus netrukus žada įvertinti ir Klaipėdos rajono savivaldybės atstovai.

Atrinko tris vietas

Galimybių studijos rengėjai siūlo tris vietas, kurios galėtų tikti tokiam objektui.

Žemės sklypai buvo vertinami keliais aspektais – buvo ypač svarbu, kad šalia nebūtų gyvenamųjų zonų, aiškintasi, kokia infrastruktūra pasiekia sklypus, ar yra kelias, ar ateityje juo galėtų važinėti autobusai.

"Vertinta tiek socialiniu, tiek ekonominiu aspektu. Yra kelios vietos, kurios tiktų. Sklypų yra ir daugiau, bet kažin, ar būtų protinga naujoms kapinėms rinktis sklypus, kurie yra gal net 30 kilometrų už miesto. Veikiausiai tai būtų neracionalu, nes teks galvoti apie autobusų maršrutus", – kalbėjo Klaipėdos vicemeras Arūnas Barbšys.

Nors galimybių studija atliekama Klaipėdos miesto savivaldybės užsakymu, su studijos rengėjais panoro pabendrauti ir Klaipėdos rajono savivaldybės mero Broniaus Markausko potvarkiu sudaryta darbo grupė.

"Jiems labiausiai rūpėjo socialinis aspektas – kaip tokią kaimynystę vertintų vietos bendruomenės. Apsisprendėme paanalizuoti tris taškus – žemės sklypą netoli Eglynų kaimo, kitas sklypas yra netoli Vitinių kaimo, o trečiasis – šalia Šimkų", – pasakojo A.Barbšys.

Susitiks su vietiniais

A.Barbšys akcentavo, kad su vietos bendruomenėmis bus prašoma susitikimo. Tokį norą reiškia ir Klaipėdos rajono savivaldybė.

"Vietos gyventojams norima pristatyti vizualizacijas, paaiškinti, koks būtų pokytis jų aplinkai. Labiausiai žmonėms rūpi transporto srautai. Vienur yra asfaltuotas kelias, kitur – žvyrkelis. Ir mes nenorime, kad kapinės būtų laukuose. Galvojame, kad geriausia būtų sklypo ieškoti šalia miško. Išpirkti galima ir didesnį plotą. Galima būtų suformuoti miško parką, kad aplinka būtų geresnė. Niekas nenori pliko lauko su paminklais. Būtų ne koks vaizdas", – patikino A.Barbšys.

Įstatymas numato ribojimus, už kapinių tvoros privalės būti šimtas metrų apsauginės zonos. Joje ir galėtų atsirasti medžių, jei nepavyktų rasti sklypo šalia miško.

Kitą savaitę klaipėdiečiai susitiks ir su rajono savivaldybės sudaryta darbo grupe.

Kriterijus – kilometrai

"Sulaukta klausimų, kodėl nesidairoma sklypų už Gargždų, galbūt Endriejavo link. Kapinės bus skirtos klaipėdiečiams, negalime jų nukelti už 30 kilometrų. Norėtųsi bent 15–20 kilometrų atstumo. Svarbus yra transporto klausimas, autobusų maršrutai ir stotelės", – akcentavo A.Barbšys.

Studijos rengėjų buvo klausiama, ar įmanoma rasti tokį tašką, kad kelias į kapines nesidriektų per gyvenvietes.

"Negyvename dykumoje. Visi keliai šalyje driekiasi per gyvenvietes. Pavyzdžiui, Eglynus galima pasiekti net ir važiuojant greitkeliu, todėl ši vieta turi privalumų. Vitinius galima pasiekti Kretingalės keliu. Tačiau toliau driekiasi žvyrkelis, ateityje tektų asfaltuoti kelią", – paaiškino Klaipėdos vicemeras.

Uostamiesčio savivaldybė ieško 40-ies hektarų ploto, papildomai ketinama išpirkti 100 m juostą, kur galėtų atsirasti miško parkas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kodėl

Kodėl neįtraukta Karklė? ten draustiniai, ar taip ar taip apribojimai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS