Klaipėdoje – pirmoji Ukrainos mokyklos laida | kl.lt

KLAIPĖDOJE – PIRMOJI UKRAINOS MOKYKLOS LAIDA

Kitą savaitę drauge su Klaipėdos abiturientais pagrindine miesto gatve žygiuos bei į Paskutinio skambučio šventę Laikrodžių muziejaus kiemelyje bus pakviesti ir 27 Tarptautinės Ukrainos mokyklos abiturientai. Iš savo tėvynės nuo karo pabėgę jaunuoliai planuoja savo ateitį, dalis ketina mokytis čia, kiti žada grįžti į Ukrainą.

Laukia žinių patikra

Sunkų įkūrimo kelią įveikę Tarptautinės Ukrainos mokyklos vadovai džiaugiasi, kad pagaliau visi nesklandumai įveikti, mokiniams sudarytos normalios sąlygos mokytis ir laiką leisti po pamokų.

Mokyklos abiturientų klasės auklėtoja, ukrainiečių kalbos ir literatūros mokytoja bei mokyklos direktorės pavaduotoja Žanna Mošinskaja pasakojo, kad mokyklą baigs viena abiturientų – vienuoliktokų klasė.

Devintokų, kurie galėtų pereiti į profesinio mokymo mokyklas, yra daugiau. Vienoje klasėje jų mokosi 17, kitoje – 14 mokinių. Didesnė jų dalis ketina toliau mokytis bendrojo lavinimo mokykloje.

Ukrainoje paskutinis šių mokslo metų skambutis nuskambės birželio 16 d. Išleistuves mokyklą baigiantys ukrainiečiai švęs birželio 28-ąją.

Pasak Klaipėdoje mokyklą baigiančių abiturientų auklėtojos, pusė jos auklėtinių ketina studijuoti Lietuvoje. Daugiausia abiturientų jau nusprendė studijuoti Tarptautiniame LCC universitete, keli kiti renkasi aukštąsias mokyklas Vilniuje.

Maždaug 40 proc. jų stos į Ukrainos aukštąsias mokyklas ir dar apie 10 proc. rinksis kitų Europos valstybių universitetus.

„Šios laidos mokiniams teko nemaži iššūkiai. Juk jie turėjo išmokti mokytis nuotoliniu būdu dėl pandemijos ir karantino. Paskui prasidėjo karas, pernai vasarį niekas nelankė mokyklų, visi mokėsi prie ekranų. Vaikams buvo sunku, ypač svetimoje šalyje. Tik rugsėjį mūsų vaikai susirinko į klases. Stengiamės, kad abiturientai pasitemptų, todėl jiems rengiame specialius būrelius, kuriuose papildomai mokosi tų dalykų, iš kurių teks laikyti testus“, – aktualijomis dalijosi vienuoliktokų auklėtoja.

Mokysis universitetuose

Papildomai baigiamosios klasės mokiniai mokosi ukrainiečių ir anglų kalbų, istorijos, matematikos. Tokie būreliai jiems rengiami dukart per savaitę.

Pagal Ukrainos programą besimokantys vienuoliktokai testus, leisiančius jiems stoti į savo šalies ir Europos valstybių aukštąsias mokyklas, laikys Kaune. Ši žinių patikra vykdoma elektroniniu būdu.

Testų data dar nežinoma.

„Pradžioje vienuoliktokai negalėjo apsispręsti, ko norėtų. Daug vaikų atvyko iš aktyvaus karo zonos, buvo prislėgti ir sutrikę. Kai kurie mūsų mokiniai matė, kaip žuvo jų mamos. Su abiturientais lankėmės Klaipėdoje esančiuose universitetuose ir kolegijose, kai kuriose – net du kartus, kad jiems būtų lengviau apsispręsti. Galiausiai didžioji dauguma apsisprendė. Visi mūsų abiturientai nusprendė laikyti testus, nes daugelis be būsimų studijų Lietuvoje planuoja neakivaizdžiai studijuoti Ukrainos aukštosiose mokyklose. O gal stos į kurį nors universitetą kitais metais“, – pasakojo Ž. Mošinskaja.

Mokyklos vadovai teigė, kad jau dabar sudaromos sutartys dėl vaikų mokymo kitais mokslo metais. Pastebėta, kad klasėse bus nemažai naujai atvykusių mokinių.

Galvoja apie ateitį

Mokyklos gyvenimas nusistovėjo. Dabar vyresnieji mokiniai mokosi buvusiame Socialinių mokslų kolegijos pastate Minijos gatvės pradžioje.

Pradinukai, ikimokyklinukai ir mokiniai iki 7 klasės mokosi pastate Alyvų gatvėje.

Kitais mokslo metais numatoma čia palikti tik pradines mokyklos klases, čia bus pradinė mokykla, pailgintos darbo dienos grupė ir ikimokyklinukų klasė. Šiose patalpose vyks ir užklasinis vaikų ugdymas, veiks įvairūs būreliai.

Visi vyresniųjų klasių mokiniai mokysis Minijos gatvėje.

Vasarą mokyklos patalpose bus organizuojama stovykla jaunesnio mokyklinio amžiaus vaikams, kad jie saugiai leistų laiką, kol tėvai dirba.

Sulaukta kvietimo Tarptautinės Ukrainos mokyklos vaikams dalyvauti sporto ir tarptautinėje stovyklose.

„Matome, kad nemažai mūsų žmonių planuoja bent kol kas negrįžti į Ukrainą, jie ketina gyventi Klaipėdoje, nes daugelis yra praradę būstus arba jų gyvenamosios vietos yra okupuotos. Žmonės dirba, todėl nebeprašome paramos, tėvai stengiasi sumokėti už vaikų pramogas. Esame labai dėkingi Lietuvai ir klaipėdiečiams už pagalbą ir atjautą“, – teigė Tarptautinės Ukrainos mokyklos Klaipėdos padalinio direktorės pavaduotoja.


Faktai ir statistika

Tarptautinėje Ukrainos mokykloje:

– šiuo metu mokosi per 500 mokinių;

– vienoje klasėje mokosi nuo 22 iki 31 mokinio;

– daugiausiai vaikų yra 6–8 klasėse.

– Šiemet iš Klaipėdos išvyko 42 šios mokyklos mokiniai,

– iš jų į kitas šalis – 5,

– į Ukrainą – 37;

– atvyko 50 naujų mokinių.

Gairės: Tarptautinė Ukrainos mokykla, karas Ukrainoje, abiturientai, Klaipėda
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS