Nežinia dėl naujų mokslo metų: klaipėdiečių laukia nemenki iššūkiai? | kl.lt

NEŽINIA DĖL NAUJŲ MOKSLO METŲ: KLAIPĖDIEČIŲ LAUKIA NEMENKI IŠŠŪKIAI?

Nors švietimo, mokslo ir sporto ministras jau paskelbė, kad naujieji mokslo metai prasidės įprastu būdu – mokyklų patalpose – rugsėjo 1-ąją, tačiau, kaip realiai reikės dirbti, laikantis galiosiančių bendrų rekomendacijų, aiškumo nėra, ypač uostamiesčio mokyklose, kuriose mokosi po tūkstantį mokinių ir daugiau.

Ministras pateikė planus

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius šią savaitę Vyriausybėje pristatė 2020–2021 mokslo metų planus.

Jis informavo, kad mokslo metai prasidės įprastu būdu mokyklose.

Ministerija pateikė informaciją ir kaip rekomenduojamas ugdymas naujais mokslo metais.

Tarp rekomendacijų numatyta, kad būtų taikomas mokymosi klasėmis principas, kai visos pamokos vyktų toje pačioje patalpoje, t. y. mokiniai nevaikščiotų iš vieno kabineto į kitą.

Mokytojas turėtų ateiti pas mokinius į konkrečią patalpą, atsinešdamas pamokai reikiamas priemones.

Gamtos mokslų, technologijų ar fizinio ugdymo pamokos gali būti vykdomos specializuotuose kabinetuose, laboratorijose, tačiau vienai klasei bei užtikrinant, kad pamokai pasibaigus naudota įranga, paviršiai ir kt. turi būti dezinfekuoti, patalpos išvėdintos ir paruoštos kitai klasei ateiti.

Rekomenduojama grupuoti panašaus amžiaus mokinius viename mokyklos aukšte, korpuse ar koridoriuje, kad būtų sumažintas kontaktas tarp skirtingo amžiaus mokinių.

Nurodoma, kad mokiniai galėtų įeiti į mokyklą ne tik per pagrindinį, bet ir pro kitus įėjimus.

Patariama numatyti skirtingą pamokų pradžios laiką, ilgesnę pertrauką, skirtą papietauti.

Maitinimas ugdymo įstaigose galės būti organizuojamas ir klasėse, jei yra sąlygos, ir mokyklos valgykloje.

Laukia oficialaus sprendimo

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vadovė Laima Prižgintienė tvirtino, kad tai tik preliminarios rekomendacijos.

Kaip valgykloje pamaitinti tokį skaičių mokinių, kaip naudotis tualetais, bendrosiomis erdvėmis? Sunkiai įsivaizduojama, kaip pavyks išvengti kontakto.

"Tie reikalavimai dar neaiškūs, mus patikino, kad jie bus tikslinami, atsižvelgiant į situaciją. Kol kas yra tik ministro siūlymai, kaip galima būtų organizuoti ugdymo procesą, jei būtų paskelbti tam tikri apribojimai dėl viruso, bet dėl to dar jokio oficialaus dokumento nėra", – teigė L. Prižgintienė.

Pasak Švietimo skyriaus vedėjos, jau dabar akivaizdu, kad mokinių kontakto išvengti nebus įmanoma, nes daugumoje uostamiesčio mokyklų mokosi po tūkstantį ir daugiau mokinių.

"Kaip valgykloje pamaitinti tokį skaičių mokinių, kaip naudotis tualetais, bendrosiomis erdvėmis? Sunkiai įsivaizduojama, kaip pavyks išvengti kontakto. Juk vaikas nesėdės klasėje, iš jos neišeidamas, septynias pamokas. Mūsų visos mokyklos yra didelės, jei mokykla mažesnė, jos ir patalpos mažesnės", – kalbėjo L. Prižgintienė.

Bandys rasti išeitį

Švietimo skyrius kol kas laukia oficialių ministerijos rekomendacijų, kurias svarstys ir galvos, kaip tai realizuoti.

"Jei jų nebus įmanoma įgyvendinti, ieškosime kitų variantų. Atsižvelgsime ir į mokyklų vadovų siūlymus, ieškodami išeities, jei situacija pablogės. Apie antrą pamainą mokyklose nekalbame ir turbūt to varianto nesvarstysime. Tai reikštų, kad su puse klasės mokytojas dirbs vienoje pamainoje, su kita puse – kitoje. Tuomet mokytojo krūvis būtų po 14 valandų per dieną. Tai yra nenormalu ir neįmanoma", – įsitikinusi L. Prižgintienė.

Kol kas mokyklų vadovai ir mokytojai ilsisi, moksleiviai ruošiasi atestatų teikimui ir išleistuvėms.

Sprendimą dėl darbo mokyklose naujais mokslo metais tikimasi rasti po rugpjūčio 20 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Laimis

pagaliau leiskit vaikams mokytis normaliomis sąlygomis .Laikas jau baigti svaigti užsitęsusiom nesąmonėm!!!!

Statykit pavėsines lauke

Dalis užsiemimų gali vykti lauke, vaikai pabus gryname ore, bus sveikesni

Kazkoks

Keistas klounas Arne p*****ras? Apranga tai tikrai dardarastiska
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS