Klaipėdoje prekyba eglutėmis įsibėgėjo | kl.lt

KLAIPĖDOJE PREKYBA EGLUTĖMIS ĮSIBĖGĖJO

Artėjant didžiosioms metų šventėms, klaipėdiečiai ima graibstyti įvairių dydžių kirstas egles, kurių kainos svyruoja nuo 10 iki 100 eurų.

Dominuoja kėniai

Likus kiek daugiau nei dviem savaitėms iki Kalėdų, pats laikas pradėti dairytis puošmenų savo namams ar biurams.

Uostamiestyje prie didžiųjų prekybos centrų jau rikiuojasi verslininkai, pardavinėjantys atvežtus medelius, kuriuos lietuviai ypač pamėgo dėl jų tankių šakų bei švelnių ir beveik nebyrančių spyglių.

Prieš kelias dienas Taikos prospekte prie parduotuvės įsikūrę prekybininkai siūlo dviejų rūšių kėnius iš Belgijos.

Pasak verslininkų, didžiausios – trijų metrų žaliaskarės kaipmat buvo išpirktos. Šiuo metu turimų aukščiausių (iki dviejų metrų) medžių kainos siekia 45 eurus.

Žmonės jau drąsiai gali važiuoti, pirkti ir puoštis. 

Pardavėjai neabejoja, kad iki Trijų karalių dabar įsigyti kėniai atrodys nepriekaištingai.

Gausios žaliaskarėmis prekiaujančiųjų gretos – ir Naujajame turguje, kur pasirinkimas – itin platus.

Naujojo turgaus direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Mickus tikino, kad turguje galima rasti ir importinių kėnių, ir Lietuvoje augintų sidabrinių ar paprastų, kirstų ar vazonuose augančių eglių.

Jų kainos, priklausomai nuo dydžio, svyruoja nuo 10 iki 60 eurų.

"Žmonės jau drąsiai gali važiuoti, pirkti ir puoštis. Turime ir žaisliukų eglutėms, ir vainikėlių", – sakė V. Mickus.

Pristato ir į namus

Kirstomis eglėmis skirtingi tiekėjai prekiauja ir internetu. Daniški kėniai už papildomą kelių eurų mokestį gali būti pristatomi tiesiai į namus.

Medelių kainos kyla priklausomai nuo jų dydžio.

Nuo vieno metro iki pusantro – 15–18 eurų, nuo pusantro iki dviejų metrų kėnis – nuo 22 iki 28 eurų, nuo dviejų iki pustrečio metro – 40–45 eurai, aukštesnis iki trijų metrų kėnis – 55 eurai.

Teigiama, kad kėnis beveik nemeta spyglių ir leidžia ilgiau mėgautis šventėmis, o jo spygliai – minkšti ir malonūs liesti.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Urėdijoje – iki 100 eurų

Lapkričio pabaigoje prekybą kalėdiniais medeliais pradėjo ir Valstybinių miškų urėdija.

Miškininkai siūlo ne tik paprastąsias, bet ir baltąsias egles, kalnines ar juodąsias pušis, kėnius, eglių, pušų šakeles.

Kretingos medelyno vadovas Ramūnas Kaubrys teigė, kad kainos visuose urėdijos regioniniuose padaliniuose – vienodos, panašios kaip ir pernai.

Paprastosios eglutės iš miško, priklausomai nuo rūšies ir dydžio (nuo pusės metro iki keturių metrų ir aukštesnės), kainuoja nuo 2 iki 35 eurų, užaugintos plantacijose – nuo 5 iki 40 eurų.

Plantacijose užaugintų sidabrinių eglučių kaina – nuo 10 iki 100 eurų.

Gyventojai, norintys namus šventėms pasipuošti eglės šaka, pasigaminti Kalėdų puokštę ar nusipinti vainiką, gali įsigyti eglių ar pušų šakų, kurių kaina svyruoja nuo pusės iki pusantro euro.

Pasak R.Kaubrio, žmonės jau aktyvūs, perka Kalėdų medelius, tačiau didžiausio gyventojų antplūdžio sulaukiama gruodžio viduryje, prieš pat didžiąsias metų šventes.

Gruodžio 19-ąją akcijos "Parsinešk Kalėdas į savo namus" metu Teatro aikštėje vėl nemokamai bus dalijamos ne tik eglių šakos, bet ir kankorėžiai. R.Kaubrio žodžiais, šakelių tikrai užteks visiems klaipėdiečiams.

Miškininkai ragina gyventojus nesavivaliauti miške ir nekirsti medelių. Nelegaliais kirtimais padaroma didelė žala gamtai, be to, šis pažeidimas užtraukia administracinę baudą.

Gali ir išsinuomoti

Žaliaskarę gyventojai gali ne tik nusipirkti, bet ir išsinuomoti. Klaipėdos universiteto Botanikos sode teikiama paslauga itin populiari tarp klaipėdiečių – rezervuoti medelius žmonės pradėjo dar lapkričio viduryje.

Vazone užaugintą žaliaskarę Botanikos sode nusipirkusieji po švenčių galės sugrąžinti ir atgauti pusę sumokėtos sumos.

Nuomai siūlomos įvairaus dydžio eglutės. Tarkime, vieno metro medelis kainuoja dvylika eurų, iki pusantro metro – 24 eurus. Grąžinti sveiką, nepažeistą medelį reikia iki sausio 15-osios. Tiesa, būtina išsaugoti nuomos bilietą.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Esu už papuošta plasmasine eglutę

Ar jum negaila medį nukirsti, kad kelias savaitęs pasidžiaugti ? Saugokim gamtą, man labai gaila medelio.

Senis

Kodel rausia senamiesti? Švaisto lešas?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS