Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras pažemintas pareigose (papildyta) | kl.lt

KLAIPĖDOS APYGARDOS PROKURATŪROS PROKURORAS PAŽEMINTAS PAREIGOSE (PAPILDYTA)

Po Generalinės prokuratūros atlikto tarnybinio patikrinimo pareigose pažemintas Klaipėdos apygardos Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Aivaras Velutis. Jis dar gali apskųsti šį Generalinio prokuroro įsakymą.

Nesibaimino konsultuoti

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis priėmė sprendimą skirti tarnybinę nuobaudą rugsėjo 27 d.

Šis sprendimas buvo priimtas gavus Vidaus tyrimų skyriuje atlikto tarnybinio patikrinimo išvadą bei teikimą dėl tarnybinės nuobaudos skyrimo.

Kaip pranešė Generalinės prokuratūros atstovai, tarnybinis patikrinimas šių metų balandį buvo pradėtas gavus pradinius duomenis apie šio prokuroro veiksmus, galbūt turinčius tarnybinio pažeidimo požymių.

Atlikus tarnybinį patikrinimą konstatuota, kad prokuroras A.Velutis padarė tarnybinį pažeidimą, o teikime dėl tarnybinės nuobaudos taikymo buvo pasiūlyta nuobauda – pažeminimas pareigose.

Išvadoje nurodoma, kad A.Velutis, būdamas Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroru ir žinodamas prokurorui keliamus reikalavimus, numatytus Prokuratūros įstatyme ir Prokurorų etikos kodekse, sistemingai teikė tam tikriems suinteresuotiems asmenims kvalifikuotas teisines konsultacijas naudodamasis specifinėmis profesinėmis žiniomis.

Tokiu savo elgesiu jis esą padarė šiurkštų tarnybinį pažeidimą, kuriuo pažemino prokuroro, kaip valstybės pareigūno, vardą, pakirto pasitikėjimą teisingumo vykdymu Lietuvoje ir diskreditavo prokuratūros, kaip valstybės institucijos, padedančios užtikrinti teisėtumą ir teismui vykdyti teisingumą, autoritetą.

Generalinės prokuratūros atstovai teigė – įvertinta ir tai, jog šis prokuroras dirba Klaipėdos apygardos Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriuje.

Būtent šio skyriaus prokurorams keliami itin aukšti tiek kompetencijos, tiek profesinės etikos reikalavimai.

Todėl teikime nurodoma, kad konstatuoti A.Velučio veiksmai ir padarytas pažeidimas nesuderinami su jo einamomis pareigomis minėtame skyriuje.

Gali apskųsti sprendimą

Susipažinęs su tarnybinio patikrinimo išvada, generalinis prokuroras pasirašė įsakymą, kuriuo pripažino, esą prokuroras padarė tarnybinį pažeidimą ir pritarė pasiūlytai nuobaudai.

Klaipėdos apygardos vyriausioji prokurorė Dalia Pocienė neslėpė, kad A.Velutis turi dvi savaites pasirinkti, ar dirbti prokuratūroje nors ir žemesnėse pareigose ar visai palikti tarnybą.

Pats tokios nuobaudos sulaukęs prokuroras vakar telefonu neatsiliepė.

A.Velutis ankstesnėse pareigose dirbs iki spalio 15 d.

D.Pocienės duomenimis, Klaipėdos apylinkės prokuratūroje šiuo metu laisvų etatų nėra.

Teoriškai svarstant, jeigu atranką į dvi neseniai atsilaisvinusias Klaipėdos apygardos prokuratūros vietas laimėtų kuris nors apylinkės prokuroras, A.Velutis galėtų pretenduoti į kurią nors šių darbo vietų.

Tačiau tai mažai tikėtina, nes atrankos gali užtrukti, o apsispręsti prokuroras turi jau labai greitai.

Skyriuje tvyro įtampa

A.Velutis kartą buvo gavęs nuobaudą, kai buvo nutvertas neblaivus vairuojantis automobilį, bet išsaugojo postą.

Pasak Klaipėdos apygardos prokuratūros vadovės, tai buvo labai skirtingi pažeidimai.

Pirmuoju atveju prokuroras pripažino nusižengęs, bendradarbiavo su tyrėjais, todėl nuspręsta jo neatleisti iš darbo.

Jo retorika labai profesionali, darbo prasme taip pat negaliu pasakyti apie jį kažko kritiško.

"Jis yra kvalifikuojamas kaip labai profesionalus prokuroras. Jo retorika labai profesionali, darbo prasme taip pat negaliu pasakyti apie jį kažko kritiško. Kaip žmogus jis vertinamas labai palankiai ir mylimas organizacijoje. Įvyko, kas įvyko, bet dar nedėkime taškų. Šiandien situacija dar tebėra labai subtili. Procedūros dar nebaigtos. Prokuroras dar turi teisę skųsti minėtą sprendimą", – teigė D.Pocienė.

Tai – antras smūgis šios prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriui. Neseniai po ilgo nušalinimo nuo pareigų buvo atleistas šios skyriaus prokuroras Aidas Giniotis.

Prokuratūros vadovė neslėpė, kad abiejų prokurorų bendradarbiai sukrėsti, skyriuje tvyro slogi nuotaika ir įtampa.

Užsimindama apie A.Giniočio atvejį, D.Pocienė teigė, kad su A.Velučio pražanga jo lyginti negalima, todėl ir taikytos skirtingos nuobaudos.

"Profesine prasme skyriuje atsirado didelė spraga, man pačiai dėl to skauda galvą. Manau, kad artimiausiu metu su Generalinės prokuratūros vadovais spręsime šį klausimą. Kolegoms tuo metu teks pasiraityti rankoves", – neslėpė vyriausioji Klaipėdos apygardos prokurorė D.Pocienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

zenonas

Aš teigiu, kad Klaipėdos apylinkės teismo teisėja V.Olcvikienė, antstolis A.Selezniovas ir juos dengiantys prokurorai priklauso nusikalstamai teisinei gaujai. Tirkite išgamos, pateiksiu nepaneigiamos rašytinės medžiagos, arba teiskite mane. Tik nesiuskite "pitbulių", atvyksiu pats. Mano tel. 8 662 33770.

Žinovas

Ir tas gerai. Bet kas privers prokurorus dirbti, vykdyti pareigą, o ne atsakinėti šabloniškus atsakymus, kat tai galima spręsti civiline tvarka. Civ byloje yra mokamas žyminis mokestis, samdomas advokatas-ar tai gali dauguma padaryti, neturint pinigų. Be to įstatymai yra-o dabar didžiausias įstatymas-Gen prokuroro įsakymas, kada pradėti ikiteisminį, kada ne. Žinokite, kad iš Jūsų prokurorų policija juokiasi

Šiaip

Šiaip, tai tik įrodo kad prokūratūra, tai priedanga įvairaus rango nusikaltėliams.Po šio pareiškimo, galima drąsiai teigti, Lietuvoje pavojinga gyventi. Nusikaltėliai vadovauja valstybę.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS