Klaipėdos kapinių skaitmenizavimui – 47 tūkst. eurų | kl.lt

KLAIPĖDOS KAPINIŲ SKAITMENIZAVIMUI – 47 TŪKST. EURŲ

Naujovė uostamiestyje – į virtualią erdvę perkeltos Joniškės ir Lėbartų kapinės. Nuo šiol kiekvienas gyventojas savo išmaniajame telefone arba kompiuteryje gali rasti tikslią palaidotų artimųjų ir net labai tolimų giminaičių kapo vietą bei nuotrauką. Ši paslauga Klaipėdos savivaldybei atsiėjo 47 tūkst. eurų.

Naudotis sistema nesudėtinga, tai gali padaryti kiekvienas norintysis. Tereikia internetiniame tinklalapyje kapines.klaipeda.lt surinkti velionio vardą ir pavardę, o pasirinkus „Google Maps“ bus suformuotas maršrutas į konkrečią kapo vietą.

Kaip teigė Klaipėdos savivaldybės Kapinių priežiūros skyriaus vedėja Zina Stankienė, ši paslauga Lietuvoje tampa vis populiaresnė.

Skaitmenizavimą atliko viešųjų pirkimų būdu konkursą laimėjusi įmonė „Kapinių valdymo sprendimai“, iš viso – apie 20 žmonių. Aštuoni jų darbavosi lauke, dar tiek pat suvedinėjo duomenis kompiuteriu ir keturi programuotojai. Procesas užtruko apie metus.

„Kai fotografavome kapavietes, savo darbuotojus buvau įspėjęs, kad su lankytojais elgtųsi mandagiai, paklausus, ką čia veikia, atsakytų teisybę. Kad daro šventą darbą – bando išsaugoti velionio atminimą. Tad nepasitenkinimo nekilo“, – kalbėjo bendrovės „Kapinių valdymo sprendimai“ vadovas Andrius Trunovas.

„Šiandien turime veikiančią programą. Visų pirma tai yra įrankis savivaldybės darbuotojams tvarkingai, išlaikant duomenų vientisumą, administruoti kapines. Specialistai informacinėje sistemoje gali registruoti visus velionis, nepalikę savo darbo vietos, pažiūrėję nuotraukas, įvertinti kiekvieną kapavietę, tada rasti už ją atsakingus asmenis ir operatyviai, žmogui jautrią akimirką, išduoti leidimą laidoti“, – aiškino A. Trunovas.

Jei velionio giminaičiui nepatinka patalpinta kapavietės nuotrauka, jis gali atsiųsti savo darytą fotografiją elektroniniu paštu zina.stankiene@klaipeda.lt bei pateikti kitą susijusią informaciją.

Duomenų bazę nuo šiol atnaujins kapinių administratoriai.

Dvejos veikiančios Klaipėdos kapinės užima 75 ha plotą (daugiau nei 40 tūkst. kapaviečių), jose palaidota apie 75 tūkst. mirusiųjų, ir šis skaičius sparčiai didėja.

Skaičiuojama, kad apie 15–16 proc. (maždaug 6,5 tūkst. kapų) yra netvarkomi ir neprižiūrimi, nuolat kelia aplinkinių kapų lankytojų nepasitenkinimą. Todėl, anot Z. Stankienės, toks inovatyvus sprendimas padės pagreitinti netvarkomų kapų apskaitą. 

Uostamiesčio Lėbartų kapinės yra antros didžiausios Lietuvoje. Vilnius ir Kaunas taip pat vykdo skaitmenizavimą, ši sistema diegiama ir Klaipėdos rajone.

Lėbartai tapo didžiausiomis mūsų šalyje skaitmenizuotomis kapinėmis.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Nija

Puiku, suradau daug ką, jei ne jūsų programa vargu ar būčiau radusi. Ačiū!

...

Kokia nauda iš tokio skaitmeninio 'aplankymo'?.. :/

Aiva

Labai gerai padirbeta aplankiau visu artimuju kapelius labai Aciu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS