Uostamiestis tapo kino kūrėjų meka | kl.lt

UOSTAMIESTIS TAPO KINO KŪRĖJŲ MEKA

Uostamiestis šį rugsėjį tapo tikra kino kūrėjų meka. Visokeriopą pagalbą filmavimo grupėms teikiančio Klaipėdos kino biuro varikliu vadinamas Tomas Jašinskas juokavo, kad uostamiestis šiuo metu yra tapęs tikru Holivudu. Vien rugsėjį čia dirbs keturių filmų kūrėjai.

Filmuosis žvaigždės

Visus dirbančius prie filmo kūrimo žmones gerokai varžo konfidencialumo sutartis, todėl daug detalių apie gimstantį kino kūrinį jie negali pasakoti. Daug detalių ir apie būsimą režisieriaus Emilio Vėlyvio kuriamą serialą neatskleidžiama.

Anksčiau E. Vėlyvio vardas buvo siejamas su juodosiomis komedijomis, tačiau vis dažniau jis imasi kriminalinių siužetų.

Nėra paslaptis, kad Klaipėdoje pradedamas kurti šešių dalių mistinis kriminalinis serialas, kuris vadinsis „Vilko gomurys“.

Šiame seriale filmuosis pasaulinės žvaigždės: lietuvė Ingeborga Dapkūnaitė, britas Edward Holcroft, suomis Tommi Korpela.

Ekrane pamatysime ir ryškius Lietuvos aktorius Agnę Šataitę, Ievą Andrejevaitę, Giedrių Kielą, Jurgitą Jurkutę-Širvaitę, Vytautą Rumšą, Vytautą Kaniušonį, Gelminę Glemžaitę, Mindaugą Papinigį ir kitus.

Serialo veiksmas vystysis keliuose Lietuvos miestuose, kadre bus matomas Vilnius, Elektrėnai, Kaišiadorys, Nemenčinė. Bus vaizdų ir iš užsienio, kažkuri Estijos policijos nuovada.

„Aš žaviuosi Klaipėdos miestu nuo vaikystės, niekada nebuvo progos čia filmuoti, tad šį kartą dar nepradėjęs rašyti scenarijaus, jau žinojau, kad veiksmas rutuliosis būtent čia. Tai ypač kinematografiška, mažai išnaudota lokacija kine. Klaipėdos architektūra yra išskirtinė, o jūra suteikia mistikos ir dramos rudenį“, – prisipažino režisierius E. Vėlyvis.

Pasirinkimas: režisierius E. Vėlyvis teigė, kad Klaipėda žavėjosi nuo vaikystės ir laukė progos čia filmuoti. / J. Elinsko / BNS nuotr.

Paštas virs komisariatu

Istorijos siužetas vystysis ir Klaipėdoje, todėl visą šią savaitę kūrybinė grupė dirbs uostamiestyje, o jos darbą turės progą pamatyti ir klaipėdiečiai.

Kūrybinė grupė dirbs prie klaipėdiečių juodąja tvirtove vadinamo fortifikacinio pastato, gavusio „Memel-Nord“ pakrantės baterijos vardą.

Šįkart kūrybinė grupė filmuos ir uosto teritorijoje – Konteinerių terminale. O pirmąją visos juostos filmavimo dieną darbas virė vaizdingoje Smiltynės dalyje – laivų kapinėse. Pirmieji kino kameros užfiksuoti kadrai – Klaipėdos uosto vaizdai.

Filmavimai vyks ir Klaipėdos dramos teatre, keliuose restoranuose, įvairiose uostamiesčio gatvėse.

Savaitę Klaipėdoje padirbėjęs kultiniu vadinamas režisierius Emilis Vėlyvis kelsis į Vilnių. Bet darbas uostamiestyje tuo nesibaigs, čia kūrybinė grupė grįš niūrų lapkritį.

Kino kūrėjai įsikurs senokai neveikiančiame centriniame Klaipėdos pašte, Liepų gatvėje. Čia bus centrinė filmo lokacija, paštas virs policijos nuovada. Ją pavyko šiame pastate įrengti vos per tris savaites.

Smiltynėje – nuo 4 val. ryto

Kino kūrėjai turi tradiciją pradėti filmavimą lėkštės sudaužymu. Darbas Smiltynėje buvo suplanuotas nuo 4 val. ryto iki sutemų.

Ant lėkštės paprastai pasirašo visi jo kūrime dalyvaujantys asmenys. Ji sudaužoma, kiekvienas čiumpa po šukę, taip startuoja ilgas ir nelengvas kūrybinis procesas.

Jau dabar stovi visas būrys policininkais perrengtų žmonių.

Kiekvieno filmo kūrimas pradedamas šiuo ritualu, jei jo nepaisoma, esama prietaro, kad darbas nepavyks.

Būsimo serialo kūrėjai yra atskleidę, kad kūrinio istorijos pagrindą sudaro vienas už kitą keistesni uostamiestyje gyvenantys personažai, kuriuos netikėtai sujungia vienas makabriškai žiaurus įvykis.

Netrukus pradeda aiškėti įvairios gyventojų paslaptys, kurios netiesiogiai suponuoja bendrą konfliktinę ir gana mistinę atmosferą keliuose istorijos siužetuose.

Siužeto pagrindinę ir probleminę ašį sudaro C. Jungo „sielos atradimo iš naujo“ psichoanalitinė idėja, vedanti istorijos herojų nuo patologiškai nusikalstamos prigimties iki aiškiai išreikšto mirties instinkto.

Filmą turėtume išvysti 2025-ųjų sausį.

Klaipėdiečių laukia trikdžiai

Filmavimas šiandien nuo popietės vyks Danės gatvėje (Šiauriniame rage), todėl šioje vietoje kūrėjams rezervuota 20 automobilių stovėjimo vietų.

Trečiadienį nuo vidurdienio iki nakties filmavimo grupė dirbs Tiltų ir Turgaus gatvėse.

Ketvirtadienį filmo kūrėjai norės daugiau erdvės Danės skvere, kur bus intensyviai dirbama nuo 15 iki 19 val. Minimu laiku šioje vietoje bus ribojamas pėsčiųjų eismas.

Ketvirtadienį nuo 14 val. iki pat ankstyvo penktadienio ryto operatoriai sukinėsis senamiestyje, Mažojoje Vandens gatvėje.

Šioje vietoje bus ribojamas transporto stovėjimas, galbūt trumpam bus neleidžiama vaikščioti pėstiesiems ir važinėti mašinoms.

Penktadienio naktį nuo vidurnakčio iki 5 val. ryto kūrybinė grupė dirbs S. Nėries gatvėje.

Tomas Jašinskas / Asmeninio archyvo nuotr.

Atvyko vokiečiai ir švedai

Prieš kelerius metus dienraščio kalbintas Klaipėdos kino biuro projektų vadovas Tomas Jašinskas minėjo, kad uostamiestis turi ką pasiūlyti kino kūrėjams, bet vis dar sulaukia nepakankamai norinčių čia dirbti kūrybinių grupių.

Vakar T. Jašinskas buvo nusiteikęs visiškai kitaip.

Jis atviravo, kad vos prieš kelias dienas čia darbą baigė vokiečių kino kompanija. Jiems mūsų pajūris buvo tinkamas nukelti pagrindinius filmo herojus 20-čia metų atgal, kai jie dar buvo jauni.

Vokietijos transliuotojas ZDF Šventojoje ir prie Olando Kepurės filmavo naują sėkmingo kriminalinio serialo „Taunus-Crime“ seriją.

Klaipėdoje kuriamas dar vienas kriminalinio trilerio žanro filmas, šį kartą autoriai bendradarbiauja su žinoma Lietuvos kompanija „Ahil Films“ ir Oskarą laimėjusia prodiuserių kompanija „Wiedemann & Berg“.

Kaip teigiama oficialiame pristatyme, serialas „Taunus-Crime“ paremtas sėkmingos vokiečių autorės Nele Neuhaus bestseleriais. Filmas įsitvirtino kaip vienas sėkmingiausių ZDF kriminalinių serialų.

Šiuo nauju dviejų dalių epizodu detektyvai Pia Sander ir Oliveris von Bodensteinas pasineria į literatūrinę aplinką, kur seka paslaptingą žudiką, bandantį nuslėpti kraupų dešimtojo dešimtmečio įvykį ir, siekdamas šio tikslo, yra pasiryžęs net žudyti.

Tyrimas atveda detektyvus į vaikystės draugų, save vadinančių „Amžinaisiais“, ratą. 1993 m. jų atostogų metu įsiplieskė konfliktas. Didėjant įtampai, žiūrovai įtraukiami į intrigų, išdavysčių ir mirtinų paslapčių tinklą, kuris pasiekia aukščiausiuosius vokiečių literatūros sluoksnius.

Netrukus Klaipėdoje dirbs ir švedų kino kūrėjai. Jie čia filmuos kuriamos kino juostos epizodus.

Vėliau į Klaipėdą atvyks dar vienos užsienio kino kompanijos kūrėjai.

Reikės žmonių masuotėms

Nemažos patirties dirbant su įvairiais kino kūrėjais turintis T. Jašinskas nesibaimina, kad uostamiesčio smalsuoliai gali sutrukdyti filmavimo grupių darbą.

Pasirodo, lyginant su kitų miestų ir vietovių gyventojais, klaipėdiečiai yra ramaus būdo.

„Klaipėdoje visada visiems smagu filmuoti, nes klaipėdiečiai neįprastus kino filmavimo vaizdus priima nesunkiai, į kadrą nepuola. Džiaugiamės, kad ir šį kartą kviečiami aktoriai masinėms scenoms. Jų reikės kelių šimtų. Jau dabar stovi visas būrys policininkais perrengtų žmonių. Mums tai ne pirmas kartas, todėl neabejoju, kad reikiamas skaičius klaipėdiečių atsilieps“, – teigė T. Jašinskas.

Arčiausiai filmuotojų darbo vietos gyvenantys klaipėdiečiai įspėjami apie būsimus darbus, kurie galėtų atkreipti gyventojų dėmesį ar sukelti nepatogumų.

Pakvietė į miestą kūrėjus

Kino industrijos įsiveržimas į mūsų miesto kasdienybę yra geidžiamas dalykas ir miesto vadovo akimis.

Apie tai savo viešai išplatintame kreipimesi į Lietuvos ir užsienio kūrėjus skelbė Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus. Jis pakvietė kino industrijos atstovus atvykti į uostamiestį.

„Klaipėdos miestas ir pajūris – atviras Jūsų idėjų įgyvendinimui, kaip ir šalia esantis platus jūros horizontas. Išskirtinė uostamiesčio architektūra, kultūros paveldo, jūrų uosto ir pramonės objektai, Kuršių nerijos nacionaliniam parkui priklausanti Smiltynė, jachtų ir mažųjų laivelių uosteliai – visa tai Klaipėdos kraštą paverčia vizualiai autentišku, suteikiančiu ypatingą prieskonį kiekvienam kino kadrui. Klaipėda ir jos vietovės gali būti Jūsų drąsiausių idėjų kine įgyvendinimo erdvė. O tarp uostamiestyje rengiamų meninių specialybių studentų – galimybė rasti ir reikiamus personažus. Iki pasimatymo Klaipėdoje!“ – rašė A. Vaitkus.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

popcornai ir kola

Labai džiugu, kad Klaipėdoje filmuoja vilniečiai. Sekantis etapas - filmuoti Klaipėdoje Klaipėdos projektus, pvz. apie tą patį Klaipėdos sujungimą neblogas gautusi filmas arba apie 16ta divizija gera komedija. Bet ai palauk, juk Vilnius pinigų neduos?

Drs

Vien krinimalai kuriami, pinigu tratinimas. Paziurejus senus tarybinius filmus, tai lietuvaiciams toli iki tikros kulturos.

Petras

Smagu buvo nusifilmuoti. Kuo daugiau tokių projektų pas mus mieste!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS