Klaipėdoje – nauja šventė „Žuvies dienos“ | kl.lt

KLAIPĖDOJE – NAUJA ŠVENTĖ „ŽUVIES DIENOS“

Pirmą kartą uostamiestyje vyks trijų dienų renginys „Žuvies dienos“, pretenduojantis tapti nauja tradicija ir įgyti Klaipėdos vasaros sezono atidarymo statusą. Šventė vyks gegužės 17–19 dienomis, ja į uostamiestį bus siekiama pritraukti turistų srautus bei atkurti klaipėdietiškus istorinius ir jūrinius akcentus.

Kadangi uostamiesčio kultūros įstaigose ir miesto bendruomenėje subrendo dešimtys iniciatyvų, jas vienyti ėmėsi miesto savivaldybė ir Klaipėdos kultūros centras Žvejų rūmai.

„Vienijant visas jūrines šventes mes galėsime trankiai žengti į vasarą ir pasakyti, kad pradedame vasarą jūriškai. Klaipėda – miestas prie jūros, miestas – uostas, kaipgi be žuvų?“ – sakė Kultūros centro Žvejų rūmų vadovė Kristina Jakštė.

Klaipėda – miestas prie jūros, miestas – uostas, kaipgi be žuvų?

Pirmoji šventės diena – gegužės 17-oji, penktadienis, pavadinta „Burių diena“. Tądien Kalvių, Kepėjų, Mėsininkų, Žvejų gatvėse vyks maisto ir amatų mugė. Pasak Žvejų rūmų projektų vadovo Karolio Pronckaus, šios gatvės atgims pagal savo istorinius pavadinimus.

„Aplinkiniuose rajonuose seniai kai kas turi stintą, kai kas stintapūkį. Klaipėdoje sieksime rekordo – ilgiausio žuvies kepsnio kepimo Žvejų gatvėje“, – sakė Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus.

Priekrantės verslinės ir rekreacinės žuvininkystės asociacijos pirmininkas Mindaugas Rimeikis akcentavo, kad šventėje bus galima paragauti įvairių žuvų, o kepsniui ant iešmo prireiks apie 100 kg žuvų.

„Lietuvoje nacionalinės žuvys ne tik skumbrės, bet ir žiobris, perpelė, šamas ir daug įvairiausių žuvų. Tikimės išvirti ir šamo žuvienės, ir cibulinės iš silkės galvų, ir paprastos žuvų sriubos. Iešmui veikiausiai bus naudojama daugiausia perpelių ir žiobrių. Aišku, be nacionalinės skumbrės irgi nebus apsieita“, – paaiškino M. Rimeikis.

Kristina Jakštė. I. Kiseliovaitės nuotr.

Šeštadienį, pavadintą „Jūros diena“, prie Pilies tilto vyks žuvų turgus, kelias valandas bus pardavinėjamos šviežios žuvys.

Taip pat vyks ir Gatvės muzikos dienos. Skelbiama, kad per penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį uostamiesčio gatvėse koncertuos per 50 atlikėjų. Ant važiuojančios platformos pasirodys ir muzikuojantis Žvejų rūmų dviratis.

Kaip ir kasmet, skelbiant vasaros sezono pradžią, burlaivis „Meridianas“ pakels bures. Pasak „Meridiano“ atstovo Gedimino Gudavičiaus, šiai tradicijai jau dešimt metų, kadangi burės pirmą kartą po burlaivio atstatymo buvo pakeltos 2014 m.

Šeštadienį praturtins ir naktinis Laivų paradas Kuršių mariose, o sekmadienį, „Vilties dieną“, šventę užbaigs „Vilties bėgimas“.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

>Keistai atrodo

Na..Nemanau kad žuvies nėra. Yra jos. Tuo labjau kad niekas jos jau kažkur keli dešimtmečiai Lietuvai priklausančiuose vandenyse negaudo tai veisėsi kiek norėjo.Bėda kad nėra ir nebus ją gaudančiųjų. Tie seni keli kevalai kur liko nesunaikinti, taigi neturi pajėgumų o ir jei ką pagauna atiduoda tiems kurie greit pasima ir išveža kažkur toli apdirbt. Viskas sukalta taip kad tik nebūtų pas mus žvejų. Net mėgėjus kur su meškere jau girdėjau dubasina su naujais išsigalvojimais tai ką čia kalbėt apie tinklais gaudančius Manau kažkas iš ,,Išorės"(užsienio) suinteresuoti kad Lietuvoje žuvininkystės nebūtų nė ženklo.Tik rinka lenkų, skandinavų abejotinai produkcijai

Keistai atrodo

Tenka daug važinėti darbo reikalais po pasaulį. Bet vienintelė Klaipėda -UOSTAMIESTIS yra vienintelis toks kur žuvis kainuoja brangiau negu mėsa. Žuvies pasirinkimas tragiškas, 80 proc atvežtinė - dorada, pangasija, lašiša(norvegiška). Kainos žuvies beprotiškos. Atrodo ,kad žvejai jas augina, šeria ir gano ganyklose. Uostamiestis be normalaus žuvies turgaus ,kažkokia nesąmonė. Visą žuvį trašom išnuodijo. Klaipėdos uoste vyksta trašų krova ir nuostoliai kraunant didžiuliai(4000 t per metus tik LT). Trašos per marias patenka į Baltijos jūrą ir skatina dumblių augimą. Pūdami jie nuodija visa jūros fauną.

Jo,

keistai atrodo kai miestas prie jūros neturi savo pagautos žuvies..Tai kad dasigyvenom piliečiai..Kiek reikėjo plėšt ir niokot vietinę jūrininkystę, žvejybos arteles, naikint su žuvies gaudymu-apdorojimu susijusias įmones, kiek reikėjo sugalvot kenkėjiškų, įstatymų, grobstymų, įteisint nelogiškų potvarkių, prievartaut kartų kartom gaudančių žuvį šišioniškių verslus, kad iš galingo lietuviško žuvies (kad ir priekrantės..) tiekimo liktų tuščia vieta..Sveskit žuvies dieną, šveskit..Tik neužmirškit prisisegt prie atlapo juodą kaspinėlį Lietuvos žuvies pramonės ir žvejybos jūroje atminimui
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS