Klaipėdoje dėl mokyklos – painiava: kur mokysis karo pabėgėlių vaikai? | kl.lt

KLAIPĖDOJE DĖL MOKYKLOS – PAINIAVA: KUR MOKYSIS KARO PABĖGĖLIŲ VAIKAI?

Prieš naujuosius mokslo metus Klaipėdos švietimo skyriaus vadovai vis dar nežino, kur mokysis karo pabėgėlių vaikai.

Darbo grupės posėdyje konstatuota, kad mieste mokysis apie 1,2 tūkst. ukrainiečių vaikų. Tai reiškia, jog uostamiesčiui reikia dar bent poros naujų mokyklų.

"Kalbėjomės, ką tarptautinės Ukrainos mokyklos steigėjai daro, ko jiems trūksta, ką jie galėtų daryti kitaip. Aplink šią istoriją daug balto triukšmo, interpretacijų ir komentarų. Būtų geriau, jei mokyklos atsiradimo Klaipėdoje procesas vyktų nuosekliau, tyliau ir atsakingiau. Netiesa, kad rusakalbių mokyklų direktoriai nenori paleisti ukrainiečių vaikų, nes dabar egzistuoja ne mokinio, o visos klasės krepšelis", – patikino vicemeras Arvydas Cesiulis.

Tarptautinės Ukrainos mokyklos atsiradimas mieste išspręstų daug problemų.

"Vėtrungės" gimnazijoje ir "Pajūrio" progimnazijoje yra sukomplektuotos ukrainietiškos pradinukų klasės, šiuos vaikus gimtąja kalba mokys ukrainiečiai mokytojai. Didžiausia problema – vyresnieji, kuriems užtikrinti ugdymą gimtąja kalba lietuviškoje ar rusiškoje mokykloje neįmanoma.

Dar vienas reikalavimas išliks ir tarptautinei mokyklai – jai reikės lietuvių kalbos ir Lietuvos istorijos mokytojų, o jų mieste labai trūksta.

Tarptautinės Ukrainos mokyklos steigėja Olena Vnukovska tikino, kad Klaipėdoje veiks Vilniuje įregistruotos mokyklos filialas.

Tačiau Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovas Dainoras Lukas patikino, kad tokios mokyklos filialas Klaipėdoje dar nėra įregistruotas. Ši įstaiga nėra pateikusi ir prašymo vykdyti Ukrainos švietimo programą ir kitų dokumentų.

O.Vnukovska teigė, kad dokumentai jau tvarkomi, o programos verčiamos į lietuvių kalbą.

A.Cesiulio įsitikinimu, ukrainiečių mokykla gali pradėti veikti kiek vėliau nei rugsėjo 1-ąją.

Kitą savaitę į Klaipėdą atvyks ministrė Jurgita Šiugždinienė, tikėtina, kad, be kitų dalykų, bus aptartas ir šis klausimas.

Gairės: mokykla, mokykla ukrainiečiams, karo pabėgėliai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS