Klaipėdoje lietus vėl tapo iššūkiu: patvinusios gatvės priminė plaukimo takus | kl.lt

KLAIPĖDOJE LIETUS VĖL TAPO IŠŠŪKIU: PATVINUSIOS GATVĖS PRIMINĖ PLAUKIMO TAKUS

Antradienį ryte ėmęs pliaupti smarkus lietus klaipėdiečiams vėl netikėtai virto nemenku išbandymu. Gatvės ir pėsčiųjų takai ne vienoje uostamiesčio vietoje paplūdo ir tapo neįveikiami ne tik pėstiesiems, bet ir ratuotiesiems.

Aikštė – neišbrendama bala

Pačioje Klaipėdos širdyje – Atgimimo aikštėje – į darbą skubėję žmonės prieš 9 val. ryto buvo priversti lipti ant aukščiau įrengtų žolynų, nes dalis aikštės tapo neišbrendama bala.

Noriai socialiniuose tinkluose besidalijantys žiniomis apie situaciją miesto gatvėse klaipėdiečiai suskubo skelbti ir apie plaukimo taką primenančią Šilutės plento ir Baltijos prospekto žiedinę sankryžą.

Įrašai byloja, kad vanduo sėmė automobilių ratus, dėl to eismas lėtėjo, aplinkinėse gatvėse susidarė kamšatys.

https://kauno.diena.lt/naujienos/pasaulis/konfliktai-nelaimes/sulaikytas-protestuotojas-apie-pareigunu-ziauruma-muse-kuna-nardino-galva-i-klozeta-982718

Klaipėdiečiai liudijo ir apie patvinusią Dubysos gatvę. Čia vanduo apsėmė net šaligatvius, nebuvo matyti, kur baigėsi gatvė.

Realybė: Dubysos gatvė vakar veikiau priminė upę. / Socialinio tinklo "Facebook" puslapio "Reidas" nuotr.

Debreceno gatvės aikštė virto ištisiniu baseinu.

Amžinasis šiaurinėje miesto pusėje gyvenančių klaipėdiečių galvos skausmas – gatvės ruožas po Herkaus Manto gatvės viaduku – taip pat buvo sunkiai įveikiamas.

Klaipėdiečiai ne tik keiksnojo valdžią, bet ir vėl stebėjosi, kodėl dešimtmečius situacija vis nesikeičia: didieji rudens lietūs dar tik prasideda, o miestas jau patiria nemažų bėdų.

Trečiadienį apie 13 val. sinoptikai prognozuoja nuo Skandinavijos atplūsiantį nemenkus kritulius nešantį frontą.

Lis ir kitomis šios savaitės dienomis. Tokie lietūs, koks pliaupė antradienį rytą, pasak sinoptikų, nėra jokia naujiena, tai, veikiau, pajūrio kasdienybė.

15 minučių reikalas

Lietaus nuotekų vamzdynus prižiūrinčios įmonės "Klaipėdos vanduo" atstovė Gintarė Butkienė skubėjo patikinti, kad antradienio ryto nesklandumus lėmė dvi priežastys: itin stiprus lietus, atnešęs į gatves nepaprastai daug vandens, ir kanalizacijos groteles užkimšę lapai.

Žiedas: Šilutės pl. ir Baltijos pr. žiedinė sankryža buvo sunkiai išvažiuojama, todėl aplinkinėse gatvėse atsirado spūstys. / Socialinio tinklo "Facebook" paskyros "Klaipėdos reidai II" nuotr.

"Žiedinė sankryža buvo apsemta labai trumpai, tiesiog prieš 8 val. ryto lijo labai stiprus lietus, vanduo nespėjo subėgti, bet tai buvo tik 15 minučių reikalas, labai greitai viskas baigėsi. Kai tik pradėjo lyti, visos brigados išvažiavo į gatves", – tikino G. Butkienė.

Įmonės dispečeriai vos spėjo kilnoti telefono ragelį. Jiems vienu metu buvo pranešta apie paplūdusias Gudobelių, Žolynų gatves, kur lietaus nuotekų tinklai yra privatūs. Vienu metu gauta apie 15 pranešimų.

Nelabai noriu patikėti, kad esant tokiam lapų kritimui, kaip dabar, lietaus kanalizacija jau būtų spėjusi užsikimšti.

Įmonės "Klaipėdos vanduo" darbininkai skubėjo į Naujakiemio, Debreceno gatves, Baltijos prospektą ir Herkaus Manto gatvę po viaduku.

Įmonės darbuotojai tikino, kad po keliolikos minučių šiose vietose jau buvo sausa.

Kaip pranešė bendrovės atstovė, prieš porą metų po minimu viaduku vietoj poros grotelių įrengtos šešios.

Pastebėta, kad po to vanduo suteka kur kas greičiau.

Turi griežtą grafiką

Kad nuotekų grotelių neužkimštų krentantys lapai, jas valo savivaldybės samdoma bendrovė "Klaipėdos želdiniai".

Kaip vakar patikino savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus patarėja Irena Nachčiunova, šį darbą bendrovės darbininkai atlieka pagal iš anksto sudarytą grafiką.

Irena Nachčiunova / Redakcijos archyvo nuotr.

Centrinėje miesto dalyje ir naujamiestyje bei prie magistralinių gatvių šios grotelės valomos kasdien, kitose gatvėse tai atliekama rečiau – kelis kartus per savaitę.

"Nelabai noriu patikėti, kad esant tokiam lapų kritimui, kaip dabar, jau būtų spėjusios užsikimšti. Tiesiog buvo labai didelis kritulių kiekis. Kai rudenį prasideda didysis lapų krytis, groteles valyti prašome ir dažniau, nesilaikant grafiko", – tikino I. Nachčiunova.

Naudoja ES lėšas

Pačius šulinėlius valo bendrovės "Klaipėdos vanduo" darbuotojai.

Siekdami pagerinti lietaus vandens surinkimą ir nutekėjimą į atvirus vandens telkinius, bendrovės "Klaipėdos vanduo" darbuotojai kartu su Klaipėdos savivaldybe vysto miesto paviršinių nuotekų tinklus ir kitą su tuo susijusią infrastruktūrą (siurblines, paviršinio vandens valymo įrenginius ar pan.).

Europos Sąjungos lėšos panaudotos įrengiant paviršinių nuotekų tinklus Tilžės, Mokyklos, Šiltnamių, Aušrinės, Dailės gatvėse, Šilutės pl., Jūrininkų pr., Trinyčių, Sendvario ir Centro gyvenamuosiuose rajonuose.

Netikėtumas: Mokyklos gatvėje pasiekti savo automobilį panorusi moteris buvo priversta bristi per kiemą. / Socialinio tinklo "Facebook" paskyros "Klaipėdos reidai II" nuotr.

Papildomai įrengiamas paviršinių nuotekų kolektorius nuo Klaipėdos LEZ teritorijos iki Jūrininkų pr.

Jau baigiami darbai Bangų ir Joniškės gatvėse.

Šiuo metu įrengiami paviršinių nuotekų tinklai nuo Malūno tvenkinio iki Dangės upės.

Visos atsakingų institucijų atstovų kalbos byloja apie turinčią gerėti situaciją mieste, bet realybė verčia suprasti, kad klaipėdiečiai priversti nuolat sekti orų prognozes ir patys numatyti galimas grėsmes.

Net trumpam apsemto automobilio savininko neguodžia patikinimas, kad staiga užklupusi liūtis atnešė didelius vandens srautus, kurie po pusvalandžio sutekėjo į požeminius vamzdžius.

Be to, paplūdusiose gatvėse įstrigę žmonės vėlavo į darbą bei patyrė kitų nepatogumų.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Uchodi

Uchodi, uchodi!!!

ežiukas is Pabradės

štai taip, Tarybiniais lietuvių liaudės laikais buvo tvarka, o dabar nevykėlių, pažadais pralobusių buožių džiazas.

taigis

pinigus moka rinkti o lietaus vandeni subegti nera kur,bet uztat kaledos,premijos ,dovanos visiems zulikams uztenka ,visi patenkinti ir laukia kitu kaledu,cia kazkas parase kad kitur irgi beda su vandeniu-paligino kur lietaus vanduo o kur vanduo is kalnu,potvyniai,nuosliauzos ,palygino pirsta su b-------iu,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS