Klaipėdoje – naujas taršos skandalas: nevalytos nuotekos keliauja ir iš daugiabučių | kl.lt

KLAIPĖDOJE – NAUJAS TARŠOS SKANDALAS: NEVALYTOS NUOTEKOS KELIAUJA IR IŠ DAUGIABUČIŲ

Dviejų Klaipėdos daugiabučių nevalytos nuotekos nežinia kiek laiko teka į lietaus kanalizacijos tinklus, o iš jų – į Smeltalės upelį ir Kuršių marias. Tai jau antra skandalinga situacija po to, kai prokurorų pagalba sausio pradžioje į viešumą iškilo taršos ir smarvės skandalas bendrovėje "Grigeo Klaipėda".

Aptiko nelegalius vamzdžius

Bendrovės "Klaipėdos vanduo" darbuotojai praėjusią savaitę po kelių daugiabučių patikrinimo pietinėje uostamiesčio dalyje aptiko nelegalius vamzdžius, kuriais į Smeltalės upelį nežinia kiek laiko teka nevalytos buitinės nuotekos.

Vakar spaudos konferencijoje bendrovės "Klaipėdos vanduo" Tinklų departamento vadovas Marius Martinaitis kalbėjo, kad taršos mastas kol kas nėra aiškus, nes buitinės nevalytos nuotekos buvo gerokai atskiedžiamos lietaus vandeniu.

"Mūsų darbuotojams vykdant tinklų patikrinimą, nustatyta, kad iš Statybininkų pr. 17 namo ir I.Simonaitytės g. 29 namo vienos laiptinės išeinantis nuotekų vamzdis yra prijungtas prie paviršinių nuotekų tinklo. Lietaus kolektoriai per aštuntą išleistuvą ištekėdavo ties Smiltelės gatve į Smeltalės upelį", – patvirtino M.Martinaitis.

Tad viskas, apeinant valymo įrenginius, iš šių daugiabučių vonių, virtuvių kriauklių ir tualetų (galbūt net nuo namų pastatymo pradžios) keliauja į Smeltalės upelį.

„Facebook“ nuotr.

Administratoriai labai nustebo

Nustatę šiuo faktus, "Klaipėdos vandens" atstovai išsiuntė raštus minėtų namų administratoriams, kad jie paaiškintų situaciją, nes tai yra traktuojama, kaip savavališkas prijungimas.

Namus administruoja daugiabučių namų savininkų bendrijos (DNBS) – "Dvyniai" ir "Vėtrungė".

Vamzdžių įvadai, iš kurių nuotekos nukreiptos ne į nuotekų tinklus, bet į lietaus kanalizaciją, yra tiek viename, tiek kitame name, todėl esą už juos atsakingi gyventojai ir namų administratoriai.

DNSB "Vėtrungė" vadovė Ramutė Kušnir tikino, kad nieko apie tuos vamzdžius nežinojo.

Pirmiausia reikės išsiaiškinti faktines aplinkybes, tad šiuo metu apie atsakomybę kalbėti dar anksti.

"Buvo patikrinta, pranešta mums, mes turime imtis priemonių ir šalinti", – nedaugžodžiavo R.Kušnir.

DNSB "Dvyniai" direktorius Robertas Požerskas taip pat tikino nieko nežinojęs apie savavališkai prijungtus vamzdžius.

"Apie tai aš nieko nežinau, nors pirmininkauju jau 10 metų. Kažkada buvau atidaręs tuos šulinius, bet reikia turėti supratimą, kas kur turi subėgti. Namo viduje jokių pertvarkų nebuvo atlikta, ar tai buvo daroma už namo ribų, tikrai nežinau", – sakė R.Požerskas.

Daugiabučių administratoriai, anot "Klaipėdos vandens", privalo sutvarkyti "neteisingus" vamzdžius.

Kol kas atsakomybės klausimas dar neaiškus. Galimas dalykas, kad apie tuos neteisėtus prijungimus, kurie galėjo būti atlikti dar statybų etape, tikrai nežinota. Beje, vienas tų namų statytas prieš 40 metų.

Marius Martinaitis / Vytauto Liaudanskio nuotr.

"Pirmiausia reikės išsiaiškinti faktines aplinkybes, tad šiuo metu apie atsakomybę kalbėti dar anksti", – pabrėžė M.Martinaitis.

"Klaipėdos vandenims" lietaus nuotekų tinklai perduoti 2016 m., todėl tik ketvirtus metus atidžiau tikrinama, kur ir kas jais teka.

Stebina pažeidimų mastas

Tokių atvejų, kai nuotekų vamzdžiai prijungti prie lietaus kanalizacijos, esą yra ne vienas.

Prieš porą metų analogiška situacija išsiaiškinta "Gabijos" progimnazijoje.

"Mokyklos vadovai net nežinojo apie tai. Tai buvo statytojų brokas. Ir tai nėra pavieniai atvejai. Jų gali būti ir daugiau. Todėl norėčiau paraginti tiek namų valdas, tiek bendrijas, kad jie savo iniciatyva patikrintų, kur prijungti jų eksploatuojamų namų vamzdynai – į buitinių nuotekų ar paviršinių nuotekų tinklus. Daugiabučių mieste yra tūkstančiai, mūsų darbuotojai apžiūrėti visų nespėja. Tačiau, žinoma, mes ir patys darysime tuos patikrinimus", – paaiškino M.Martinaitis.

"Klaipėdos vanduo" tikrina ne tik daugiabučius, bet ir privačius namus.

"Tiek daugiabučių, tiek ir individualių namų kvartalų patikrinimai atliekami nuolat. Vien pernai yra užfiksuoti 106 savavališki prisijungimai. Tarp jų yra ir senos statybos namų, ir ištisi naujos statybos kvartalai, ir net vienas kitas daugiabučio namo butas", – teigė laikinai bendrovės "Klaipėdos vanduo" generalinio direktoriaus pareigas einanti Eglė Alonderienė.

Šiuo metu aiškinamasi, ar daugiabučiuose įrengti vamzdžiai, kuriais teka buitinės nuotekos, buvo tyčia nukreipti ne į "Klaipėdos vandens" valymo įrenginius, ar tai buvo sovietmečiu darbus atlikusių statybininkų brokas.

GALERIJA

  • Klaipėdoje – naujas taršos skandalas: nevalytos nuotekos keliauja ir iš daugiabučių
Vytauto Liaudanskio ir bendrovės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (85)

manau

Kas kaltas ir kaip daug žalos padaryta gamtai aiškinsis aplinkosaugininkai ir teisėtvarkininkai, o KL vandenys visų pirma privalo gražinti gyventojams pinigus kuriuos galimai pasisavino apgaulės būdu iš gyventojų mokėjusių mokesčius už nuotekas. Trumpai ir aiškiai - pinigai sumokėti, paslauga nesuteikta, per tiek metų ir tokį gyventojų skaičių gaunasi milžiniška pinigų suma, taip kad galimai sukčiavimas itin dideliu mastu.

manau

> Teršėjau ar tik nebūsi kanopinis iš liberalaus tvarto? Gyventojai mokėjo už nuotekų valymą, tai įstaiga privalėjusi pasirūpinti vandenų valymu to nedarė, nesuteikė paslaugos už kurią rinko pinigus, tai vadinama sukčiavimu stambiu mastu.

jo

Aaaadddd ..Tai gyventojai nutiesė vamzdį į marias ir dar mokėjo už nuotekas kaip paramą KLP vandenims :)))
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS